Miten Nato-jäsenyys näkyisi Etelä-Savossa? – katso kolme vastausta

Mahdollisen Nato-hakemuksen alueelliset vaikutukset voivat koskea esimerkiksi Saimaan kanavaa ja matkailua.

Saimaan kanavan liikenne on ollut pysähdyksissä Ukrainan sodan vuoksi. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Suomi on nopeassa tahdissa etenemässä kohti Naton jäsenyyden hakemista. Miten Suomen Nato-hakemus näkyisi Etelä-Savossa? Ylen kyselyssä esiin nousivat Saimaan kanava, matkailu ja investoinnit.

Saimaan kanavan liikeenne siirtyy raiteille ja maanteille

Saimaan kanavan liikenne on ollut pysähdyksissä eikä Nato-hakemus todennäköisesti auta asiaa.

– Se on tukossa ja se johtaa liikenteen uudelleen ohjautumiseen maanteille ja rautateille Itä-Suomessa. Se on tietenkin se vaikutus, mikä tällä sodalla on ollut jo tähän mennessä. Se on iso vaikutus, joka kuormittaa meidän tiestöä, sanoo maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä-Savon maakuntaliitosta.

Myös Etelä-Savon kauppakamari nostaa esiin Saimaan kanavan.

– Saimaan kanavan liikenteen loppuminen toisi Itä-Suomen teille 50 000 rekkaa lisää vuodessa, sanoo Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen.

Matkailijat epävarmoja turvallisuudesta

Matkailu on Etelä-Savossa merkittävä toimiala. Nato-hakemuksen vaikutus alaan voi olla kaksijakoinen.

– Matkailusektori on raportoinut jonkin verran peruutuksia johtuen Suomen epäselvästä turvallisuustilanteesta. Tämä on haaste näin kesän kynnyksellä, sanoo Leinonen kauppakamarista.

Maakuntajohtaja Mäkisen mukaan itäisessä maakunnassa Venäjän rajalla on ollut iso merkitys. Nyt matkailijoita ei kuitenkaan juuri enää tule idästä. Muualta tulevat matkailijat saattavat ennen pitkää todeta Nato-jäsenyyden tekevän Suomesta entistä turvallisemman.

– Turvallisuusympäristön koheneminen on positiivinen seikka ulkomaisille matkailijoille. Epävarmuus poistuu, sanoo Mäkinen.

Yritykset tarkkailevat tilannetta

Ukrainan sota on aiheuttanut epävarmuutta monissa yrityksissä.

– Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa tärkeää on turvallisuuden varmistaminen. Toimintaympäristön ja turvallisuuden kannalta hakemuksella on positiivinen vaikutus maakuntakuvaan, sanoo Mäkinen.

Kauppakamarin selvityksen perusteella kolme neljäsosaa yrityksistä kannattaa Nato-jäsenyyttä. Kysely on kuukauden takaa, joten luku on nyt mahdollisesti suurempi. Vastaavalla ajanjaksolla suomalaisten Naton kannatus koko maassa lisääntyi 62 prosentista 76 prosenttiin.

– Jonkin verran on kuulunut puheita, että investointeja panttaillaan ja tilannetta seuraillaan. Nato-jäsenyyden myötä turvallisuustilanne kohenee ja luottamus toimintaympäristön pysyvyyteen kasvaa, arvioi Leinonen.

Leinonen arvioi, että Venäjän kauppa on vielä pitkään pysähdyksissä. Monet Venäjän kauppaa tekevät yritykset joutuvat katsomaan uusia suuntia.

Myös yritysten kyberturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen liittyvät kysymykset ovat olleet esillä.

– Meidän on entistä vahvemmin varmistettava elinkeinoelämän osaaminen ja ymmärrys näissä teemoissa. Kauppakamari myöntää myös vientikaupan asiakirjoja viranomaistehtävänä. Tietoturvallisuuden huolehtimisen merkitys on korostunut ja korostuu edelleen tässä toiminnassa, sanoo Leinonen. Lähde: Yle