Kanta-Hämeen matkailukesästä odotetaan vilkasta, vetonauloina luontokohteet ja tapahtumat – kallis polttoaine voi lisätä lähimatkailua

Majoitus- ja tapahtumajärjestäjät uskovat, että tämä kesä saa taas ihmiset liikkeelle. Korkea polttoaineiden hinta saattaa lisätä lähimatkailua. Se voi hyödyttää Hämeen matkailua.

Hämeen matkailukesästä odotetaan vilkasta. Maakunnassa järjestetään lukuisia isoja tapahtumia. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Majoitus- ja tapahtumajärjestäjät uskovat, että koronarajoitusten poistuminen ja lukuisat tapahtumat saavat ihmiset liikkeelle. Korkea polttoaineiden hinta saattaa lisätä kiinnostusta tehdä matkoja enemmän lähiseuduille.

Kanta-Hämeen matkailukesä näyttää hyvältä, sillä tapahtumienkin suhteen kesästä on tulossa vilkas.

Kesä tarjoaa festivaaleja, erämessuja, suviseuroja, kuninkuusraveja, moottoriurheilua ja yksilöllisiä lomaelämyksiä. Isojen tapahtumien rinnalla moni matkailija hakee yksilöllisyyttä ja omaa rauhaa.

“Pieni on kaunista”

Hämeenlinnalaisen Myllytalon isäntä Harri Tuomi lämmittää vierailleen perinteistä kertalämmitteistä saunaa ja uskoo, että kesä on viime vuoden tapaan vilkas. Yli satavuotiaan maalaistalon miljöö tarjoaa pakopaikan hälinästä.

Myllytalo tarjoaa majoitusta ja hyvinvointipalveluja, kertovat Kirsi ja Harri Tuomi. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Meillä pieni on kaunista. Vieraamme saavat esimerkiksi saunaosaston omaan käyttöönsä. Sitä arvostetaan paljon, koska monessa isossa paikassa tilat jaetaan muiden kanssa.

Harri Tuomi on koulutukseltaan fysioterapeutti ja hänen vaimonsa Kirsi Tuomi musiikki- ja vuorovaikutusterapeutti. Myllytalo tarjoaa majoituksen lisäksi hyvinvointipaketteja, yin-joogaa, hierontaa ja erilaisia terapioita.

– Olemme lähteneet liikkeelle vähän laajemmalla perspektiivillä. Vitsailemme, että pääkohderyhmämme ovat keski-ikäiset naiset ja väsyneet äidit. Loma-aikana täällä käy myös paljon perheitä, kertoo Kirsi Tuomi.

Rajusti kohonnut polttoaineen hinta saattaa lisätä kiinnostusta matkailuun omalla lähiseudulla.

Myllytalon kesän varauskirja näyttää yhtä hyvältä kuin viime vuonna, ja heinäkuuta myydään jo kovaa vauhtia, sanoo Kirsi Tuomi.

Matkailu on muutakin kuin vain kesä

Vanajanlinnan yrittäjä Mika Walkamo uskoo, että Hämeenlinnassa matkailukesä tulee olemaan kaikille erittäin hyvä. Sitä avittaa se, että ulkomaanmatkailu jää vielä jälkeen koronaa edeltäneistä kesistä.

Vanajanlinnan yrittäjä Mika Walkamo toivoo matkailussa panostamista myös muuhun kuin kesään. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinna on hyvä kesäkaupunki, joka tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Walkamo toivoo, että myös talvikauteen panostettaisiin.

– Kokous- ja kongressimatkailu on tosi tärkeää talvikaudella. Täällä on hienot hiihtomaastot, ja mökkejä riittää vuokrattavaksi.

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet tiukkaa aikaa ravintola-, matkailu ja tapahtuma-alalle. Vanajanlinnakin on ollut useita kuukausia suljettuna ja henkilökunta lomautettuna.

– Nyt on jo valoa tunnelin päässä. Ihmiset uskaltavat jo liikkua. Se näkyy muun muassa kokousmatkailussa.

Työvoiman saatavuus on yksi kysymysmerkki. Walkamo toivoo, että ukrainalaisten työlupaprosessit olisivat nopeita, sillä tarvetta työvoimalle on. Jo aiemmin Vanajanlinnassa on ollut runsaasti työntekijöitä eri maista.

Palvelut ja tapahtumat nähtäville

Linnan kehityksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kati Tiitola kehottaa matkailupalvelujen tarjoajia huolehtimaan sähköiset markkinointikanavat kuntoon. Löydettävyys on tärkeää.

Hämeenlinna tunnetaan, mutta palveluiden löydettävyyteen kannattaa satsata, kehottaa Linnan Kehityksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kati Tiitola. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Hämeenlinnaan osataan varmasti tulla, mutta pitää huolehtia, että kohteen tiedot tai tapahtumat löytyvät digitaalisista kanavista. Somessa pitää olla aktiivinen.

Hämeenlinnan kesä on täynnä tapahtumia. Tapahtumien avulla myös ravintola- ja majoituspalvelut saavat kassavirtaa.

Tiitola korostaa maamerkkien merkitystä matkailussa. Hämeenlinnassa yksi sellainen on historiallinen Hämeen linna, joka toimii ympäristönä useille kesän tapahtumille.

Myös luonto ja museot ovat Hämeenlinnan valttikortteja, huomauttaa Tiitola.

Matkailuhankkeita viritellään

Riihimäen seudulla käynnistynyt matkailuhanke kerää paraikaa sisältöä Visit Riihimäki -sivustolle, kertoo Riihimäen Messujen toimitusjohtaja Ninni Manninen.

Kärkihankkeita ovat luonto, kulttuuri, hyvinvointi ja paikallinen elämä. Esimerkkeinä Manninen mainitsee Melkuttimen ja Lopen muut retkeilymahdollisuudet, kesäteatterit Miinan monttuineen, navettajoogan Riihimäellä ja Lopen Metsä Boot Camp -kuntosalin sekä Mommilan kyläpuodin ja perunaa myyvät tilapuodit Lopella.

Erämessut järjestetään Riihimäellä neljän vuoden tauon jälkeen kesäkuun alussa. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Manninen puhkuu intoa kesäkuun alun Erämessuista, jotka päästään järjestämään neljän vuoden tauon jälkeen.

– Kukaan ei enää puhu koronasta. Uskon, että jengi lähtee liikkeelle, kun joka paikkaan taas pääsee. Ulkoilu on ollut vahvassa nosteessa, ja nyt ihmiset pääsevät itse kokeilemaan tuotteita. Reilu kuukausi on ollut hurjaa menoa, kuvailee Manninen messujärjestelyjä.

Ninni Manninen odottaa Erämessuille samaa määrää näytteilleasettajia kuin aiempina vuosina. Lähde:yle