Tehokas neuvo yli 100 000 suomalaiskotiin: Näin voit saada säästöä reilut 200e/kk

Valtionyhtiö arvioi, miten monet suomalaiset kotitaloudet voivat saada kovan säästön energiakuluista.

Energiatehokkuutta edistävä valtionyhtiö Motiva muistuttaa, että kallistuvien energiakulujen kurittamat suomalaiset voivat saada maksutonta neuvontaa.

”Kotitalouksille apua energiakysymyksiin on jo kolmen vuoden ajan tarjonnut maksuton alueellinen energianeuvonta, jota Energiavirasto rahoittaa”, kerrotaan Motivan verkkosivuilla.

Syksyllä 2021 yhteensä 160 kotitaloutta pyysi Motivan mukaan neuvontaa ilma-vesilämpöpumpuista.

”Öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun vaihtava säästää energiakustannuksistaan vuosittain noin 2 600 euroa, jolloin investointi on maksanut itsensä alle kuudessa vuodessa”, arvioidaan Motivan verkkosivuilla.

Vuosittainen 2 600 euron säästö tarkoittaisi kuukausitasolla runsasta 210 euroa.

”Kun lämpöpumpun käyttöikä on vähintään 15 vuotta, taloudellinen etu on lähes 30 000 euroa kotitaloutta kohti öljylämmitykseen verrattuna.”

Ympäristöministeriön verkkosivuilla kerrotaan, että Suomessa on yli 130 000 käytössä olevaa öljylämmitteistä pientaloa.

Energianeuvonta on toiminut kaikissa Manner-Suomen maakunnissa kolmen vuoden ajan.

”Tänä aikana energianeuvonnassa on henkilökohtaisesti neuvottu yli kuutta tuhatta kuluttajaa, kuntaa ja pk-yritystä energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisessä.”

Tänä vuonna myönnetyn valtion lisärahoituksen vuoksi alueellinen energianeuvonta jatkuu vielä vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka.Oman alueen energianeuvontaa voi löytää Energiaviraston verkkosivuilta. Lähde: KL / Motiva