Eurooppalaiset lentoyhtiöt kuljettavat jatkossa yhä suuremman osan Aasian-matkustajista Persianlahden kautta. Venäjän ylilentokiellon takia korvaavia yhteyksiä tarjotaan erityisesti Qatarin kautta.
Venäjän ilmantilan sulku muuttaa globaalia maantiedettä ilmailun osalta. Aiemmin suorin yhteys Helsinki-Vantaalta Japaniin kulki Siperian yli, mutta suorat lennot ovat pitkän kiertomatkan aiempaa harvemmassa. Jatkossa yhä useampi matkustaja kulkee Euroopasta Tokioon Dohan kautta.
Finnair varautuu jopa vuosikymmenen kestävään Venäjän ylilentokieltoon, ja yhtiön uusi strategia on kääntänyt yhtiön katseet erityisesti Pohjois-Amerikan ja Intian ohella Lähi-idän maihin.
– Lähi-idän kenttien rooli liikenteessä idän ja lännen välillä kasvaa, ja Qatarin Doha on kasvamassa suuremmaksi liikenteen solmukeskukseksi, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.
Persianlahden liikenteen lisääminen tarkoittaa tiivistyvää yhteistyötä samaan Oneworld-allianssiin kuuluvan Qatar Airwaysin kanssa. Useilla Qatar Airwaysin lennoilla on jo Finnairin lennonnumero. Yhteistyön toivotaan korvaavan Venäjän ylilentokiellon takia menetettyjä matkustajavirtoja.
– Kyllä me pidämme Lähi-idän markkinaa silmällä. Lisäämme myös lentoja Yhdysvaltoihin ja Etelä-Aasiaan, erityisesti Intiaan, jossa aloitamme pian suorat lennot Mumbaihin, pohtii Manner Finnairin uutta strategiaa.
Finnairille se tarkoittaa lentotarjonnan lisääntymistä Lähi-itään erityisesti kumppanuuksien avulla.
Qatar ja EU sopivat yhteistyöstä ilmailussa
Venäjän ylilentojen kielto vauhdittaa ilmailualan yhteistyötä Euroopan unionin ja Qatarin välillä, kun lentoyhtiöt etsivät keinoa järjestää korvaavia yhteyksiä Aasiaan. Lokakuussa EU solmi Qatarin kanssa lentoliikennesopimuksen, joka teki mahdolliseksi EU-maiden lentoyhtiöiden lentää Qatariin ja vastaavasti qatarilaisten EU-maihin.
Lentoyhtiöt pystyvät järjestämään Dohan kautta kauttalentoliikennettä, jolloin esimerkiksi Aasiaan pääsee Euroopasta yhdellä koneenvaihdolla.
Vastaava sopimus on voimassa Euroopan ja Yhdysvaltojen välisessä lentoliikenteessä. Aiemmin lentoyhtiöiden oli vaikea saada lento-oikeuksia Qatariin, mutta nyt liikenteen ennakoidaan lisääntyvän nopeasti.
– Qatar on ensimmäinen Persianlahden maa, joka on allekirjoittanut sopimuksen, ja siitä tulee vahvempi kumppani Euroopalle, sanoo Euroopan komission liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja Henrik Hololei.
Hololein mukaan Omanin ja EU:n välinen vastaavanlainen lentoliikennesopimus allekirjoitetaan tänä vuonna.
Finnairin uusi strategia varautuu jopa vuosikymmenen kestävään Venäjän ylilentokieltoon
Qatarissa ovat koolla kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n 290 jäsenlentoyhtiön edustajaa. Maan kansallinen lentoyhtiö kertoi viime viikolla tehneensä päättyneellä tilikaudella ennätyksellisen 1,5 miljardin dollarin nettotuloksen. Euroopassa monet lentoyhtiöt tekevät edelleen tappiota
Eurooppalaisten yhtiöiden tulosta painaa erityisesti Aasiassa edelleen jatkuvat koronarajoitukset. Kiinan lentoja ei päästä aloittamaan tänä vuonna.
– Venäjän ilmatilan osalta näkyvyys on heikko. Emme tiedä tuleeko se kestämään kaksi, viisi vai kymmenen vuotta, ja siksi meidän on muutettava strategiaamme, ja sopeuduttava siihen, että Venäjän ilmatila pysyy kiinni kauan, sanoo Manner.
Aasian suorat lennot jatkuvat, vaikka lentomatka esimerkiksi Japaniin on pidentynyt 40 prosentilla. Viikottaisia lentoja on aiempaa vähemmän.
– Aasian suhteen on tärkeää, että Finnair jatkaa lentämistä Japanin markkinoille ja Etelä-Koreaan. Aikanaan jatkamme myös lentämistä Kiinaan, joka tällä hetkellä on suljettu nolla-koronapolitiikan takia, sanoo Manner.
Kiinalaisten ja japanilaisten turistien katoa Euroopassa voivat korvata lähivuosina Lähi-idästä tulevat turistit.
Esimerkiksi aiemmin matkailijoita suljettu Oman on avautunut turismille, ja maan lentoyhtiö Oman Air liittyy lähiaikoina lentoyhtiöiden Oneworld-allianssiin, jonka jäsen myös Finnair on. Tämä mahdollistaa lentoyhtiöiden yhteistyön, ja lisääntyvän lentotarjonnan Masqatin ja Euroopan välillä.
Helsinki-Vantaalla ennätysmäärä matkustajia
Lentoyhtiöt ja varsinkin eurooppalaiset lentoasemat on yllättänyt lentomatkustuksen nopea palautuminen koronarajoitusten hellittäessä. Finnair on vuokrannut kymmenen prosenttia kapasiteetista British Airwaysille ja Lufthansalle
– Lentoyhtiöillä on pulaa miehistöstä ja lentokoneista. Kysyntä tulee jatkumaan ensi talven yli ja osin ensi kesäkaudelle asti, jatkaa Manner.
Finnair lentää omina lentoina 70 prosenttia kapasiteetista, joka sillä oli suhteessa ennen pandemiaa edeltävään aikaan. Mannerin mukaan omilla lennoilla on huomattu, että kysyntä on palautunut ja patoutunut kysyntä on merkittävä ilmiö.
– Sunnuntaina Helsinki-Vantaalla oli ennätysmäärä matkustajia, päiväkohtainen matkustajamäärä oli 35 000.
Satoja lentoja peruuntunut Euroopassa – lentoasemilla tarve 100 000 työntekijälle
Euroopan lentoasemilla kaaos on johtanut viime viikkoina satojen lentojen peruuntumiseen. Euroopan komission mukaan syynä on lentoasemien huono varautuminen matkustuksen lisääntymiseen.
Henrik Hololei laskee, että ennen koronapandemiaa lentoasemilla oli 230 000 työntekijää maapalveluissa, nyt heitä on 130 000.
– Ei ole helppoa saada nopeasti 100 000 uutta työntekijää. Ne, jotka ovat töissä, ovat erittäin väsyneitä, ja sekin tuo ongelmia.
Hololei hämmästelee, etteivät monet suurista Euroopan lentoasemista ole varautuneet liikenteen palautumiseen palkkaamalla tarpeeksi työntekijöitä, vaikka Euroopan ilmatilaa valvovan Eurocontrollin tekemä kolmen kuukauden ennuste on ennakoinut matkustuksen kasvavan rajusti. Poikkeuksen tekee Helsinki-Vantaa, joka on Hololein mukaan varautunut tilanteeseen hyvin.Lähde: Yle