Tieopasteiden avulla pystyy nyt pyöräilemään Helsingistä Vaalimaalle – reitin varrella voi poiketa Kymenlaakson matkailukohteissa

EuroVelo 10 Helsinki–Vaalimaa on osa Itämeren ympäri kulkevaa kansainvälistä pyörämatkailureittiä. Suomessa reitti kulkee Vaalimaalta Tornioon.

EuroVelo 10 -reitti kulkee myös katuverkkoa pitkin kuntien keskustojen kautta sekä lyhyitä osuuksia yksityistieverkolla. Kuva: Marko Väänänen / YleHelsingistä Vaalimaalle voi nyt pyöräillä pyöräilyopasteiden avulla.

Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ely-keskukset ovat kevään aikana yhdessä kuntien kanssa toteuttaneet EuroVelo 10 -pyöräilyopastuksen Helsingin ja Vaalimaan välille. Edellinen osuus Kirkkonummi–Kaarina valmistui kesällä 2021.

Opasteet sijoittuvat enimmäkseen alemmalle maantieverkolle ja pyöräteille. EuroVelo 10 -reitti kulkee myös katuverkkoa pitkin kuntien keskustojen kautta sekä lyhyitä osuuksia yksityistieverkolla.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Janne Saarikosken mukaan reitin tarkoituksena ei ole olla nopein ja suorin linja Helsingin ja Vaalimaan välillä.

– Reitti kiertelee pienempiä teitä sillä ajatuksella, että matkan varrelta voisi löytyä aina jotain kiinnostavaa, kertoo Saarikoski.

Reitillä on pyritty huomioimaan matkailulliset kohteet, jolloin paikalliset nähtävyydet ja tärkeät pysähdyspaikat ovat saavutettavissa. Muun muassa Kotkassa pyöräilyreitti kulkee Kotkansaaren läpi.

9000 kilometrin pyöräilyreitti

EuroVelo 10 on Itämeren ympäri kulkeva kansainvälinen pyörämatkailureitti, joka kiertää yhteensä yhdeksässä eri maassa. Kokonaisuudessaan reitti on 9000 kilometriä pitkä.

Reitti kulkee Suomessa Vaalimaalta Tornioon rannikkoa pitkin. Tällä hetkellä valmiit tieopastukset löytyvät väliltä Vaalimaa–Turku. Loppureitin pyöräilijä voi tarkistaa esimerkiksi EuroVelon verkkosivuilta

Reitteihin sisällytetään olemassa olevia pyöräteitä ja reittejä ja niitä pyritään yhdistämään toisiinsa.

EuroVelo -projektin avulla kehitetään Euroopan laajuista pyöräilyreittiverkostoa. Reittejä voi käyttää kaukoretkeilyyn, mutta niiden tavoitteena on myös kannustaa paikalliseen arkiliikkumiseen pyöräillen.Suomen EuroVelo-reitistön virallisena koordinoijana toimii vuonna 2020 perustettu Pyörämatkailukeskus. Lähde:Yle