Suomen kalatalous luisui kriisiin Venäjän sotimisen takia – miljoonien eurojen kalat joutumassa “monttuun hävitykseen”

 

– Ukrainan sota on ajanut suomalaisen kalatalouden kriisiin.

Näin toteaa Kalaneuvos Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kalatalousneuvos Veijo Hukkanen.

Suomalaiset kalankasvattajat tuottavat kalanpoikasia, jotka lähetetään normaalioloissa Venäjälle kasvatettaviksi ruokakaloiksi. Nyt vienti ei kuitenkaan ole mahdollista pakotteiden takia.

– Vientikiellon takia kalankasvattajille jäi kirjolohen poikasia valtava määrä, satoja tuhansia. Niiden arvo olisi ruokakaloina tämän hetken hinnoilla 16 miljoonaa euroa, Hukkanen kertoo.

Kalankasvattajat-, jalostajat ja kauppiaat ovat lähettäneet ympäristö- ja maa- ja metsätalousministeriöille vetoomuksen, jossa he peräävät joustavuutta kalankasvatuksen lupaehtoihin. Kasvattajat haluaisivat kasvattaa poikaset ruokakalaksi asti Suomessa.

– Jos helpotusta ympäristölupiin ei ole luvassa, satoja tuhansia kalanpoikasia joudutaan tuhoamaan ja menetämme 2 miljoonaa kilogrammaa suomalaista ruokakalaa, Hukkanen kertoo.

Ympäristöministeriöstä vahvistetaan Iltalehdelle, että vetoomus on vastaanotettu.

– Asia on prosessissa, toteaa ministeriön ympäristöneuvos Markus Tarasti.

Perheyritys Kalaneuvos Oy kasvattaa kalanpoikasia Ahvenanmaalla, Kustavissa, Holtskarissa ja sisämaassa. Kuvassa puheenjohtaja Veijo Hukkanen.Perheyritys Kalaneuvos Oy kasvattaa kalanpoikasia Ahvenanmaalla, Kustavissa, Holtskarissa ja sisämaassa. Kuvassa puheenjohtaja Veijo Hukkanen.
Perheyritys Kalaneuvos Oy kasvattaa kalanpoikasia Ahvenanmaalla, Kustavissa, Holtskarissa ja sisämaassa. Kuvassa puheenjohtaja Veijo Hukkanen. TIMO MARTTILA
 

Kalanpoikaset vaarassa

Hukkanen kertoo, että asian käsittelyllä on kova kiire. Kalankasvattajille jääneet poikaset ovat vaarassa joutua tuhottavaksi.

– Jos emme saa lupaa kasvattaa poikasia Suomessa ruokakaloiksi, ne menevät monttuun hävitykseen. Se on iso kallis juttu poikastuottajalle.

Hukkasen mukaan yrityksellä on hyvät edellytykset kasvattaa kalanpoikaset ruokakaloiksi asti Suomessa.

– Kasvatamme poikaset vapaissa vesissä merialtaissa. Kiertovesilaitokset ei ole mikään vaihtoehto siihen, sillä niiden hiilijalanjälki on moninkertainen meihin verrattuna.

– Vapaa kasvatuksemme on luonnollinen ympäristö kalalle, eikä mikään pimeä betonibunkkeri, niin kuin kiertovesilaitoksissa on. Kasvatus ruokakalaksi asti on kolmen vuoden projekti, Hukkanen sanoo.

Hukkasen mielestä ympäristöministeriö on suhtautunut kalankasvatusasioihin välinpitämättömästi.

– He vain pyörittelevät sormiaan eivätkä edes neuvottele. Olisi todella tärkeää, että ministeriö ja aluehallintovirastot myöntäisivät meille nyt lupia, hän sanoo

Kalaneuvoksen kirjolohia merikasvatuksessa.Kalaneuvoksen kirjolohia merikasvatuksessa.
Kalaneuvoksen kirjolohia merikasvatuksessa. KALANEUVOS OY
 

Ikävä tilanne

Tilanne tuntuu Hukkasen mielestä ikävältä. Hänen mukaansa Suomessa vastustetaan kalankasvatusta, vaikka kalankasvatuksen Itämeren kuormitus on häviävän pientä, noin yhden prosentin luokkaa.

– Se on erikoista, sillä kalankasvatus on isompaa kuin naudanlihan tuotanto maailmalla. Suomessa vaan jarrutellaan alan kasvua. Kalaa pitäisi syödä enemmän ja enemmän, ihan terveysnäkökulmastakin.

Helpottaakseen sodan aiheuttamia ongelmia valtio on tullut vastaan esimerkiksi laskemalla polttoaineen jakeluvelvoitetta.

Hukkanen kertoo, että kalankasvattajat toivovat valtion tulemaan asiassa vastaan samalla tavalla.

– Me toivomme valtiolta tasa-arvoista kohtelua, varsinkin kun meidänkin tapauksessamme kyse on vain väliaikaisesta ratkaisusta, jonka ympäristövaikutus on pieni, Hukkanen toteaa.

Kalaneuvos Oy toimii Sastamalassa. Veijo Hukkanen toimi yhtiön toimitusjohtajana vuosikymmeniä, kunnes siirtyi syrjään elokuussa 2021.Kalaneuvos Oy toimii Sastamalassa. Veijo Hukkanen toimi yhtiön toimitusjohtajana vuosikymmeniä, kunnes siirtyi syrjään elokuussa 2021.
Kalaneuvos Oy toimii Sastamalassa. Veijo Hukkanen toimi yhtiön toimitusjohtajana vuosikymmeniä, kunnes siirtyi syrjään elokuussa 2021. TIMO MARTTILA Lähde IL