Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ajoneuvon käyttö liikenteessä on kiellettyä, jos se on vakuuttamatta tai rekisteritietoihin vaikuttavat muutokset ilmoittamatta. Ostajan on rekisteröitävä ajoneuvo omiin nimiinsä seitsemän päivän kuluessa autokaupasta ja otettava sille lakisääteinen liikennevakuutus.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan viranomaiset havaitsevat jatkossa selvemmin laiminlyönnit.

”Jos uusi omistaja laiminlyö ajoneuvon vakuuttamisen ja rekisteröinnin, näkyy tämä jatkossa entistä selvemmin ajoneuvon tiedoissa muun muassa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sähköisessä palvelussa. Tieto on myös muiden viranomaisten hyödynnettävissä, esimerkiksi poliisi näkee tiedon liikennevalvonnan yhteydessä”, kerrotaan Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilla.

Vakuuttamisen ja rekisteröinnin laiminlyönnin seurauksena voi olla se, että poliisi poistaa ajoneuvon rekisterikilvet, ja ajoneuvolle määrätään vakuuttamattomuusmaksu.

Jos edellisellä omistajalla on ollut liikennevakuutus voimassa, uuden omistajan on otettava vakuutus seitsemän vuorokauden kuluessa.

”Jos ostettu ajoneuvo on vakuuttamaton, tulee liikennevakuutus ottaa heti ostopäivänä. Jos vakuutuksen hoitaa kuntoon vasta myöhemmin, määrätään osto- ja vakuutushetken väliseltä ajalta vakuuttamattomuusmaksu”, perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoo Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilla.

Jos vakuutusta ei ota määräajassa edellisen vakuutuksen päättymisestä, on ylittävältä ajalta maksettava vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi laiminlyöntimaksu, joka voi olla suuruudeltaan vakuutusmaksu jopa kolminkertaisena. Laiminlyönnistä määrätyt maksut voivat olla satoja tai jopa tuhansia euroja. Liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä jää kaikkiaan vuosittain kiinni noin 40 000 ajoneuvon omistajaa tai haltijaa.Lähde:Te