Rajanylityspaikat Venäjään kohdistetut pakotteet hiljensivät Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan – liikenne on pysäytetty toistaiseksi

Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan kautta on liikennöinyt puukuljetuksia. EU:n Venäjälle kohdistamien pakotteiden johdosta liikennöinti rajanylityspaikalla loppui lähes kokonaan jo viime viikolla.

Parikkalan tilapäinen rajanylityspaikka on suljettu. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Rajanylitysliikenne Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla on pysäytetty tästä päivästä alkaen toistaiseksi.

Kaakkois-Suomen alueen ja Viipurin alueen rajavaltuutetut ovat sopineet Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan liikenteen pysäyttämisestä 19. huhtikuuta alkaen.

Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan kautta on liikennöinyt puukuljetuksia.

EU:n Venäjälle kohdistamien pakotteiden johdosta liikennöinti rajanylityspaikalla on viime viikon aikana loppunut lähes kokonaan.

Haaveet murskaksi

Parikkalan Syväoro on ollut niin sanottu tilapäinen rajanylityspaikka. Turisteja tai muita matkustajia yli on päässyt erityisluvalla. Rajan yli pääsivät vain suomalaiset ja venäläiset.

Vielä vähän aika sitten haaveiltiin, että kun koronarajoitukset poistuisivat, vuosikausia odotetun uuden kansainvälisen rajanylityspaikan rakentaminen saattaisi vihdoin alkaa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan romutti kuitenkin haaveet turistivirroista ja matkailumiljoonista Savonlinnan ja Parikkalan seudulle.

Syksyllä 2019 silloinen Antti Rinteen hallitus siunasi, että rajanylityspaikan rakentaminen alkaa vuonna 2022.

Raja-aseman kansainvälistäminen olisi tarkoittanut, että rajan yli olisi päässyt kuka tahansa, jolla matkustusasiakirjat, kuten viisumi, ovat kunnossa. Uusi rajanylityspaikka olisi avannut aivan uuden, lyhyen reitin miljoonakaupunki Pietarista niin Savonlinnaan kuin Parikkalaan.

Ulkoministeriön Itäosaston osastopäällikkö Marja Liivala vahvisti Ylelle maaliskuussa, että suunnitelmat raja-aseman kansainvälistämisestä ovat nyt jäissä eikä sitä voida edistää.

”Rationaalinen ratkaisu”

Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen pitää rajanylityspaikan sulkemista odotettuna päätöksenä.

– Rajan yli tullut puutavarasta osa on pakotteiden piirissä ja toisaalta osan yrityksistä yhteistyö Venäjän kanssa on päättynyt muista syistä. Tämä oli aika rationaalinen ratkaisu, Huuskonen toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän hyökkäyksen jälkeinen aika on ”uutta aikaa” eikä entiseen ole enää paluuta, ainakaan nopeasti.

– Näkemykseni on, että yhteistyö rajanylityspaikan suhteen Venäjän kanssa on haudattu ainakin tältä vuosikymmeneltä. Parikkalassa on aika katsoa elinkeinoelämää uusin silmin, Huuskonen sanoo.Lähde;Yle