Aasian lentomatkustaminen toipuu hiljalleen, mutta selvästi muuta maailmaa hitaammin – Näin mutkikasta on yhä lentää Hongkongiin

 

Ennen koronaviruspandemiaa Aasian ja Tyynenmeren alueen lentomatkailu oli vilkkainta koko maailmassa. Alueen lentoliikenne kuitenkin kärsi kaikkein eniten pandemian aiheuttamista rajoituksista, ja siitä tulikin alue, jossa on nyt vähiten matkustajalentoja.

Kansainvälisen lentokenttäjärjestö Airports Council Internationalin (ACI) tietojen mukaan Aasian ja Tyynenmeren alueen lentomatkustajaliikenne väheni 62,7 prosenttia vuosien 2019 ja 2021 välillä. Vertailun vuoksi koko maailman matkustajaliikenne väheni ACI:n mukaan samalla aikavälillä vain 48,3 prosenttia.

Lentoliikenne joidenkin Aasian maiden ja Euroopan sekä Yhdysvaltojen välillä osoittaa jo vilkastumisen merkkejä. Aasian kehittyneistä talouksista rajojaan ovat ensimmäisinä avanneet Australia, Japani ja Singapore.

Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n mukaan Aasian ja Tyynenmeren alueen kansainvälisen matkustajaliikenteen kysyntä saavutti maaliskuussa 17 prosentin tason koronapandemiaa edeltävästä tasosta. Matkustajaliikenteen kysyntä on ollut alle 10 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta valtaosan edeltävästä kahdesta vuodesta.

Kysyntä on silti palautunut heikommin kuin muilla maailman markkinoilla, sillä globaalisti markkinat ovat toipuneet 60 prosentin tasolle pandemiaa edeltävästä ajasta.

Ei enää karanteenia Singaporessa

Aasian kehittyneistä talouksista nopeimmin muulle maailmalle on avautunut kaupunkivaltio Singapore. Singaporeen matkustaessa ei enää tarvitse suorittaa karanteenia maahan saapuessa, mikäli matkustaja on saanut kaikki asianmukaiset koronarokotteet. Maahan myös pääsee turistiviisumilla.

Singaporen avautuminen näkyy jo hieman maan lentoyhtiön tuloksessa. Singapore Airlines kuitenkin onnistui vain kaventamaan tappioitaan maaliskuussa päättyneen tilikauden toisella puoliskolla. Lentoyhtiön myynti lähes kaksinkertaistui 3,49 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Yhtiön nettotappio loka–maaliskuussa oli uutistoimisto Bloombergin mukaan 90 miljoonaa dollaria.

Tulosparannus on silti huomattava verrattuna vuodentakaiseen, jolloin Singaporen rajat olivat tiukasti kiinni ja lentoyhtiö teki 585 miljoonan dollarin tappion tilikauden jälkimmäisellä vuosipuoliskolla.

Suljettu Kiina

Merkittävistä kehittyneistä talouksista ainoastaan Kiina ei ole avaamassa lentomatkustamistaan. Päinvastoin Kiina on kiristänyt matkustusrajoituksia maaliskuun loppupuolelta lähtien. Ulkomaanlentoja lähtee maasta vaihtelevasti, minkä lisäksi niille pääseminen riippuu esimerkiksi oman asuintalon mahdollisista ulkonaliikkumiskielloista.

Ainoa alue Kiinassa, jonne lentomatkustaminen on jokseenkin mahdollista, on maan erityishallintoalue Hongkong. Lentoyhteydet Hongkongiin tosin voivat mennä yhtäkkiä poikki, sillä lentoyhtiö saa lentokiellon kaupunkiin, mikäli sen lennolla tulee yli viisi koronapositiivista henkilöä tai yhdeltäkin henkilöltä puuttuu jokin matkustamiseen vaadittava dokumentti.

Ennen Hongkongiin lentoa matkustajalla on oltava negatiivisen PCR-koronatestin lisäksi testin tehneen laboratorion ISO-laatusertifikaatti. Sen lisäksi matkustajalla on oltava varattu ja itse maksettu seitsemän vuorokauden hotellikaranteeni, joiden hinnat nousevat helposti yli tuhannen euron.

Koronarajoitukset yhdistettynä kaupungin kiristyvään poliittiseen tilanteeseen ovat aloittaneet kiihtyvän aivovuodon, mikä on nostanut joidenkin lentoyhteyksien hinnat monikymmenkertaisiksi.

Mikäli matkaan pääsee ja lentää Hongkongiin esimerkiksi Qatarin kautta, voi yhdensuuntaiseen matkaan Euroopan kaupunkiin kulua vaihtoineen jopa 25 tuntia. Koska Qatar Airwaysin lennoilla ja lentokentällä on pidettävä maskia koko ajan, vaatii matkustaminen maskin pitämistä lyhyimmilläänkin yli kymmenen tunti

Finnair lopetti suorat matkustajalennot Helsingin ja Hongkongin välillä helmikuussa, kun Hongkongin hallinto kielsi lentämästä lentoja siten, että niitä operoivat ulkomaiset lentäjät ja hongkongilainen matkustamohenkilökunta.

Finnair ilmoitti jatkavansa suoria lentoja Hongkongiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Finnair ulkoisti Hongkongin lentojen matkustamohenkilökunnan Hongkongiin rekisteröidylle OSM Aviationille vuoden 2015 aikana.

Finnairin matkustamohenkilökunta joutunee jäämään seitsemän päivän karanteeniin jokaisen lennon jälkeen. Vuoroja lennetään ainoastaan yksi viikossa suuntaansa. Lentojen matka-aika pitenee usealla tunnilla, sillä Finnair ei muiden länsimaisten lentoyhtiöiden tapaan voi käyttää Venäjän ilmatilaa. Aikaisemmin suora Helsingin ja Hongkongin välinen lento oli noin 11 tuntia Lähde.KL.