Kesän mansikkasesonki on alkanut – helle vauhdittaa nyt marjan kypsymistä, mutta satoon se ei enää vaikuta

Mansikan satokausi on viime vuoden poikkeuksellisen kesän jälkeen normaalilla paikallaan. Sadosta odotetaan hyvää ja marjan laadusta maukasta.

Suonenjokinen Juuso Raivio odottaa jännittyneenä ensimmäistä kesää mansikanviljelijänä. Hän otti tänä keväänä marjatilan vetovastuun isältään Veikko Raiviolta. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Kotimaisen mansikan satokausi on monin paikoin alkanut.

Etelä-Suomessa mansikkaa päästiin poimimaan avomaalta juhannusviikolla ja heti juhannuksen jälkeen tuli myyntiin ensimmäiset avomaan mansikat Suonenjoen korkeudelta. Pohjois-Savossa sijaitseva Suonenjoki on tunnettu mansikoistaan.

– Mansikkakausi on nyt alkamassa kohtalaisen hyvin. Marjaa on tulossa, pellot näyttää hyvältä ja poimijat ovat tilalla, joten ei muuta kuin antaa marjaa tulla vain, viljelijä Juuso Raivio virnistää.

Raivion tilalla on näihin päiviin saakka kerätty tunneli- ja kasvihuonemansikkaa, mutta tänään päästään jo pellolle.

Tänä keväänä sukupolvenvaihdoksen myötä tilan isännäksi siirtynyt Juuso Raivio sanoo, että avomaan mansikkaa kerätään nyt aavistuksen ennakoitua aikaisemmin. Vielä viime viikolla arvioitiin, että keräämään päästään vasta loppuviikosta.

Maanantaina esimerkiksi Kuopion torilla oli jo myynnissä avomaan mansikkaa lähiseudulta.

Kuopiolainen Iida Hänninen ja lapset Aada ja Veeti Lindqvist ostivat Kuopion torilta muun muassa tuoretta mansikkaa, jota oli jo kovasti odotettu. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Mansikasta tulossa priimaa

Kevään ja alkukesän viileä sää on hidastanut mansikan kypsymistä tänä vuonna, mutta satoon sääolosuhteet ovat vaikuttaneet myönteisesti.

– Mansikka tykkää vähän viileämmästä ja vettä on tullut sopivasti, Marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Miikka Ilomäki tiivistää.

Helle ja aurinko nopeuttavat nyt kypsymistä, mutta laatuun sääolosuhteet eivät enää vaikuta.

– Laadun pitäisi olla priimaa tänä vuonna. Kaikki on mennyt nappiin, joten sato on laadukas ja maukas, Ilomäki ennakoi.

Suonenjokinen mansikanviljelijä Juuso Raivio arvioi, että marjan laatu on erittäin hyvää, jos ei tule isoja rankkasateita. Myöskään tuholaisia ei ole ollut.

– Sato on tänä kesänä kohtalaisen hyvä, mutta ei huippu. Mielenkiinnolla odotan ensimmäistä omaa kesää, Raivio hymyilee.

Mansikkasesonki palaa tänä vuonna poikkeuksellisen kesän jälkeen tavanomaiselle paikalleen kesä-heinäkuun vaihteeseen. Pääsatokausi on heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa

Viime vuonna kesäkuu oli erittäin lämmin. Satokausi alkoi aikaisin ja oli nopeasti ohi.

– Se oli täysi poikkeus. 31 hellepäivää putkeen, ei mitään järkeä. Se oli aivan liikaa. Nyt on hyvä, Raivio sanoo.

Suonenjoella viljellyin mansikkalajike on polka, jonka sadon huippukohta on sijoittunut perinteisesti heinäkuun 10.päivän tienoolle. Näin on myös tänä vuonna.

Mansikan hintaa ei haluta arvioida

Mansikanviljelyn kustannukset ovat tänä vuonna nousseet huomattavasti. Merkittävimmät vaikuttajat ovat lannotteiden ja energian hintojen nousu.

Alalla ei haluta arvioida ennakkoon sitä, mihin mansikan hinta tänä vuonna asettuu.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Raisa Haavikko arvioi kuitenkin, että radikaalia hintojen nousua ei todennäköisesti ole luvassa.

– Toisaalta pitäisihän tuottajien pystyä siirtämään kustannusten nousu hintoihin, hän toteaa.

Kuopion torilta mansikkakojulta tavoitettu kuopiolainen Iida Hänninen pitää viiden kilon mansikkalaatikon kipukynnyksenä 40 euron hintaa.

– Sen yli jos menee, niin ei ehkä tule mansikoita ostettua pakkaseen, Hänninen puntaroi.Lähde;Yle