Sähköauto on yleisesti noin 10 000 euroa vastaavaa polttomoottoriautoa kalliimpi. Suomalainen sähköauton ostaja hyötyy kuitenkin 2 000 euron hankintatuesta ja edullisemmista käyttökustannuksista.

Mutta kuinka kauan kestää, että sähköauton kalliimpi hinta tulee kuitatuksi säästetyissä käyttökuluissa?

VertaaEnsin.fi-palvelun selvityksen mukaan keskiverto suomalainen autoilija, joka ajaa vuodessa 15 000 kilometriä, kompensoi kalliimman hankintahinnan kustannussäästöillä nopeimmillaan 6 vuodessa ja hitaimmillaan noin 12,5 vuodessa.

Vaadittu aika riippuu auton mallista. Tällä ajomäärällä vertailluista autoista hitaimmin hankintahintansa kompensoi Peugeot e-208 ja nopeimmin Opel Mokka-e.

Takaisinmaksuaika lyhenee merkittävästi autoilijoilla, joille kertyy vuodessa mittariin 50 000 kilometriä. Näillä kilometreillä esimerkiksi Opel Mokka-e kuittaa korkeamman hintansa alle kahdessa vuodessa ja Peugeot e-Expert tasan kahdessa vuodessa. Myös tässä kategoriassa Peugeot e-208 osoittautuu suhteellisen tyyriiksi, sillä sen lisähinnan kompensointiin menee yli 3,5 vuotta.

Selvityksessä ilmenee, että pienillä ajomäärillä sähköauto ei kannata taloudellisesti. Kun vuosittaiset ajot jäävät 5 000 kilometriin, takaisinmaksu tapahtuu nopeimmillaan enää noin 14 vuodessa ja hitaimmillaan noin 41 vuodessa.

”Sähköautoon siirtyminen voi siis tuoda kuluttajalle huomattavia taloudellisia säästöjä auton korkeammasta hankintahinnasta huolimatta. Suurilla päivittäisillä ajomäärillä matkustusmukavuus voi kuitenkin kärsiä sähköauton lataustarpeen vuoksi. Lisäksi sähkömoottoriset autot toimivat heikommin kovilla pakkasilla, jolloin ne kuluttavat ilmoitettua enemmän sähköä. Ohjenuorana voidaan siis pitää, että mitä etelämpänä autoilija asuu ja mitä enemmän hän ajaa vuoden aikana, sitä kannattavampaa hänen on hankkia sähköauto”, VertaaEnsin.fi-palvelun blogissa kirjoitetaan.Lähde:Te