Kaksi terminaalia muuttui tiistaina yhdeksi ilman ruuhkia Helsinki-Vantaalla

Tiistaina Helsinki-Vantaan kautta kulkeneiden matkustajien mukaan uusi terminaali näytti muun muassa avarammalta ja modernimmalta kuin aikaisemmat.

Helsinki-Vantaan lentokentällä kaikkien lentojen lähtöselvitykset, turvatarkastukset ja matkatavaroiden luovutukset on keskitetty yhden katon alle. Kuva: Saara Hirvonen / Yle
SAARA HIRVONEN
SAIJA NIRONEN

Tiistaista alkaen Helsinki-Vantaan lentoasemalla on kahden terminaalin sijasta käytössä vain yksi terminaali. Kaikkien lentojen lähtöselvitykset, turvatarkastukset ja matkatavaroiden luovutukset on siis jatkossa keskitetty yhden katon alle.

– Kaikille lennoille lähdetään samasta lähtöaulasta ja palataan samaan tuloaulaan. Tämä oli meille hyvin jännittävä päivä, mutta tähän mennessä se on sujunut oikein hyvin, totesi Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta puolenpäivän aikoihin.

Terminaalit 1 ja 2 sekä niitä yhdistänyt kulkukäytävä poistuvat käytöstä. Vanhat lähtö- ja tuloaulat suljetaan ja muutetaan matkustaja- ja henkilöstötiloiksi. Uusi terminaali avattiin matkustajien käyttöön jo joulukuussa.

Puupintainen katto sai kiitosta matkustajilta. Kuva: Saara Hirvonen / Yle
Ylen haastattelemat matkustajat kokivat terminaalin avarana ja valoisana. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Tiistaina Helsinki-Vantaan kautta kulkeneiden matkustajien mukaan uusi terminaali näytti muun muassa avarammalta ja modernimmalta kuin aikaisemmat.

– Onhan tämä aika erinäköinen kuin vanha ja paljon näyttävämpi, sanoo Alankomaihin matkalla ollut Mauri Yli-Liipola Salosta.

Mauri Yli-Liipola Salosta, Aaro Anttila Espoosta ja Niklas Kiuru Turusta pitivät sitä hyvänä ratkaisuna, että kahden terminaalin sijaan matkalle lähdetään aina samasta yhdestä terminaalista. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Lentoasemalla on eletty työmaiden keskellä jo pitkään, mutta nyt liki 10-vuotinen kehitysohjelma alkaa olla loppusuoralla. Valmista on ensi vuonna, jolloin käyttöön otetaan uusi matkatavaroiden luovutusaula.

Ibizalle matkalla olleen Vivian Wagnerin mielestä uusi terminaali on siistimpi ja tilavampi kuin entinen. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Lentoasemalla eletään kesän vilkkainta aikaa

Helsinki-Vantaalla on nähty alkukesän aikana historiallisen suuria ruuhkia. Lentoasemalla rikotaan kävijämäärien ennätyksiä samalla, kun asema kärsii edelleen pandemian aiheuttamasta henkilöstövajeesta.

Äänekoskelta Turkkiin tiistaina matkalla ollut Jastin Gyney saapui lentoasemalle mahdollisten ruuhkien vuoksi useampi tunti ennen lennon lähtöä.

– Varmuuden vuoksi varasin reilusti aikaa, että ehdin varmasti lennolle. Kyllä tämä uusi terminaali on hienommalta näyttää kuin se aikaisempi, sanoo Gyney.

Myös oululainen Jyri Leskelä oli varannut lentoasemalle tavallista enemmän aikaa mahdollisten ruuhkien vuoksi.

– Kaikki on mennyt sujuvasti. Nyt ehdimme loungeen lounaalle ja rentoutumaan ennen lentoa, Leskelä sanoo.

Äänekoskelta Helsinki-Vantaalle saapunut Jastin Gyneyn mukaan uuden terminaalin värit miellyttivät silmää. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Useilla kansainvälisillä lentokentillä työntekijäpula on aiheuttanut pahoja pullonkauloja, pitkiä jonotusaikoja ja jopa lentojen myöhästelyä. Lentoasemanjohtaja Lettijeffin mukaan Helsinki-Vantaalla tilanne on ruuhkien suhteen kuitenkin siedettävä.

Pääasiassa ruuhkapiikeistä on hänen mukaansa selvitty alle puolen tunnin jonotuksilla, vaikkakin joskus tämä on ylittynyt.

– Tällä hetkellä elämme kesän vilkkainta aikaa. Me teemme koko ajan hartiavoimin töitä, että kaikki prosessit hoituvat sujuvasti, sanoo Lettijeff.

Lettijeffin mukaan asemalle on rekrytoitu lisää väkeä viime syksystä saakka ja myös uusi turvatarkastusteknologia auttaa siinä, että jonot soljuvat nopeammin.

Helsinki-Vantaa täyttää tänä vuonna 70 vuotta, sitä on muutettu ja uudistettu usamman kerran vuosien aikana. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Uudessa terminaalissa matkustajan ei tarvitse enää ottaa läppäreitä, nestepusseja tai muuta elektroniikkaa erilleen, sillä turvatarkastuslaitteet osaavat erotella kielletyt aineet ja laitteet käsimatkatavaroissa.

Lettijeff kuitenkin kehottaa matkustajia varaamaan matkustamiseen edelleen tarpeeksi aikaa ja saapumaan kentälle hyvissä ajoin etenkin, jos matkustaa päivän ruuhka-aikoina aamulla tai iltapäivällä.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12503835