Päättäjäislahjasta voi mennä vero – näin opiskelemaan lähtevää voi tukea ilman veroseurauksia Varsinkin käteisen antaminen lahjaksi voi tulla maksamaan lahjan saajalle.

Koulujen päättäjäiset ovat jo näköpiirissä, ja monet vanhemmat, sukulaiset, kummit jne. saattavat jo pohtia, millaisia lahjoja esimerkiksi vastavalmistuneelle voisi antaa.

Lahjaideoita pohtivien kannattaa tutustua myös verohallinnon vinkkeihin, varsinkin jos suunnittelee vähän tavallista suurempaa lahjaa. Varsinkin rahalahjoista saatetaan nimittäin periä lahjavero, jonka maksaa lahjan saaja.

Nyrkkisääntö on, että sama lahjoittaja voi antaa samalle lahjan saajalle verotta korkeintaan 4 999 euroa rahaa kolmen vuoden aikana. Lahjavero peritään siis tämän ylittävästä rahasummasta.

Kaikki lahjat eivät kuitenkaan kuulu lahjaverotuksen piiriin. Onkin tärkeää, missä muodossa lahjansa antaa.

LAHJAVEROA ei nimittäin peritä esimerkiksi siitä, että maksaa toisen puolesta päivittäisiä elämisen kuluja, opiskelumaksuja tai muita kasvatus-, koulutus- tai elatusmenoja

– Edellytyksenä on, ettei lahjansaajalla ole ollut mahdollisuutta käyttää lahjaa muuhun tarkoitukseen, kertoo veroasiantuntija Merja Ollilla Verohallinnosta.

– Tällainen verovapaa lahja voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun vanhemmat maksavat lapsensa opiskeluja ulkomailla.

Lahjan antamisen tavalla oin kuitenkin lahjaveron kannalta suuri merkitys.

– Jos lahja annetaan lapselle rahana, sitä pidetään verotettavana lahjana, koska rahat voisi käyttää muuhunkin kuin opiskelumaksuihin. Esimerkiksi pankkisiirto lahjanantajalta lahjansaajan tilille on rahalahja, josta on maksettava lahjaveroa, Ollila sanoo.

– Sen sijaan esimerkiksi suoraan oppilaitoksen tilille tehdystä maksusta ei tarvitse maksaa lahjaveroa.

Sama pätee myös muihin laskuihin ja ostoksiin. Jos haluaa maksaa esimerkiksi opiskelevan lapsensa vuokran, sähkölaskun, oppikirjat tai ruokaostokset, on lahjan antajan maksettava ne itse.

OPISKELEMAAN lähtevä saattaa tarvita mukaansa myös erilaista kodin tavaraa opiskelija-asuntoonsa. Näiden lahjoittamisessa on muistettava kuitenkin hintakatto ja muutama muukin sääntö.

– Tavanomaista koti-irtaimistoa voidaan antaa lahjaverovapaasti 4 000 euroon saakka, Ollila neuvoo.

 Lahjaverotuksessa tavanomaisella koti-irtaimistolla tarkoitetaan yleensä kotona olevia irtaimia esineitä, kuten huonekaluja, mattoja, taloustavaroita, vaatteita ja kodinkoneita. Sen sijaan tavanomaista arvokkaammat taulut, veistokset ja muut taideteokset eivät ole lahjaverotuksen näkökulmasta tavanomaista koti-irtaimistoa.

Tavanomaista arvokkaampi taideteos on joskus melko suhteellinen käsite, joten niiden verotusta harkitaan Verohallinnossa tapauskohtaisesti. Lähde:TS