Suomeen saapuu Venäjältä joka päivä kymmenisen bussia venäläisiä – ”Liikenne soljuu kyllä”

Vaalimaan rajatarkastusaseman kautta rajan ylittää päivittäin vähintään 12 bussia. Aseman kautta matka jatkuu useimmiten kohti pääkaupunkiseutua.
 

Suomeen  saapuu yhä rajan yli päivittäin bussilasteittain venäläisiä. Osa suuntaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

”Lähtökohtaisesti bussit ovat olleet täynnä matkustajia”, sanoo apulaiskomentaja everstiluutnantti Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta.

Talven ja kevään aikana ei kuitenkaan ole tapahtunut erityisen merkittävää liikenteen vilkastumista, Lukkari arvioi.

”Liikenne soljuu kyllä, mutta vielä ollaan reilussa kymmenessä prosentissa ajasta ennen koronavirus­pandemiaa.”

Rajavartioston mukaan Ukrainan sota on kuitenkin lisännyt jonkin verran itärajan liikennettä Suomeen ja kauttakulkua Suomen kautta muualle Eurooppaan.

Enimmäkseen  Suomeen saavutaan henkilöautolla. Lisäksi Venäjältä saapuu busseja ja pikkubusseja.

Vaalimaan rajanylityspisteen kautta kulkevat bussit ovat säännöllisen reittiliikenteen busseja. Päivässä niitä Suomeen saapuu kuusi. Neljä on LUX-yhtiön, yksi Sovavton ja yksi Ecolinesin. Lisäksi päivittäin Suomeen saapuu neljä tilausliikenteen pikkubussia.

”Vaalimaan kautta mennään useimmiten pääkaupunkiseudulle tai jatketaan muualle [ulkomaille]”, Lukkari sanoo.

Pohjoisemmalta Nuijamaan rajanylityspisteeltä kulkee pääsääntöisesti yksi täynnä oleva Sovavton vuorobussi molempiin suuntaan. Toinen vuorobussi kulkee epäsäännöllisemmin ja kyydissä on yleensä vähemmän matkustajia. Nuijamaan kautta suunnataan tyypillisesti Etelä-Karjalaan tai Lappeenrantaan.

Merkittävimmät rajan ylittämisen syyt ovat työmatka, kiinteistön omistaminen tai sukulaisen luokse matkustaminen.

Viranomaiset tarkastavat ulkorajalla maahanpääsyn laillisuuden ja matkustusasiakirjat. Myös tulijan syy saapua Schengen-alueelle tarkastetaan.

Ulkorajaliikenteessä saapuvien vuonna 2006 tai sitä ennen syntyneen tulee vielä kesäkuun loppuun asti esittää rajalla todistus hyväksytystä koronarokotus­sarjasta, EU:n koronatodistus sairastetusta koronataudista tai näiden yhdistelmä. Vaatimukset eivät koske Suomen kansalaisia tai pysyvästi maassa asuvia eikä heitä, joilla on välttämätön syy maahanpääsyyn.

Tällä hetkellä merkittävimmät rajan ylittämisen syyt ovat työmatka, kiinteistön omistaminen tai sukulaisen luokse matkustaminen, Lukkari kertoo,

Lappeenrannassa sijaitseva Vainikkalan rajanylityspisteen junaliikenne on pakotteiden vuoksi katkolla. Hallituksen päätöksestä Imatran rajanylityspiste on mahdollista vain tavaraliikenteelle.

Liikennettä toiseenkin suuntaan on, ja muun muassa pikkubussit vievät matkustajia myös takaisin Venäjälle.

Selvää on, ettei turismimatkailu Venäjälle ole vielä pakotteiden takia mahdollista.

”Monella matkustajalla on puolin ja toisin myös tässä korona-aikana menneet viisumit vanhaksi.”

Helsinki-Vantaan  lentoasemalla merivartiosto tarkastaa venäläiset vain jos he suuntaavat matkallaan Schengen-alueen ulkopuolelle. Merivartiostolla ei siis ole tarkkaa tietoa kaikista aseman kautta matkustaneista venäläisistä.

Venäjään liittyvä lentoliikenne on pakotteiden vuoksi hyvin vähäistä, kertoo apulaiskomentaja Mikko Hirvi Suomenlahden merivartiostosta.

”Tässä viime kuukausien aikana on puhuttu ulkorajaliikenteessä noin 350–500 venäläisestä matkustajasta viikkotasolla, siinä ovat mukana tulevat ja lähtevät. Liikenteen suunta on tasapainossa eli mitään poikkeavaa ilmiötä ei ole huomattu”, Hirvi sanoo.Lähde:HS