Kotimaan matkakohteet olivat korona-ajan voittajia – Miten asiakkaat pidetään nyt ulkomaiden kutsuessa?

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa sai korona-aikana yleisöryntäyksen erityisesti Sokos Hotel Koliin ja Bombaan. Liiketulosmarginaalin luomalla puskurilla investoinnit matkailuun jatkuvat myös tulevaisuudessa.

Koronan suljettua lentoliikenteen Suomessa matkailijoiden katseet suuntautuivat kotimaisiin kohteisiin. Kansallispuistot kuten Pohjois-Karjalan Koli nousivat suureen suosioon, ja sitä kautta tekivät Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle hyvin tuottoa.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) talousjohtaja ja matkailukaupan toimialajohtaja Antti Variksen mukaan korona oli kaksijakoinen kokemus.

”Meidän kohteistamme Koli ja Bomba menestyivät hyvin korona-aikana, mutta muuten PKO:n matkailu- ja ravitsemiskaupassa kärsittiin koronasta.”

Matkailun osuus PKO:n kasvaneesta liikevaihdosta on Variksen mukaan kahdeksan prosenttia. Rajoitusten poistuttua on kuitenkin uhkakuvana, että ulkomaanmatkailu syö viime vuosien hyvät tuotot kotimaan matkailulta.

”Toivomme, että meistä on jäänyt niin hyvä kuva, että ihmiset ovat menneet kotiin ja suositelleet meitä muille. Näin osa suomalaisista jatkaa edelleen kotimaan matkailua.”

PKO:n tulos viime vuosina on ollut vahvaa, ja liiketulosmarginaalilla laskettuna se on yksi viime vuosina parhainta tulosta tehneistä osuuskaupoista. Kasvanut taloudellinen puskuri voi joutua koetukselle matkailupuolella, jos kotimaanmatkailu hiljenee. Uudisrakentaminen ja kehittyminen korostuvat, kun ihmisillä on enemmän valinnanvaraa.

”Olemme tehneet investointeja palveluidemme kehittämiseen, kuten Bomban ja Joensuun Kimmelin palveluiden uudistaminen. Tällä muistutamme tietyin väliajoin asiakkaitamme, että meidän kohteemme ovat olemassa ja houkuttelevia”, kertoo Varis.

Varis luottaa puskurin kestävän taloudelliset kriisit tulevaisuudessa.

”Pitkäjänteinen puskurin kasvattaminen mahdollisti koronasta selviämisen, ja nyt rahaa voidaan taas käyttää tulevaisuuteen investoimiseen.” Lähde: KL