Kauppahuone Laakkonen on tehnyt jättikaupat ruotsalaisen yhtiön kanssa – koko autoliiketoiminta myyty

Joensuulainen Laakkonen on yksi Suomen suurimmista autojen vähittäismyyntiketjuista. Tehdyt kaupat pitävät sisällään muun muassa automyynnin sekä huolto- ja varaosapalvelut.

Yrityskauppaan kuuluvat kaikki Veljekset Laakkonen Oy:n ja Bavaria Laakkonen Oy:n osakkeet. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Joensuulainen Kauppahuone Laakkonen Oy on myynyt koko autoliiketoimintansa.

Kaupat on tehty ruotsalaisen Hedin Mobility Groupin kanssa. Yritys laajentaa toimintaansa kauppojen myötä Suomeen ja kasvattaa samalla markkina-alueensa kattamaan kaikki Pohjoismaat.

Yrityskauppa pitää sisällään kaikki Veljekset Laakkonen Oy:n ja Bavaria Laakkonen Oy:n osakkeet. Ne kattavat Laakkosen autoliiketoiminnot kokonaisuudessaan, eli uusien ja vaihtoautojen myynnin, huolto- ja varaosapalvelut, vauriokorjaamot sekä autokaupan tukitoiminnot.

Osakkeet siirtyvät Hedin Mobility Groupin Suomeen perustetulle tytäryhtiölle, Hedin Automotive Oy:lle.

Kaikki Laakkosen nykyiset työntekijät jatkavat nykyisissä työtehtävissään uuden omistajan palveluksessa.

Joensuussa vuonna 1960 perustettu Laakkonen on yksi Suomen suurimmista autojen vähittäismyyntiketjuista. Sillä on 21 toimipistettä 15 kaupungissa.

Autokonsernin liikevaihto oli vuonna 2021 615 miljoonaa euroa, ja konsernin palveluksessa työskentelee 855 henkilöä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Tuoreiden kauppojen hintaa osapuolet eivät ole vielä kertoneet.

Autoalan keskusliitto: Autokaupat nykymuodossaan pian historiaa – uusien autojen omistus siirtymässä autotehtaille

Autolan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa näkee Laakkosten luopumisen autokapasta yhtenä merkkinä meneillään olevasta murroksesta.

– Autoala on murroksessa, jota seuraa rakennemuutos. Tämä kauppa ei varmasti ollut viimeinen, vaan keskittyminen jatkuu.

Autoalan suuri käynnissä oleva murros johtuu Rissan mukaan kolmesta asiasta, jotka ovat käyttövoiman muutos, digitalisaatio ja 1. kesäkuuta 2022 voimaan astuva EU:n kilpailulainsäädäntö.

– Kilpailulainsäädännön sivujuonteen takia autotehtaat miettivät agenttikauppamallia, jossa tehdas on auton omistaja ja myyjä. Tulevaisuudessa autokaupat toimisivat auton esittelijöinä ja koeajattajina ja vastaisivat huollosta sekä vaihtoautokaupasta. Tämä muutos ei tapahdu heti vaan muutaman vuoden kuluttua.Lähde:Yle