MotoGP-kisa Kymiringillä on peruttu turvallisuuspuutteiden vuoksi – toimitusjohtajan mukaan rengasvallien rakentaminen viivästyi

Suomen ensimmäinen ratamoottoripyöräilyn MotoGP-kisa piti ajaa heinäkuussa Iitissä. Rata ei läpäissyt kansainvälisen moottoripyöräliiton tarkastusta viime viikolla.

. Arkistokuva Kymiringin radasta. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymiringin heinäkuinen MotoGP-tapahtuma joudutaan perumaan. Rata ei läpäissyt kansainvälisen moottoripyöräliitto FIM:n järjestäjäorganisaatiolle Dorna Sportsille suorittamaa tarkastusta viime viikolla.

Kymiringin toimitusjohtaja Riku Rönnholm sanoo Ylelle, että suurin murhe oli rengasvallien rakentaminen.

– Vallien rakentaminen on tosi hidasta hommaa. Rakentamiseen tarvitaan aikamoinen kasa pultteja, muttereita ja esimerkiksi kuljetinhihnaa. Toimitusketju oli katkennut monessa kohtaa. Oli riski, ettemme olisi saaneet valleja valmiiksi, eikä Dorna halunnut ottaa sitä riskiä.

Kisojen peruminen oli iso pettymys, Kymiringin toimitusjohtaja Riku Rönnholm sanoo. Hänen mukaansa oli suuri riski, ettei rengasvalleja ehditä rakentaa ajoissa. Kuva: Petri Niemi / YleRönnholm ei ollut huolissaan kisojen peruuntumisesta vielä pari viikkoa sitten.

Lahden kaupungin omistama Lahti Events on maksanut tapahtuma-alueesta ennakkovuokraa Kymiringille. Lahti Eventsin ja Kymiringin välisen sopimuksen mukaan ratayhtiö on velvollinen palauttamaan MotoGP-tapahtumaa koskevan osuuden ennakkovuokrasta Lahti Eventsille. Palautuksen aikataulusta sovitaan parhaillaan.

– Olen erittäin pahoillani ja pettynyt niin alueen matkailuyrittäjien kuin lipun ostaneiden puolesta, sanoo Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki tiedotteessa.

Järjestetäänkö kisat 2023?

Kymiringin tiedotteen mukaan kisan perumiseen johtivat geopoliittisesta tilanteesta aiheutuneet toimitusketjujen viiveet ja katkokset. Myös kansainvälinen moottoripyöräliitto nostaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun)“alueen geopoliittisen tilanteen aiheuttamat riskit” kisojen perumisen syyksi rataongelmien ohella.

Lahti Eventsin Emilia Mäki ei yhdy näkemykseen.

– Olemme tekemässä muita kansainvälisiä tapahtumia. On selvää, että radan tarkastus ei ole onnistunut. Se on (perumisen) todellinen syy, sanoo Mäki Ylelle.

Kymiringin aluetta 25. toukokuuta 2022. Kuva: Petri Niemi / Yle

Rönnholm syyttää viivästyksistä kahta koronavuotta ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Sieltä viivästykset varmaan kumpuavat. Ymmärtääkseni emme ole yksin siinä, että tavaraa tulee huomattavasti pitemmällä toimitusajalla, jos tulee ollenkaan.

Sekä liiton että ratayhtiön mukaan kisat aiotaan järjestää Kymiringillä 2023. Emilia Mäen mukaan Lahti Events joutuu pohtimaan tarkoin, jatkavatko he yhteistyötä.

Kymiringin tapahtumien peruutus koskee ainoastaan heinäkuun MotoGP-osakilpailua, eli yhteistyö Lahti Eventsin ja Kymiringin välillä jatkuu muiden käynnissä olevien tuotantojen osalta normaalisti.

Kaikille kesän 2022 kisoihin lipun ostaneille palautetaan lippurahat takaisin. Ohjeet lipun hinnan takaisinmaksuun lähetetään sähköpostilla.Lähde;Yle