Erilaisia huijauskampanjoita on jälleen reilusti liikkeellä. Nyt varsinkin pankkiaiheiset huijausviestit näyttäisivät olevan nousussa.

Huijarit esittävät Suomessa toimivien pankkien asiakaspalveluita lähettäen sähköpostiviestejä, joissa väitetään, että tilillä on havaittu epäilyttävää toimintaa tai että tilin käyttö on estetty. Viestit on kirjoitettu suomeksi ja niiden kieli on pääosin hyvää. Huijausviestejä on ollut liikkeellä aiemmin myös tekstiviestien muodossa.

Esimerkiksi OP:n nimissä liikkuu paljon huijausviestejä, joissa väitetään, että ”tili poistetaan automaattisesti käytöstä turvallisuussyistä”, jos viestiin ei reagoi. Joissakin viesteissä voidaan väittää, että reagointiaikaa on vain muutama tunti.

Viestissä on linkki tietojenkalastelusivustolle, jonne uhria yritetään saada täyttämään pankkitunnukset. Jos pankkitunnukset täyttää ja varmistusluvun antaa, voivat rikolliset päästä käsiksi tiliin. Iltalehti kertoi aiemmin Noorasta, joka täytti tietonsa huijaussivustolle. Hänen tililleen oli ilmestynyt 6000 euron lasku, joka oli jäänyt vielä hyväksymättä.

Näin OP:n nimissä liikkuvassa huijausviestissä sanotaan.Näin OP:n nimissä liikkuvassa huijausviestissä sanotaan.
Näin OP:n nimissä liikkuvassa huijausviestissä sanotaan. KUVAKAAPPAUS

Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku varoitti viime viikolla Twitter-tilillään myös S-Pankin nimissä liikkuvista huijausviesteistä, joiden sisältö oli sama kuin OP-aiheisten huijausviestien.

Rouskun jakamissa kuvissa näkyy, miten viesti on tehty muistuttamaan muotoilultaan, väreiltään ja logoltaan S-Pankin omia viestejä. Viestissä on myös linkki huijaussivustolle, jonne pyydetään kirjautumaan pankkitunnuksilla.

”Tunnuslukutaulukolla tunnistautuminen on monivaiheisempi ja käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi sinua pyydetään antamaan tunnuslukutaulukon tunnus sekä mahdollisesti myös tekstiviestivahvistus”, huijaussivustolla sanotaan.

Tältä S-Pankin viestiä esittävä huijausviesti näyttää.Tältä S-Pankin viestiä esittävä huijausviesti näyttää.
Tältä S-Pankin viestiä esittävä huijausviesti näyttää. Kimmo Rousku /Twitter

OP-teemaisen huijauksen tapaan myös tämän huijausviestin kautta rikolliset yrittävät saada käsiinsä uhrin pankkitunnukset ja käyttää niitä rahasiirtojen tekemiseen.

Muista nämä ohjeet

Kannattaa muistaa, että pankit eivät koskaan lähetä viestejä, joissa on linkkejä suoraan verkkopankin kirjautumissivustolle. Pankit eivät myöskään kysele pankkitunnuksia viestein asiakkailtaan.

OP on jakanut ohjeet turvalliseen pankkiasiointiin verkossa. Ne kannattaakin muistaa, jotta omat tiedot sekä rahat pysyvät turvassa.

  • Älä mene verkkopankkiin saamasi linkin tai hakukoneen kautta. Viestissä oleva ohjaus kirjautumissivulle on huijaus. Voit joutua huijaussivulle myös Googlen, Bingin tai muun hakukoneen tulosten kautta, joten kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville.
  • Tarkista osoite. Varmista aina, että asioit oikeassa osoitteessa. Älä syötä tunnuksiasi sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.
  • Pidä tunnukset omana tietonasi. Pankki ei koskaan pyydä luovuttamaan tunnuksiasi tekstiviestillä, puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.
  • Älä avaa pankin nimissä lähetettyjä sähköpostien tai tekstiviestien liitteitä. Varmista liitteiden aitous oman pankkisi asiakaspalvelusta.
  • Jos tuntematon ihminen pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Asenna tarvitsemasi ohjelmat itse laitteesi sovelluskaupan kautta.
  • Älä vahvista tapahtumia, joita et tiedä itse tekeväsi. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella – jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään.
  • Kysy epäselvissä tilanteissa. Jos yhteydenotto tai viesti epäilyttää, ole yhteydessä omaan pankkiisi ennen kuin teet mitään muuta. Lähde IL