Tämän verran maksaa sadan kilometrin matka bensalla, lataushybridillä ja täyssähköllä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa

Sähköllä matka taittuu edullisemmin. Kuvassa täyssähköinen Audi e-tron Q4 Kauppalehden koeajossa.Kuva Niko Rouhiainen
Sähkön hinnan nousu lasketaan sähköistä liikkumista suosivien kukkarossa vain euroissa tai senteissä

Suomalainen kevyen sähköisen liikkumisen toimija Skand on julkaissut uutta tietoa ajoneuvojen käyttökustannuksista.

Selvityksen mukaan hintaero bensiinikäyttöisten, hybridiautojen, sähköautojen sekä täyssähköisten kevyiden ajoneuvojen välillä on huomattava. Sadan kilometrin ajaminen bensiinikäyttöisellä ajoneuvolla maksaa Suomessa jopa 25,7 euroa, hybridiautolla 9,6 euroa, sähköautolla 3,4 euroa, bensiinimopolla 6,4 euroa ja kevyen liikenteen sähköajoneuvolla noin 0,7 euroa.

Pohjoismaisessa vertailussa bensiinin käyttö oli kalleinta Norjassa ja sen jälkeen Suomessa. Norjassa bensiinin käyttö maksoi 27,2 euroa sadalla kilometrillä, Ruotsissa henkilöauton bensiinikustannukset olivat 24,3 euroa ja Tanskassa 24,9 euroa. Norja on ollut sähköisen liikkumisen edelläkävijä, ja käyttökustannukset sähköisille ajoneuvoille olivat vertailussa halvimmat alhaisen sähkön hinnan vuoksi.

Selvityksessä käytettiin globaalia tietokantaa sähkön ja bensiinin hinnoista. Tiedot kerättiin huhtikuussa 2022, jonka jälkeen etenkin polttoaineiden hinnat ovat nousseet ja hintaerot suurentuneet. Hintoja verrattiin ajoneuvojen keskimääräiseen kulutukseen sadalla kilometrillä, jolloin saadaan läpinäkyvästi tietoa eri ajoneuvojen käyttökustannuksista.

Ajoneuvoiksi on selvityksessä laskettu henkilöautoista bensiini-, hybridi- ja täyssähköautot, ja kevyen liikenteen ajoneuvoista bensiinimopot, sekä sähköiset neljä-, kolme- ja kaksipyöräiset. Selvitys toteutettiin Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan ajoneuvojen ja bensiinin sekä sähkön hintojen osalta.

Sähkön hinnan nousu lasketaan euroissa tai jopa vain senteissä

Sähköautojen ja -kulkuneuvojen käyttökustannukset olivat lähes samat joka maassa, ja ne ovat kauttaaltaan matalammat bensiini- ja hybridiautoihin verrattuna. Tanskassa korkea sähkön hinta nostaa selkeästi sähköauton kilometrihintaa.

Sekä sähkön että bensiinin ja dieselpolttoaineen hintojen noustessa kuluttajien keskuudessa on noussut huolta omien kuukausimenojen noususta. Pienikin öljyn hinnannousu voi aiheuttaa kymmenien eurojen lisäkustannukset kuukausittain. Käyttökustannuksia lisäävät myös pakolliset vakuutukset, huollot ja erilaiset lisäverot, kuten dieselautojen käyttövoimaverot.

Vaikka hintaeroissa voi tapahtua isojakin heilahteluja, pitkällä aikavälillä sekä bensan että dieselin hinta on tilastojen mukaan tähän asti noussut tasaisesti.

Perinteisesti vapaa-ajan käytössä olleiden kaksipyöräisten mopojen käyttökustannukset tippuvat kymmenkertaisesti siirryttäessä bensiinimoposta sähköiseen versioon. Suomessa perinteisellä mopolla 100 kilometrin ajaminen maksaa 6,4 euroa, kun sähkömopolla sama matka kustantaa noin 0,7 euroa. Lähde:KL