Venäjän aloittama hyökkäyssota näkyy myös mansikkatiloilla, joissa valtaosa keväisin ja kesäisin työskentelevistä on ukrainalaisia. Kuopiolaisen marjatilan kevään pelasti tuttu bulgarialaisten ryhmä.

Juhannukseksi saadaan varmasti suomalaista mansikkaa, sanoo marjatilan omistaja ja marjanviljelijä Veijo Karkkonen. Kuva . Pentti Vänska
”OLEMME saaneet nippanappa tarvittavan määrän työvoimaa kevättöihin kuten istutuksiin ja kitkemiseen”, sanoo Veijo Karkkonen.
”En ole silti kuullut keneltäkään tutulta viljelijältä, etteikö alkukauden tekijöihin olisi ollut työntekijöitä.”
Karkkonen on Jokiniemen marjatilan omistaja ja marjanviljelijä.
Mansikkaa ja vadelmaa tuottava tila sijaitsee Kuopion Karttulassa. Tilalla on seitsemän hehtaaria avomansikkaa ja 1,2 hehtaaria vadelmaa kasvutunnelissa.
VALTAOSA suomalaisilla mansikkatiloilla keväisin ja kesäisin työskentelevistä on ukrainalaisia.
Tällä hetkellä tilalla on töissä 20 kausityöntekijää. Karkkosen mukaan määrä riittää kevääseen oikein hyvin, vaikka Ukrainasta ei saatukaan raskaisiin töihin miehiä kuten perinteisesti. Miehet ovat jääneet kotimaahansa sotimaan.
”Saimme tällä porukalla kyllä kaikki työt tehtyä, muovitkin saimme tunneleihin. Meidät pelasti tuttu bulgarialaisten ryhmä, he ovat olleet vuodesta toiseen kesät meillä.”
20 työntekijän porukasta kuusi on bulgariasta ja 14 Ukrainasta. Jälkimmäisistä puolet saivat työlupansa tilapäisen suojelun mekanismin kauttaJokiniemen tilalla työskentelevät saavat majoituksen.
Tilapäistä suojelua hakeneista ensimmäiset saapuivat Suomeen jo maaliskuun alussa. He saapuivat lastensa kanssa, joten majoituksessa on tällä hetkellä työntekijöiden lisäksi kahdeksan 5–15 vuotiasta lasta.”Olemme halunneet auttaa heitä tässä vaikeassa tilanteessa.”
Lapsilla alkaa kesäloma, mutta tilalla työt jatkuvat.

Vira Burukova saapui Ukrainasta töihin Jokiniemen marjatilalle Karttulaan. Kesäkuun alussa käynnissä oli istutustyöt. Kuva . Pentti Vänska
KUN vadelmat heinäkuun puolivälissä kypsyvät ja mansikankin pääsadon poiminta alkaa, tavoitteena on saada työntekijöitä noin 40. Muutamia vielä uupuu, Karkkonen kertoo.
Mansikoiden kypsymisvauhtiin vaikuttaa poimijoiden määrän lisäksi toki alkukesän sää.
“Kelit ovat sen verran vilpoiset, että voi tulla pidempi kasvukausi”, Karkkonen arvioi.
”Mutta kyllä juhannukseksi silti mansikkaa varmasti saadaan, etelämmässä kenties avomaaltakin.””Missään nimessä emme pääse viime kesän lukuihin.”
Mansikkatiloille tullaan yleensä töihin kausityöluvalla eli kausityöviisumilla, -todistuksella tai -oleskeluluvalla.
Maahanmuuttovirastolle oli toukokuun loppuun mennessä tullut noin 5 000 lupahakemusta. Viime vuonna kesäkuun loppuun mennessä hakemuksia oli tullut noin 10 000.
”Hakemuksia tulee yhä kymmenkunta päivittäin, mutta missään nimessä emme pääse viime kesän lukuihin”, sanoo kausityölupien tulosalueen johtaja TuttaTuomainen Maahanmuuttovirastosta.
Ukrainalaisille kausityöoleskelulupia oli myönnetty toukokuun loppuun mennessä 376, osapäätöstä edellyttäviä oleskelulupia 225 ja kausityötodistuksia 3 640.
”Myös ukrainalaisille myönnetyt luvat jäävät lähes puoleen viime vuoden luvuista.”
TÄNÄ vuonna ukrainalaisille tarjottu tilapäinen suojelu mahdollistaa työskentelyn mansikkatiloilla ilman erillisen luvan hakemista.
Tilapäistä suojelua on Suomessa hakenut noin 25 000 ukrainalaista. Heidän työoikeutensa alkaa heti kun hakemus on laitettu vireille.
”Heillä on oikeus mennä töihin ihan minne vain. Maahanmuuttovirastolla ei ole tietoa heidän työpaikoistaan.”
HEDELMÄN– ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että arvioiden mukaan tiloilla eri puolella Suomea työskentelee tänä kesänä arviolta 10 000–12 000 kausityöntekijää. Arvio sisältää tilapäisen suojelun perusteella työlupansa saaneet.
Normaalisti koko kesän kausityöntekijöiden määrä on ollut noin 16 000. Koronavuonna 2020 määrä tippui niinkin alas kuin 8 000:een.
“Toki tämäkin kevät on ollut pitkä. Alkuvuonna ehdittiin tehdä rekryt ja kausityölupia haettiin normaalisti. Kaikki muuttui kun sota alkoi”, Ilomäki sanoo.
Ilomäkikin uskoo, että tällä poppoolla marjat saadaan kyllä kerättyä.
”Etenkin sen avulla, että monella marjatilalla on otettu käyttöön itsepoiminta. Tänä vuonna moni tila on panostanut siihen. Se, että lähimarjatilalle saa mennä poimimaan itse marjoja, helpottaa tilojakin.” Lähde :HS