Turku–Maarianhamina–Tukholma: Simmareissa Tukholmaan ja takaisin

Mikä: Viking Gloryn spa-osasto

Miksi: Koska huvi ilman työtä tekee kenestä tahansa tylsän tytön ja pojan, siksi Viking Linen uudella lippulaivalla on mahdollista vetää tehokas kuntosali­treeni ja keskittyä sen jälkeen palautumiseen laivan poikkeuksellisella kylpyläosastolla.Erityistä: Saunan ja kylpylän ja kuntosalin valtaisista panoraamaikkunoista avautuu ainutkertainen saaristomaisema. Todella viileää kokemusta hakeva piipahtaa kylpylän lumiluolassa.

Tehokasta. Tallinkin Megastar-laivassa työnteko onnistuu.Kuva Tallink Silja

Helsinki–Tallinna: Mukavasti loungessa

Mikä: Tallink Megastarin bisnesluokka

Miksi: Olipa liikkeellä työasioissa tai puhtaasti huvin vuoks,i kohteeseen on merkittävästi mukavampi saapua hyvin levänneenä ja vatsa ruokittuna kuin väsyneenä ja nälkäkiukuissaan. Mega­starin bisnesluokassa voi ottaa pari tuntia omaa aikaa ja neliömetreittäin omaa tilaa. Bonuksena yllättävänkin laadukas noutopöytä sekä hyvin varusteltu baari.Erityistä: Kiireinen Tallinnan-kävijä arvostaa bisnesluokan sijaintia suoraan maihinnousuporttien kupeessa..

Yhä edelleen. Hyvin varusteltu buffet on laivamatkan klassikko.Kuva Eckerö Line

Helsinki–Tallinna: Pohjoisen ihme

Mikä: Eckerö Linen M/S Finlandian buffetpöytä

Miksi: Laivamatka ei ole täydellinen ilman tankkausta buffet­pöydässä. ”Smörgåsbord” on pohjoismainen ihme, jonka lumo kestää, vaikka nykyään laivoilta löytyy niin fine diningia kuin Burger Kingiäkin. Finlandian buffassa on varsinkin joulunaikaan jännittävä sekoitus suomalaisia, ruotsalaisperäisiä ja virolaisia herkkuja.Erityistä: Kesäkuussa ja elokuussa Finlandia risteilee kahdesti Suomen johtavaan kesäkaupunkiin Hankoon.

Bileet laivalla. Cinderellan yökerhossa vauhti kiihtyy.Kuva Viking Line

Tukholma–Maarianhamina: Itämeren parhaat bileet

Mikä: Viking Linen M/S Cinderellan yökerho

Miksi: Koska Itämeren parhaat pippalot löytyvät Cinderellan yökerhon tanssilattialta ja baaritiskeiltä. Armottoman bilelaivan maineessa oleva, aikansa suurin ”ruotsinlaiva” on jo vanha rouva mutta edelleen vedossa. Tanssilattia on parhaimmillaan kuin sodoma ja gomorra, kun iloiset ruotsalaiset hippaavat.Erityistä: Ysärinä opiskelleille Cinderella on nostalginen muisto nuoruudesta, sillä legendaariset Goom-risteilyt biletettiin tällä valkokylkisellä kaunottarella.

Kävelykatu. Silja Serenaden promenadi luo laivalle selkeän luonteen.KUVA: TALLINK SILJA

Helsinki–Maarianhamina–Tukholma: Luksusta lautalla

Mikä: Silja Serenaden promenadi

Miksi: Sisäarkkitehtuuriltaan Serenade on poikkeuksellinen ja reilun 30 vuoden iästään huolimatta edelleen raikas ja erilainen. Laivaa hallitsee 143 metriä pitkä promenadi, jonka varrella on kauppoja sekä ravintoloita. Varustamo on pyrkinyt tuomaan luksusmyymälöitä autolauttamiljööseen – joka ei promenadilla pasteeratessa tuo mieleen autolauttaa ensinkään.Erityistä: Promenadelta löytyvät muun muassa Marimekon ja Tommy ­Hilfigerin kelluvat myymälät. LähdeKL