Varhaisperunan viljelijät huolissaan nousevista kustannuksista – pääsato kypsymässä juhannukseksi

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK-Varsinais-Suomi kertoo, että isoimmat päivittäiset nostomäärät keskittyvät vielä Turun saaristoon. Perunanviljelijöitä huolestuttaa muiden maanviljelijöiden tavoin hintojen nousu.

Varhaisperunan nosto alkoi Varsinais-Suomen saaristossa toukokuun puolella. Arkistokuva. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Varhaisperunan nostomäärät ovat kasvaneet ja pääsadon arvioidaan ainakin Varsinais-Suomessa valmistuvan juhannusviikoksi.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK-Varsinais-Suomi kertoo tiedotteessa, että isoimmat päivittäiset nostomäärät keskittyvät vielä Turun saaristoon, mutta kuluvalla viikolla nostot lisääntyvät myös Laitilassa.

MTK Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan mukaan viljelijöitä huolestuttaa heikentynyt kannattavuus hintojen nousun takia. Lannoitteiden ja muiden tuotantotarvikkeiden hinnat ovat nousseet jopa 20 prosenttia viime vuodesta.

 Alkava satokausi on ratkaiseva tulevien vuosien varhaisperunatarjonnan kannalta. Mikäli tämän vuoden sadon myynnistä saatavalla tulolla ei voida hankkia tulevan vuoden tuotantotarvikkeita, tulee peruna-ala vähenemään. Kannattavuuspaineita lisää inflaatio, joka kohdistuu maajussiin kuten muihinkin, joten eurolla saa jatkossa vähemmän, toteaa MTK:n tiedotteessa varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja Pontus Franzén NauvostaLähde:Yle