Kolme päivää sitten tuli raskas uutinen, ja rautakaupan varastot jäivät pullolleen

Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaa on hiljentynyt, mutta toiminta jatkuu pienimuotoisena kesän yli.Hanhikiven ydinvoimala-alueen toiminta hiljenee ja samalla monen pyhäjokisen yrityksen asiakasmäärät putoavat.

FENNOVOIMAN päätös irtisanoa laitostoimitussopimus venäläisen RAOS Projectin kanssa toi Pyhäjoen alueella toimivien yritysten eteen vaikean, mutta ennalta odotetun tilanteen.

Fennovoima tiedotti päätöksestä maanantaina 2. toukokuuta ja jo muutamaa päivää myöhemmin liikenne ydinvoimalan alueella on hiljentynyt.

Pyhäjokinen kauppias Jari Yrjänä heräsi tilanteen muuttumiseen heti Ukrainan sodan syttymisen jälkeen helmikuun lopussa.

– Asiakasmäärät tippuivat. Ollaan myyty paljon kaikenlaista tarviketta urakoitsijoille. Välissä pieniä urakoitsijoita lähti pois. Tulivat sitten takaisin tekemään jotakin pikkuhommia. Ajattelin, että taitaa Hanhikiven projekti hyytyä, hän kertoo.

Yrjänän Rauta on toiminut Pyhäjoella nelisenkymmentä vuotta. Kauppa työllistää 3–5 työntekijää. Hanhikiven projektin hiljentymisen jälkeen kaupan varastot ovat täynnä tavaraa, josta on päästävä eroon.

Työntekijämääräänkin Fennovoiman rajulla päätöksellä on vaikutusta.

– Meiltä lähti yksi työntekijä toukokuun alusta pois emmekä palkkaa tilalle uutta. Varastojen tyhjennykseen ei auta kuin aika. Onneksi siellä ei ole mitään pilaantuvaa tavaraa, Yrjänä sanoo.

Yrjänän Raudan varastoissa on nyt yllin kyllin tavaraa. Kauppias Jari Yrjänä ei aio tilanteesta hermostua, vaan arvioi, että aika tavaran kaupittelee.

Yrjänän Raudan varastoissa on nyt yllin kyllin tavaraa. Kauppias Jari Yrjänä ei aio tilanteesta hermostua, vaan arvioi, että aika tavaran kaupittelee.

NOIN 3 000 asukkaan Pyhäjoelle Fennovoiman ydinvoimalaprojektin hyytyminen on iso asia. Yrjänän mukaan asiakkaat ovat viikon aikana kommentoineet tilannetta paljon. Suurin osa on ilmaissut tyytyväisyytensä siihen, että yhteistyö venäläisten kanssa päättyy.

– Kun voimalapäätös tuli, tuntui, että kunnan kasvu alkoi ja me yrittäjätkin saamme turvaa tuleviin vuosiin. Tuli uusia yrityksiä ja monenlaista uutta toimintaa sekä Hanhikiven alueelle että sen ulkopuolelle.

Yrjänä kääntää katseensa ydinvoimasta tuulivoimaan. Pyhäjoen kunnassa on valmiina 50 tuulivoimalaa ja 59 on rakenteilla. Voimaloista kertyi viime vuonna kuntaan noin 1,2 miljoonaa euroa kiinteistöverotuloina. Hanhikivi tuotti viime vuonna kiinteistöveroina noin 600 000 euroa.

– Kukaan ei tiedä mitä Hanhikivenniemellä nyt tapahtuu. En laske enää mitään sen varaan. Aika voimakkaasti kunnassa on tuulivoimarakentamista ja sen kautta tulee lisää asiakaskuntaa. Jos ei sitä olisi, kertarysähdys olisi paljon kovempi.

Fennovoiman irtaantuminen Rosatomista vähensi Yrjänän Raudan asiakasmääriä. Kauppa on toiminut Pyhäjoella nelisenkymmentä vuotta.

Fennovoiman irtaantuminen Rosatomista vähensi Yrjänän Raudan asiakasmääriä. Kauppa on toiminut Pyhäjoella nelisenkymmentä vuotta. Kuva Yrjänän Rauta

PYHÄJOEN Yrittäjien puheenjohtaja Toni Kippola arvelee, että Hanhikivenniemen työmaan toiminta jatkuu joiltakin osin kesän yli.

– Toiveissa oli, että tilanteeseen saadaan jonkinlainen ratkaisu, mutta näin radikaali päätös yllätti. Hyvä ratkaisu. Uskon että tilanteesta selvitään. Monilla yrityksillä on muitakin töitä, ei olla vain yhden hankkeen varassa.

Kippolan mukaan Fennovoiman päätös ei ole katastrofi alueen yrittäjille. Hän toivoo, että esimerkiksi alueella olevista monista tuulivoimahankkeista syntyy uusia työpaikkoja.

– Kunnassa on vireillä monia tuulivoimahankkeita, työvoimaa sielläkin tarvitaan. Niistä kertyy myös kiinteistöveroja kunnan kassaan. Niille yrityksille, jotka ovat olleet Hanhikivenniemellä jo pitkään ja investoineet sinne kalustoa, tilanne on suuri menetys ja harmi.

Pyhäjoen Yrittäjissä on noin 60 jäsenyritystä. Niistä suuri osa toimii palvelualalla, mutta esimerkiksi pyhäjokinen PJP Nosto Oy on tehnyt alihankintana suurimman osan Hanhikiven nosto- ja kuljetustöistä. Viime vuonna yrityksellä oli alueella töissä noin 12 työntekijää.

– Olemme varmaankin eniten tehty siellä nosto- ja kuljetustöitä liittyen Titan 2 -hankkeeseen. Jotakin kalustoa on vielä työmaalla jäljellä, mutta hyvin lyhyellä tähtäimellä, kertoo Ari Haapakoski PJP Nosto Oy:stä.Lähde Taloussanomat