Vuosikymmeniä kestänyt karkkiperinne itärajalla päättyi Fazerin ilmoitukseen: “Tavattoman iso menetys”

Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitseva Fazerin makeistehdas on kiinteä osa kaupunkia. Fazer ilmoitti maanantaina, että sen uusi tehdas rakennetaan Lahteen.

Fazerin makeistehdas sijaitsee Lappeenrannan keskustan tuntumassa Saimaan rannalla. Siellä alkunsa ovat saaneet muun muassa Pantteri-karkit. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

– Tämä on tavattoman iso menetys eikä pettymystä voi peittää. Ennen kaikkea olen pahoillani lappeenrantalaisten, hyvin ammattitaitoisten työntekijöiden kannalta, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Fazer kertoi maanantaina, että se aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen. Fazer on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen Lahden kaupungin kanssa. Yhteistyösopimus edeltää varsinaista kiinteistökauppaa ja investointipäätöstä, joka on tarkoitus tehdä alkuvuodesta 2023.

Uusi tehdas korvaisi nykyiset makeistehtaat Lappeenrannassa ja Vantaalla.

Kaupunginjohtaja Jarva kertoo, että hänen käsityksensä mukaan Lappeenranta oli kilpailussa mukana loppusuoralle saakka. Yhteydenpitoa Fazerin kanssa on Jarvan mukaan pidetty keväällä viikottain.

– Kävimme muun muassa esittelemässä omaa esitystämme Fazerin ylimmälle johdolle alkuvuodesta. Olimme varmasti hyvin varteenotettava vaihtoehto uuden tehtaan sijoittamispaikaksi, Jarva sanoo.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Työntekijät siirtyvät

Fazerin mukaan toiminta siirtyy uuteen tehtaaseen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana. Toiminta nykyisissä makeistehtaissa jatkuu siten normaalisti vuosien ajan.

Lappeenrannassa Fazerin makeistehtaalla työskentelee noin 400 työntekijää. Fazer on yksi Lappeenrannan seudun merkittävimmistä työnantajista.

– Lähtökohtaisesti työntekijät siirtyvät tehtaiden mukana, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström.

Myös Lappeenrannan makeistehtaan pääluottamusmies Marja Värtö kertoiYlelle helmikuussa, että työnantajalla on velvollisuus tarjota työntekijöille mahdollisuutta siirtyä töihin uuteen tehtaaseen, jos se sijaitsee jossain muualla kuin Lappeenrannassa. Värtöä ei tavoitettu maanantaina kommentoimaan asiaa.

Lappeenrannan tehtaalla varmistetaan muun muassa turkinpippuri -karkkeja. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Lahti kokonaisuutena paras

Fazer Makeisten toimitusjohtajan Markus Hellströmin mukaan Lahti oli kokonaisuutena yhtiölle paras vaihtoehto. Fazer arvioi kymmeniä eri vaihtoehtoja uuden tehtaan kotikaupungiksi.

– Lahti on logistisesti hyvässä paikassa, tontti on hyvä ja henkilöstöllämme on siellä mahdollisuudet hyvään ja tasapainoiseen elämään, Hellström sanoo.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan Lappeenranta ei olisi voinut tehdä enää enempää saadakseen tehtaan Lappeenrantaan.

– Teimme varmasti työmme niin hyvin kuin voimme. Tarjosimme kaupungin parasta tonttia, ja esimerkiksi kasvavaan työvoiman tarpeeseen olisimme pystyneet vastaamaan oppilaitosyhteistyön avulla, Jarva sanoo.

Karkkipääkaupunki pettyi

Fazerin ilmoituksen myötä vuosikymmeniä kestänyt karkinvalmistusperinne Lappeenrannassa on päättymässä. Fazerin tehdas sijaitsee aivan keskustan tuntumassa ja siellä ovat nähneet päivänvalon lukuisat Fazerin merkkituotteet. Niitä ovat muun muassa Marianne-karkit, Vihreät kuulat ja Pantteri-salmiakit.

Vantaan makeistehtaalla Fazer valmistaa suklaata. Muu yhtiön makeistuotanto on Lappeenrannassa, jota Fazer on itse kutsunut myös Suomen karkkipääkaupungiksi.

– Fazer on ollut osa Lappeenrantaa. Tämä on myös henkisellä tasolla erittäin kova isku, kaupunginjohtaja Jarva sanoo.

Jarvan mukaan vielä ei vastauksia siihen, kuinka mahdollisesti Lappeenrantaan jääville entisille Fazerin työntekijöille löydetään töitä kaupungista.

– Kaikkemme tulemme tekemään, Jarva sanoo.

Jarva ei myöskään vielä tiedä, mitä käyttöä tulevaisuudessa tyhjilleen jäävälle tehdastontille mahdollisesti on.

– Tästä ei ole vielä mitään suunnitelmia. Nyt olemme uudessa tilanteessa. Kyseessä on Fazerin kiinteistö, joten pitää yhdessä miettiä, millaista roolia kaupungilla on sen tulevaisuudessa, Jarva sanoo.

Kouvolakin pettyi

Kilpailussa tulevasta Fazerin tehdasinvestoinnista oli mukana kymmeniä kuntia ja kaupunkeja. Lappeenrannan lisäksi yksi ehdokkaista oli Kouvola.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Werning (sd.) pettyi päätökseen, sillä Fazerin tehdas olisi ollut toivottu lisä kaupunkiin.

– Kaikki Kouvolan alueelle saadut yritykset ovat positiivinen asia. Tietenkin olisin toivonut, että makeistehdas olisi Kouvolaan saatu, Werning toteaa.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoo sähköpostitse, että kaupunki tekee Fazerin kanssa hyvää yhteistyötä jatkossakin.

– Fazer on investoinut ja on investoimassa Kouvolan tehtaaseensa merkittäviä summia. Fazer on noin kolmen vuoden aikana kasvattanut henkilökunnan määrää Kouvolassa lähes sadalla henkilöllä. Uskon vahvasti Fazer Aito oy:n tuotannon kasvunäkymiin ja toiminnan vahvistumiseen Kouvolassa, Toikka sanoo.

Fazerilla on Kouvolan Korialla muun muassa kauratuotteita valmistava tehdas.Lähde:Yle