Kasvattaako bensan korkea hinta junaliikenteen kysyntää? ”Lippujen hinnat vaihtelevat kysynnän ja tarjonnan mukaan”

VR on palaamassa matkustajaliikenteessä koronaa edeltäville tasoille. Polttoaineiden hinnannousu ei juuri heijastu junalipun hintaan.

”On toki vaikea sanoa, mikä junaliikenteen kasvussa on polttoaineiden hintojen vaikutusta ja mikä muuta. Moni tekijä kuitenkin puoltaa junaliikennettä”, sanoo VR:n matkustajaliikenteen kaupallinen johtaja Johanna Jäkälä.

Myös ilmastovalveutuneisuus näkyy esimerkiksi yritysten matkustamisessa, Jäkälä sanoo. Runsas tarjonta vaikuttaa myös valintoihin.

”Kaukoliikenteessä junalla pääsee yli 200 eri kohteeseen. Pääradalla mennään Tampereen, Oulun suuntaan, ja sitten on tietysti Turku ja monet muut paikkakunnat.”

Polttoaineiden hintojen nousu ei Jäkälän mukaan heijastu kovin suuresti junalippujen hintoihin.

”Meillä on dynaaminen hinnoittelu, joka tarkoittaa sitä, että lippujen hinnat vaihtelevat kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämä merkitsee muun muassa sitä, että mitä aikaisemmin lipun ostaa, sitä edullisempi se on.”

Jäkälä sanoo, että junaliikenne on erittäin kilpailukykyinen liikkumismuoto suhteessa autoiluun. Hänen mukaansa VR:n lipunhintoihin ei ole odotettavissa mitään kattavia korotuksia maailmassa, jossa toimitaan dynaamisen hinnoittelun pohjalta. Ja mitä enemmän bensa kallistuu, sitä kilpailukykyisemmäksi raideliikenne tulee.

Kesällä järjestetään pitkästä aikaa suuri määrä erilaisia tapahtumia. Niihin on hauska kulkea junalla. Sen voisi arvioida nostavan lippujen hintaa dynaamisessa hinnoittelussa.

”Edullisia lippuja on jatkossakin tarjolla, jos on aikaisin liikenteessä ja pystyy ostamaan liput ajoissa”, Jäkälä lupaa.

”Juna on edullinen, hiilineutraali tapa liikkua etenkin taajamien ja kaupunkien välillä”, mainostaa Järvenpäässä radan varrella asuva Jäkälä.Lähde:KL