Koronarajoitukset poistuvat itärajalta

Koronarajoitukset poistuvat itärajalta, mutta yrityksissä ei vielä hurrata turistien paluusta: “Nopeaa helpotusta tuskin on luvassa”

Venäläisturistien nopean paluun varaan ei vielä yrityksissä lasketa. Korvaavia matkustajavirtoja houkutellaan Keski-Euroopasta.

Ostoskylä Zsarissa seurataan viikko kerrallaan rajan tilannetta. Arkistokuva vuodelta 2020. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
TANJA HANNUS
NOORA PALOLA

Itärajan yrityksissä ei vielä uskalleta hurrata, vaikka rajaliikenteen koronarajoitukset poistuvat ensi viikolla. Vaikka venäläisturistit pääsevät heinäkuusta alkaenSuomeen jonkin verran helpommin, välittömään turistiryntäykseen ei uskota.

– Pakotteet ja ostokyky, sekä viranomaisten puollot viisumihakemuksiin rajoittavat voimakkaasti toimintaa, sanoo Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto.

Ihmisten välisen kanssakäymisen vuoksi on silti hänen mukaansa hyvä, että rajoitukset poistuvat, vaikka yrityksiin tuskin tulee merkittävää ostosmatkailun lisääntymistä.

– Asiaan perehtyneiden yrittäjien ja meidänkin viestimme on se, että tulee varautua useamman vuoden kestävään tilanteeseen. Nopeaa helpotusta tuskin on luvassa.

Eteenpäin viikko kerrallaan

Vaalimaalla ostoskylä Zsarissa ollaan iloisia koronarajoitusten poistumisesta. Silti eteenpäin katsotaan viikko tai kuukausi kerrallaan.

– Olemme hyvin odottavalla kannalla, ja katsomme miten käy. Tässä on monta kertaa menty edestakaisin, on toivottu rajan avautumista ja sitten taas menty takapakkia, sanoo retail manager Kaisa Hänninen ostoskylä Zsarista.

Hän uskoo, että naapurimaan puolelta löytyy halukkuutta turismille. Hännisen mukaan kaksoiskansalaiset ovat kertoneet, että viisumeita on haettu paljon. Silti säännöt matkustukseen ovat edelleen tiukat.

– Valuutta-asia ja maksukorttien toiminta saattavatmyös olla iso asia ostosmatkaa suunniteltaessa, Hänninen sanoo.

Korvaavia matkailijavirtoja etsitään

Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtajan Marko Hanhisuannon mukaan kotimaan turisteihin panostetaan yrityksissä myös tulevana kesänä. Korvaavia matkailijavirtoja Etelä-Karjalaan on myös haettu Keski-Euroopasta, esimerkiksi Saksasta ja Italiasta.

Kesälomat ovat kasvattaneet matkailijoiden määrää outlet-kylä Zsarissa. Mökkiläiset ovat liikkeellä ja heidän lisäkseen on myös jonkin verran kansainvälisiä matkailijoita.

– Korttimaksuliikenteen järjestelmämme mukaan liikkeissä on asioinut laaja kirjo eri kansalaisuuksia. Selvästi huomaa, että muistakin maista kuten Keski-Euroopasta käy matkailijoita. Rajaseutu koetaan eksoottisena, sanoo Hänninen.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12504394