Tullin tehovalvonnan pysäyttävä tulos – lähes 80 prosenttia ravintolisistä osoittautui määräysten vastaisiksi Tullin tutkimista 24 ravintolisästä 13 osoittautui sopimattomiksi kuluttajille tai Suomeen tuotaviksi.

 

Tulli valvoi suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä tehostetusti alkuvuodesta 2022. Kuvituskuva.


Tulli valvoi suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä tehostetusti alkuvuodesta 2022.

Tullin tutkimista 24 ravintolisästä 13 osoittautui sopimattomiksi kuluttajille tai Suomeen tuotaviksi.

Lähes joka kolmannesta suomalaisissa verkkokaupoissa myytävistä ravintolisistä löytyi lääkeainetta tai rohdoskasvia Tullin tehovalvonnassa, kertoo Tulli tiedotteessaan.

Tulli valvoi suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä tehostetusti alkuvuodesta 2022. 24 tutkitusta tuotteesta jopa 79 prosenttia todettiin määräysten vastaisiksi. Tulli kielsi 13 tuotteen maahantuonnin tai markkinoille saattamisen sellaisenaan.

Tehovalvonnan tarkoituksena oli selvittää, löytyykö Suomeen tuoduista ravintolisistä lääkeaineita, joita tuotteissa ei saisi olla. Tullin 24:stä ravintolisänäytteestä viisi tuotetta valvottiin tullauksen ja EU-maista tuotavien tuotteiden valvonnan yhteydessä.

Tullin mukaan valvonnan kohteeksi valikoituivat erityisesti urheilijoille ja seksuaalivietin kohottamiseen tarkoitetut ravintolisät, joita myydään suomalaisissa verkkokaupoissa.

Harhaanjohtavia merkintöjä

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tehtävänä on tarvittaessa päättää, onko ravintolisää pidettävänä lääkkeenä, jos se sisältää lääkeluettelon liitteessä mainittua lääkeainetta tai rohdoskasvia.

Tulli hylkäsi tuotteita lääkeaineiden ohella myös useista muista syistä. Tullin tiedotteen mukaan kolme tuotetta sisälsi kiellettyjä lisäaineita ja yhden tuotteen ravintoainepitoisuus oli liian pieni.

Lisäksi ravintolisissä oli esimerkiksi kuluttajaa harhaanjohtavia pakkausmerkintävirheitä, joista Tulli antoi tuotteille huomautuksen.

– Tässä tehovalvonnassa näytteenotto kohdennettiin riskiperusteisesti tuoteryhmiin, joiden osalta meillä oli jo aiempia havaintoja määräystenvastaisuuksista. Lisäksi kiinnitimme huomiota tuotteista esitettyihin ravitsemus- ja terveysväitteisiin, kertoo Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Jenni Vuokko tiedotteessa.

Tullin mukaan ravintolisien tuoteryhmässä on todettu viime vuosina kaikkein eniten määräysten vastaisia tuotteita.

Vuonna 2021 Tulli tutki yhteensä 116 Suomeen tuotua ravintolisää. Niistä määräysten vastaisiksi todettujen osuus oli 76 prosenttia. Lähde IL