Kiinnostus kestävää matkailua kohtaan kasvaa – sotkamolaisyrittäjä: asioiden kehittäminen on jatkuvaa

Kainuun Luontoretket sai vasta Sustainable Travel Finland (STF) -merkin, joka kertoo matkailijoille, että yrityksen toiminta on ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävää.

Yrittäjä Timo Kaikkonen huolehti maaliskuussa Hossassa hollantilaisen kuvausryhmän palveluista. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kestävän matkailun kehittäminen kiinnostaa yhä useampaa matkailuyritystä. Esimerkiksi erä- ja luontomatkailupalveluja järjestävä Kainuun Luontoretket sai vasta Visit Finlandin myöntämän Sustainable Travel Finland (STF) -merkin. Se kertoo matkailijoille, että yrityksen toiminta on ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävää.

Ennen merkin saamista sotkamolainen yrittäjä Timo Kaikkonen osallistui noin vuoden mittaiseen Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelmaan, jossa asioita käytiin läpi kohta kohdalta.

– Totta kai ohjelman aikana piti tarkentaa muutamia juttuja, kuten kierrätystä ja jätehuoltoa. Ne ovat perusjuttuja, jotka on syytä katsoakin kuntoon. Kaikki oli hyödyllistä yrityksen toiminnan kannalta, eikä suoranaisia toiminnan muutoksia tarvinnut tehdä.

Kainuun Luontoretket toimii pääosin Suomussalmella Hossan kansallispuiston kupeessa ja majoittaa asiakkaitaan sähköttämissä hirsimökeissä Joukojärven rannalla. Esimerkiksi sähkö tuotetaan päivittäisiin tarpeisiin aurinkosähköjärjestelmällä, ruokailussa suositaan lähiruokaa kuten kalaa ja sieniä ja talousvetenä käytetään kaivo- ja järvivettä.

– Uskon, että asiakkaat katsovat tulevaisuudessa, miten yritys on sitoutunut kestävään matkailuun. Asiakas saa tiedon merkin muodossa ja voi luottaa siihen, että asiat on hoidettu oikealla tavalla. Loput ovat makuasioita, Kaikkonen kertoo.

Kainuussa Visit Finlandin STF-merkin ovat saaneet aikaisemmin Sotkamossa toimiva Sokos Hotel Vuokatti ja Suomussalmella Hiljaisen kansan niittykahvila. Koko maassa merkin saaneita yrityksiä on jo yli 100.

Merkin saaneet yritykset ja kohteet auditoidaan säännöllisesti.

– Asioiden kehittäminen ja miettiminen on jatkuvaa, valmista ei ole vielä missään tapauksessa, Kaikkonen kuvailee.Lähde:Yle