Suomalaiset yhä valmiita maksamaan maltaita kesämökeistä – Kyselyssä yli 40 prosenttia mökkiostoksia harkitsevista valmiita lyömään tiskiin yli 80 000 euroa

Luonnon helmaan. Suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa.Kuva Outi Järvinen Mökillä on oltava sähköt, jääkaappi ja sauna. Mökkeilyhalukkuuteen vaikuttaa negatiivisesti muun muassa sukulaiset ja bensan hinta.

Suomalaiset mökinostajat ovat edelleen valmiita maksamaan enemmän kesämökeistä kuin ennen pandemiaa, selviää S-Pankin mökkikyselystä.

Suurimman mökkibuumin laannuttua mökinostoa pohtivista 43 prosenttia on avoimia maksamaan mökistä yli 80 000 euroa. Vuonna 2019 luku oli vain 36 prosenttia.

S-pankin lainojen kehityspäällikön Päivi Huttusen mukaan kuitenkin kaikista kalleimpien, yli 150 000 euroa maksavien mökkien ostajakunta on mökkikyselyn perusteella hieman pienentynyt.

Mökkeilijä tietää, mitä haluaa

Kohtuullinen ajomatka on tärkeä kriteeri suomalaisille mökinostajille.

41 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että mökille matkaa saisi olla enintään 100 kilometriä. 22 prosentille 200 kilometriä oli suurin mahdollinen etäisyys.

Suomalaiset pitävät myös tärkeänä, että mökillä on vähintään sauna, jääkaappi ja sähköt.

”Vaikka toiveet varustelutasosta ovatkin hieman edellisvuodesta laskeneet, niin pidemmän ajan suuntaus on kuitenkin kohti yhä paremmin varusteltuja vapaa-ajanasuntoja”, Huttunen sanoo tiedotteessa.

Nuoremmat mökinostajat arvostavat paljua ja suihkua mökillä, kun puolestaan vanhempi sukupolvi haluaa mökilleen veneen ja television.

Bensan hinnan ja huonon sään mainittiin vaikuttavan negatiivisesti mökkeilyhalukkuuteen. Myös mökin kunnossapitotyöt ja sukulaiset nousivat kyselyssä esiin mökkeilyhalukkuuteen vaikuttavina tekijöinä.

Kotimaanmatkailu on edelleen suosittua

Suomalaiset ovat pohjimmiltaan mökkikansaa, sillä joka kolmas kyselyyn vastanneista aikoo suunnata mökille tulevana kesänä.

“Puolella suomalaisista on käytössä joko oma tai jaettu mökki, ja vuokraaminenkin on yhä suositumpaa”, kommentoi Huttunen.

Tästä huolimatta joka viides suomalainen aikoo kuitenkin matkustaa kesälomalla ulkomaille. 40 prosenttia ulkomaille matkustavista aikoo viettää lomansa rantakohteessa ja 56 prosenttia kaupungissa Kantar toteutti tutkimuksen S-pankilleLähde:KL