Euroopan unioni on tiukentamassa kiukaisiin liittyviä standardeja ensimmäistä kertaa reiluun vuosikymmeneen. Kiukaiden pienhiukkaspäästöissä voi olla jopa satakertaiset erot.
Uuden kiukaat ovat vähäpäästöisempiä kuin 10–15 vuotta sitten myynnissä olleet. Suuri syy tähän on CE-merkintä, joka tuli kiukaille pakolliseksi vuoden 2013 alussa.
Lisää tiukennuksia on nyt luvassa reilun vuosikymmenen tauon jälkeen, sillä Euroopan unionin polttolaitteita koskevat testausmääräykset uudistuvat. Tämänhetkinen arvio on, että kiukaita koskeva muutos tulee voimaan vuoden 2024 alussa, sanoo yliopistotutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta.
”Uudet tuotestandardit sisältävät paljon aiempaa tiukemmat päästövaatimukset. Kun muutos tulee voimaan, kaikki EU-alueella myynnissä olevat uudet kiuaslaitteet tulee testata näiden standardien mukaan”, Tissari sanoo.
Hän vetää parhaillaan kohta päättymässä olevaa nelivuotista tutkimushanketta, jossa mukana ovat Suomen suurimmat kiuasvalmistajat.
Alun perin yksi suomalaisen tutkimushankkeen tavoitteesta oli kehittää vähäpäästöisille kiukaille sertifikaatti, jotta kuluttajat saisivat parempaa vertailutietoa. Sille ei kuitenkaan ole EU:n kiristyvän linjan vuoksi enää tarvetta, painottaa Tissari.
”Tavoitteitamme ovat standardeihin liittyvän taustatiedon hankkiminen ja mittausmenetelmien testaaminen sekä kiukaiden kehittäminen entistä paremmiksi yhdessä valmistajien kanssa.”
Tiukentuvat testausmääräykset tarkoittavat sitä, että tulevaisuudessa kiuaslaitteiden testilaboratorioissa mitataan CE-merkintää varten täysin uusina asioina esimerkiksi pienhiukkaspäästöjä ja typpidioksidipäästöjä.
”Tämä tarkoittaa, että kynnysarvot on alitettava, kun tuotteita tuodaan markkinoille”, sanoo kiuasvalmistaja Harvian teknologiajohtaja Timo Harvia.
”Tämä vaikuttaa meihin ja kaikkiin muihin kiuasvalmistajiin. Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että jatkamme tulisijojen kehittämistä vähäpäästöisemmiksi ja kohti parempaa hyötysuhdetta.”
Kallis laite ei takaa pieniä päästöjä
Puolet Suomen pienhiukkaspäästöistä on peräisin kotitalouksien puunpoltosta, josta kiukaiden osuus on merkittävä.
Puunpoltto synnyttää pienhiukkasia sekä syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Takaako uusi ja kallis kiuas pienet päästöt? Ei sanoo Tissari Itä-Suomen yliopistosta.
”Kiukaiden hinta ja päästöt eivät ole kytköksissä. Kalleimpia ovat tyypillisesti massiiviset suuriin löylyhuoneisiin tarkoitetut kiukaat. Peruskiukaiden hinnoissa ei ole suuriakaan eroja.”
Tissari selvitti yleisimpien puukiukaiden pienhiukkaspäästöjä KIUAS-tutkimushankkeessa. Tulosten perusteella kiukaiden päästöissä voi olla jopa satakertaiset erot.
”Kaikki kiukaat ovat yksilöitä ja toimivat omilla periaatteillaan. Kuluttajan kannalta vertailun tekeminen on äärimmäisen hankalaa.”
Tissarin mukaan suurin virhe, jonka kiuaskaupoilla voi tehdä, on valita omiin tarpeisiinsa nähden epäsopiva kiuas. Vähäpäästöinenkin kiuas on kehno ostos, jos se on väärän kokoinen.
”Jos tilaan turhan pientä kiuasta joutuu käyttämään liian kuumana, se tuottaa sisäilmaan pienhiukkasia. Nyrkkisääntö on, että piipunjuuren ei pitäisi koskaan olla punahehkuinen.”Liite Te