Piilaaksosta Pohjois-Karjalaan muuttaneella teknologiayrittäjällä miljoonien eurojen matkailuvisiot entiselle varuskunta-alueelle

Paikallisten yrittäjien ryhmä tekee Kontiolahden kunnan kanssa alueen kehittämisestä aiesopimuksen. Alueelle haetaan 20-25 miljoonan rahoitusta kuuden vuoden aikana. Rakentaminen käynnistyy tänä vuonna.

Yksi alueen kehittämiseen paneutuneista yrittäjistä on Piilaaksosta Pohjois-Karjalaan muuttanut teknologiayrittäjä Ulla-Maaria Koivula Engeström. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kontiorannan matkailu- ja vapaa-ajankeskuksen suuret suunnitelmat ovat vihdoin etenemässä. Tiedotustilaisuudessa Höytiäisen rannalla kerrottiin tänään, että entisestä varuskunnan alueesta tulee Kontiorannan Puulaakso.

– Tavoitteena on, että jokainen rakennettava kohde on itsessään nähtävyys ja Kontiorannasta kehittyy historiallinen kohde suomalaisen muotoilun suhteen, toteaa Ulla-Maaria Koivula Engeström, joka on yksi hankkeen taustalla olevan yrityksen omistajaista ja yhdistyksen puheenjohtaja.

Paikallisten puurakentamiseen ja luontomatkailuun erikoistuneiden yrittäjien ryhmä tekee Kontiolahden kunnan kanssa alueen kehittämisestä aiesopimuksen. Kontiolahden kunnanhallitus käsittelee sopimusta 25. huhtikuuta ja kunnanvaltuusto 30. toukokuuta.

Alueelle on voimassaoleva asemakaava, jota lähdetään rakentamaan vaiheittain. Tavoitteena on, että Kontiorannan Puulaaksossa on vuoteen 2030 mennessä 500 vuodepaikkaa ja eri alojen toimijoita, kuten hyvinvoinnin ja vapaa-ajan yrityksiä. Tämän vuoden loppuun mennessä rakentaminen käynnistyy Lohkarekylästä.

Havainnekuva Lohkarekylään rakennettavista majoitusrakennuksista. Kuva: Ateljee Sotamaa

Majoituskapasiteetin kasvattamisesta ja lomakylien rakentamisesta vastaa Kontiorannan Puulakso Oy -yritys, jonka yhtenä omistajana ja toimitusjohtajana toimii matkailuyrittäjä Lauri Tukiainen. Muut kaksi omistajaa ovat ThingLinkin perustajana tunnettu Koivula Engeström ja puurakentamisen asiantuntija Ville Mertanen.

Alueen virkistyspaikkojen suunnittelusta ja toteuksesta vastaa Puulaakson ystävät ry -yhdistys, jossa on ovat Mertasen, Tukiaisen ja Koivula Engeströmin lisäksi mukana Miikka Kotilainen Puuartista ja Karu Survivalin yrittäjä Mikko Kettunen sekä puurakentaja Vivaret Oy:n Jonathan Carle sekä valokuvaaja Risto Takala.

Ulla-Maaria Koivula muutti vuonna 2020 lapsiensa ja miehensä kanssa Kalifornian Piilaaksosta lapsuutensa maisemiin Pohjois-Karjalaan Kontiolahdelle. Sieltä käsin hän pyörittää perustamaansa teknologiayritystä, Thinglinkiä, joka keskittyy virtuaalisiin ja interaktiivisiin oppimisympäristöihin.

Puulaakson taustayrittäjien mukaan matkailualueesta muodostuu ainutlaatuinen, koska siinä yhdistyvät luontoarvojen lisäksi matkailu, muotoilu ja puurakentaminen. Kuva: Ateljee Sotamaa

Ensimmäinen rahoituskierros käynnistyy syyskuussa

Alueen rakentamisen työllistämisvaikutuksen suoraan tai välillisesti arvioidaan tiedotteessa olevan noin 40–60 henkeä. Suurimpia rakennushankkeita tulevat olemaan entisen sotilaskodin tontille rakennettava puukylpylä, tapahtumakeskus ja ranta-alueelle rakennettava puuhotelli. Valmiina alueen palvelut työllistävät 30–60 henkeä eri aloilta sesongista riippuen.

Alueelle haetaan kuuden vuoden aikana 20–25 miljoonan euron rahoitusta. Ensimmäinen rahoituskierros käynnistyy vuoden 2022 syyskuussa. ja sen koko jäänee alle 5 miljoonan euron.

Kontiorannan Puulakson toimitusjohtaja Lauri Tukiainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että alue tulee olemaan luontomatkailukohde ja rahoittajien arvojen tulee kohdata hankkeen kanssa.

– Tahot, joita pyydämme ovat todennäköisesti enkelisijoittajia, jotka ovat kiinnostuneet puurakentamisesta, arkkitehtuurista. Myös monet teknologiayrittäjät – toki ovat mahdollinen kohde, sanoo Ulla-Maaria Koivula Engeström.

Kontiorannan entiselle varuskunta-aluelle rakennetaan luontoa kunnioittaen. Puita ei kaadeta, ellei se ole välttmätöntä. Alue säilyy avoimena ulkoilijoille. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Vanhan varuskunnan kehittämistä yritetty jo vuosia

Matkailu- ja vapaa-ajankeskuksen toteutuminen olisi Kontiolahdella iso uutinen, sillä vanhan varuskunta-alueen kehittäminen on edennyt hitaasti.

Puolustusvoimat luopui Kontiorannasta vuoden 2013 lopussa. Varikkoalueen halleihin löytyi nopeasti yritystoimintaa. Samoin entiselle kantahenkilökunnan asuinalueelle on rakennettu uutta asutusta.

Sen sijaan varuskunnan ydin kasarmeineen on elänyt vuosia hiljaiseloaLähde:yle