Sota näkyy nyt Suomen hotelleissa – ulkomaalaisilta alkoi tulla huolestuneita yhteydenottoja, kun uutinen Venäjän uhittelusta levisi maailmalle

Kotimaan matkailun odotetaan pitävän hotelleja täynnä tulevana kesänä. Sen sijaan ulkomaan matkaajien suhteen epävarma maailmantilanne vaikuttaa myös hotelleihin.

Venäjän rajan tuntumassa Lappeenrannassa ei varaustilanne ole muuttunut Ukrainan sodan tai Suomen Nato-hakemuksen myötä Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ensin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sitten Suomi haki Naton jäsenyyttä. Epävarma tilanne on alkanut näkyä myös hotelleissa.

– Yhdysvaltalaiset asiakkaat ovat ehkä eniten peruuttaneet matkoja, mutta muualta suuria peruutuksia ei ole tullut, kertoo Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Kyselyitä muuttuneesta turvallisuustilanteesta sen sijaan on tullut. Eniten Lapin mukaan vaikuttaa ulkomaisen median uutisointi Venäjän uhitteluista.– Jos on valittavana muitakin saman tyyppisiä vaihtoehtoja kuin Suomi, niin ulkomailla pienintäkin epävarmuutta kokevat asiakkaat voivat valita toisen kohteen.

Venäjän rajan tuntumassa Lappeenrannassa ei tilanne ole muuttunut. Esimerkiksi Sokos hotel Lappeeseen ei kyselyitä ole tullut.

– Kaikki on mahdollista eikä tulevaisuudesta tiedä, mutta esimerkiksi syksyn suhteen ei ole merkkejä muutoksista, sanoo revenue- ja myyntipäällikkö Marko Hyvättinen.

Miten korvataan Venäjän ja Aasian matkaajat?

Venäläistenkin asiakkaiden puuttuminen tekee ison loven hotelleiden täyttöasteeseen. Koronapandemian aikana hotelleissa totuttiin jo venäläisten matkailijoiden vähyyteen, kun matkustaminen muutenkin oli jäässä.

Odotus oli, että venäläisten matkustus elpyisi vähitellen lähivuosien aikana.– Nyt se on siirtynyt kauaksi tulevaisuuteen, sanoo Timo Lappi.

Oman osansa matkailijoita vähentää ylilentokielto. Kun Finnairilla ei ole Venäjän yli lentoja Aasian maihin, ei Suomeen tule matkailijoita Kiinasta tai esimerkiksi Japanista. Kiinassa tosin on myös päällä tiukkoja koronarajoituksia. Aasian ja Venäjän osuus Suomen matkailutuloista oli Timo Lapin mukaan vuonna 2019 noin 30 prosenttia.

– Heidän korvaamisensa Euroopasta ja Yhdysvalloista vaatii paljon töitä.

Itärajan tuntumassa ei ole mitään pelättävää, sanoo hotellinjohtaja Marisanna Ahola hotelli Rakuunasta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Tosin on ulkomaisia matkaajia silti edelleen. Lappeenrantalaisessa hotelli Rakuunassa varauskirjat täyttyvät.

– Ulkomaisilta matkustajilta on tullut varauksia jo syksylle, sanoo hotellijohtaja Marisanna Ahola.

Kesät ovat olleet pitkään loppuunmyytyjä ja Ahola uskoo mahdollisten peruuttajien tilalle tulevan heti uusia halukkaita.

– Itse en usko, että tällä alueella on mitään pelättävää.

Hotelleja täyttävät työmatkailijat

Hotellihuonetta joutuu nyt metsästämään kaakon kaupungeissa Lappeenrannassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Työmatkalaiset täyttävät huoneet.– Nyt toukokuussa eletään yleisesti vilkasta työmatkustuskautta, kun ennen kesälomakausia aktivoidutaan monella rintamalla, kertoo Original Sokos Hotel Kotkan ja Kouvolan hotellinjohtaja Olli Järvinen.

Scandic Kouvolan hotellinjohtaja Marita Lahtela vahvistaa tilanteen ja lisää syyksi koronarajoitusten purkamisen. Eri aloilla vaikuttaa lisäksi patoutunut tarve tavata ja liikkua.

Kaakossa tehtaiden seisokit ja huoltotyöt tuovat oman lisänsä hotellihuoneiden tarpeeseen. Esimerkiksi Joutsenon Metsä Fibren tehtaalla on nyt töissä 1200 muualta tullutta.– Tällä hetkellä on täyttä. Ei oo:ta on myyty neljä viikkoa, sanooSalola.

Muualla Suomessa ei Timo Lapin mukaan ole niin täyttä kuin kaakossa, vaikka työmatkailu on selvästi lisääntynyt koronan jäljiltä.

Suomalaiset haluavat taas Helsingin hotelleihin

Hotelleissa odotuksesta kesästä ovat Timo Lapin mukaan varovaisen myönteiset. Koronapandemian aikana kesäkaupungit vesistöjen rannalla olivat kotimaan matkailijoiden suosiossa, mutta nyt pääkaupunkiseudunkin hotellit ovat alkaneet kiinnostaa.– Olen erityisen ilahtunut siitä.

Pääkaupunkisuedun matkailu kärsi Lapin mukaan vakavasti suomalaisten matkailijoiden vähyydestä. Lappi uskoo, että kotimaan matkailun tenho säilyy edelleen, nyt vaan liikutaan koko maassa.– Tämä kokonaisuus näyttää hyvältä.Lähde:yle