Itä-Suomen maakunnat vaativat Karjalan radan parannusta pikaisella aikataululla – Saimaan kanavan merkitys kulkureittinä pienenee

Saimaan kanavan investoinnin peruminen asettaa Itä-Suomen yritykset hankalaan tilanteeseen. Haasteita helpottaisi Karjalan radan parantaminen suunniteltua nopeammalla aikataululla.

.

Vesiltä maalle siirtyvät 50 000 rekkalastia vaativat toimivampia ja nopeampia ratayhteyksiä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Karjalan radan parantamista pitäisi nopeuttaa, vaativat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Etelä-Karjalan liitto.

Hallitus perui Saimaan kanavan kehityssuunnitelmat, jotka olisivat muun muassa mahdollistaneet aiempaa suurempien laivojen kulkemisen kanavan kautta. Hankkeesta vapautuneet varat pitäisi maakuntaliittojen mielestä käyttää Kouvolasta Lappeenrannan kautta Joensuuhun kulkevan junaradan parantamiseen.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen kertoo, ettei päätös investoinnin perumisesta ollut yllätys.

– Päätös on mielestäni tässä maailmantilanteessa oikea. Ei Suomi voi nyt investoida suuria summia sotaa käyvän maan puolella sijaitsevaan kohteeseen.

Saimaan kanavan kehityksen jäädyttäminen tuo kuitenkin haasteensa myös Pohjois-Karjalan yrityksille, kertoo Markus Hirvonen. Kun aiemmin ahkerassa käytössä ollut Saimaan kanava hiljenee, tulee monelle yritykselle vastaan valtavia logistiikkaongelmia.

– Vaihtoehtoisia kuljetusmuotoja toki on, mutta niistä suurin osa on yrityksille kalliita, hitaita tai muuten huonosti toimivia. Tämä luo lisää kustannuspainetta ja haasteita yritysten kilpailukykyyn, summaa maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

Saimaan kanavan investoinnin peruuntumisen myötä itäisen Suomen kilpailukyky on vaarassa heikentyä.

Ratakehitystä ja pian

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Etelä-Karjalan liitto ovat lähettäneet valtioneuvolle, liikenne- ja viestintäministeriölle sekä väylävirastolle vaatimuskirjeen. Liitot ilmaisevat kirjeessään, että Saimaan kanavaan varattu rahoitus tulisi käyttää nyt Karjalan radan kehittämiseen.

– Vesireittejä pitkin on kulkenut suuria määriä tavaraa. Kun 50 000 rekkakuormallista siirtyy nyt vesiltä pois, tarvitsee Itä-Suomen rataliikenne tilaa ja pian, toteaa Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

Karjalan radan parantaminen on jo suunnitteilla, mutta se on tarkoitus toteuttaa vasta vuoteen 2028 mennessä.

Etelä-Karjalan liitto ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto vetoavat valtioneuvostoon, että kahta Karjalan rataa koskevaa hanketta joudutetaan, ja että asia huomioidaan viimeistään elokuun 2022 budjettiriihessä.

– Imatra–Joutsenon olemassa olevaa kaksoisrataa tulisi laajentaa. Se toisi lisää liikkumistilaa raiteille ja vähentäisi myöhästymisiä. Liikennettä Joensuun ja Imatran välisellä osuudella tulisi nopeuttaa radan perusparannuksilla, Hirvonen kertoo.

Nykyiset ongelmat estävät kehityksen

Karjalan rataa koskevat hankkeet lisäisivät ratojen kapasiteettia ja ratkaisisivat nykyisiä haasteita.

Karjalan radan kapasiteettiongelmat estävät paikallisjunaliikenteen kehittämistä. Nykyisellään radan kunnossapidolle on myös haastavaa löytää työrakoja, kun liikennettä kulkee radoilla yhtenään. Kaksoisrata ratkaisisi ongelman.

– Uskon kyllä, että valtionvalta vastaa vaatimukseemme ja ymmärtää ratakehityksen tarpeen. Elinkeinoelämä kuitenkin tuottaa veroeuroja valtion kassaan, eikä tätä tapahdu ilman toimivaa bisnestä, Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen toteaa.Lähde:Yle