Valvira uudesta hoitajalakosta: Potilasturvallisuus romahtamassa, potilaita voi kuolla tai vammautua

Tilanne on vaikea heti huomisaamusta alkaen, kuvailee Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.Uusi laajempi hoitajalakko uhkaa alkaa huomenna aamukuudelta

Hoitoalan laajentuvasta lakosta johtuvat vaaratilanteet ovat romahduttamassa potilaiden hoidon turvallisuuden, sanoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat jäämässä uuteen lakkoon huomenna 20. huhtikuuta. Lakon toinen vaihe koskisi 13:a sairaanhoitopiiriä. Siinä olisi mukana noin 35 000 hoitajaa.

Valviran mukaan tämän hetken tiedon perusteella suojelutyöhön saatavan henkilöstön määrä on niin vähäinen, että se johtaa laajamittaiseen kiireellisen hoidon alasajoon.

Valviran mukaan kiireellisen hoidon alasajo tarkoittaa sitä, että potilaiden kuolemat ja vammautumiset ovat väistämättömiä.

– Valvira ei ole työmarkkinaosapuoli, mutta asiakas- ja potilasturvallisuutta valvovana viranomaisena pidämme ensisijaisen tärkeänä sitä, että lakko saataisiin loppumaan pikaisella ja kestävällä neuvottelutuloksella, Henriksson kuvailee.

– Tilanne on hyvin vaikea jo heti keskiviikkona aamulla, Henriksson kuvaa STT:lle kokonaistilannetta tiistaisten eri sairaanhoitopiireiltä saatujen tietojen perusteella.

Henrikssonin mukaan tuoreimmat tiedot viittaavat siihen, että suojelutyöhön saatavan henkilöstön määrä olisi jo heti lakon alussa hyvin paljon pienempi kuin mitä se oli lakon ensimmäisen jakson aikana.

Ennen pääsiäistä alkaneen lakon piirissä oli 25 000 hoitajaa. Lähde: STT/Yle

Hoitajat vaativat nykyistä parempaa palkkausta ja helpotusta työvoimapulaan.