Edessä monien festarien viikonvaihde ja 30 asteen helle – selviytymiseen tarvitaan vettä ja varjoa, mutta tärkeintä on pitää huolta kaverista

Provinssi 2022 alkaa tänään Seinäjoella. Yle kysyi asiantuntijalta, miten festarikävijä voi huolehtia hyvinvoinnistaan alkukesän kuumimman viikon aikana.

Antti Tuiskun faneja keikalla Provinssissa 2018. Kuva: Juuli Aschan / YleX

Tällä viikolla ympäri Suomea on koettu alkukesän kovimmat helteet.

Ylen meteorologi Matti Huutonen kommentoi alkuviikosta, että näin voimakkaat helteet ovat kesäkuussa poikkeuksellisia.

Helteiden rinnalla Suomessa vietetään myös suurinta festarikesää vuosiin. Yle kysyi THL:n asiantuntijalta, miten festarikävijä voi selvitä helteistä ilman, että lämpöuupumus pääsee selättämään.

Näin festareilla valmistaudutaan helteisiin

Seinäjoella tänään alkava Provinssi 2022 odottaa helteiden lisäksi tavallista korkeampia kävijämääriä.

Festivaalijohtaja Sami Rumpunen kertoi Ylelle viime lauantaina Provinssin kävijämäärien mahdollisesti hipovan historian kärkivuosia.

Rumpusen mukaan helteisiin on varauduttu Provinssissa muun muassa pitämällä huolta, että festarialueelta löytyy riittävästi vesipisteitä.

– Yritetään myös kaikin tavoin edesauttaa, että asiakkaille löytyy varjoisia lepopaikkoja, joita meidän alueella on tosi paljon, Rumpunen sanoo.

Lisäksi alueella on viilennykseen käytössä vesisumuttimia. Isoimpien lavojen etualojen yleisöä viilennetään tarvittaessa vesiletkuin sekä vettä jakamalla.

Provinssia vietettiin vuonna 2015 helteen sijaan sateisissa tunnelmissa. Kuva: Yle/Petter Sandelin

Himos Juhannus -festivaalit vietettiin juhannuksena myös lämpimissä tunnelmissa.

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan Himoksen Juhannukseen osallistui yhteensä noin 30 000 ihmistä. Kolme päivää kestäneillä festivaaleilla kohdattiin lähes 30 asteen helteet.

Nelonen Media Liven tuotantopäällikkö Anniina Havukaisen mukaan Himoksella oli varauduttu jo viime vuoden festivaalin pohjalta helteisiin lisäämällä vesipisteiden sekä alkoholittoman juomavalikoiman määrää alueella.

– Helteet eivät juurikaan vaikuttaneet festivaaliin, toki juomien ja etenkin veden sekä jääkahvin myynnissä oli selkeä nousu.

– Nuoriso piti hyvin huolta itsestään ja toisistaan, Havukainen vastaa sähköpostitse.

Ruoka, vesi ja oikeanlainen vaatetus suojaavat

THL:n johtava tutkija Timo Langin mukaan festarikävijäkin voi varautua helteisiin ennakkoon.

– Mukaan kannattaa ainakin ottaa vesipullo. Vaikka festareilla on vesipisteitä, niin helteellä sitä nestettä kuluu niin paljon, että oma juomapullo olisi hyvä olla mukana, Lanki sanoo.

Nesteytyksen lisäksi tärkeää on Langin mukaan muistaa syödä.

– Riittävä suolojen saanti pitää muistaa. Esimerkiksi vihannekset ja hedelmät ovat siitä hyviä, että ne ovat itsessään nestepitoisia, joten nesteytyskin tulee siinä samalla lähes huomaamatta, Lanki sanoo.

Vaatetukseen on myös hyvä kiinnittää huomiota. Parhaiten auringolta suojaa Langin mukaan antaa kevyt, vaalea ja pitkähihainen vaatetus.

– Kun ollaan suorassa auringonpaisteessa, paras vaatetus ei välttämättä ole mahdollisimman vähäinen. Väljä, hengittävä ja pitkähihainen vaate suojaa auringolta, ja se voi tuntua myös viileämmältä.

– Lisäksi aurinkohattu ja -lasit on hyvä pitää mukana, Lanki muistuttaa.

Hengenvaarallista lämpöhalvausta on vaikea tunnistaa itse

Festarikävijän suurimpana riskinä on Langin mukaan nesteiden ja suolojen riittämätön saanti, joka voi johtaa lämpöuupumukseen.

Lämpöuupumuksen oireita ovat muun muassa voimakas jano, hikoilu, heikotus, päänsärky ja pahoinvointi.

Pahimmillaan lämpöuupumus voi muuttua lämpöhalvaukseksi. Lämpöhalvaus syntyy silloin, kun elimistö ei enää pysty poistamaan lämpöä kehosta ja hikoilu loppuu.

Langin mukaan haastavinta on erottaa, milloin kyseessä on lämpöuupumus ja milloin taas henkeä uhkaava lämpöhalvaus. Vaikeaa oireiden tunnistaminen voi olla erityisesti silloin, kun ihminen on muuten päihtynyt.

– Ehkä parhaiten sen kuitenkin erottaa siitä, että lämpöhalvauksen aikana ihmisen iho on kuuma ja kuiva, hengitys vaikeutuu ja sydämen syke nopeutuu, Lanki sanoo.

Kaveria ei jätetä

Langin mukaan festarikävijän kannattaa kiinnittää huomiota omien tuntemusten lisäksi muihin ympärillä oleviin ihmisiin. Esimerkiksi toisen sekava käyttäytyminen on jo merkki siitä, että apua kannattaa pyytää.

– Mieluummin pyytää apua liian aikaisin kuin liian myöhään, hän sanoo.

Kaverin voi olla helpompaa tunnistaa lämpöhalvauksen oireet. Kaveri voi huolehtia myös esimerkiksi siitä, että toinen juo varmasti riittävästi vettä.

– Pidetään huoli toisistamme ja muistutetaan toisia juomisesta – ja välillä myös syömisestä.

– Pelkkä veden, tai alkoholin, juominen ei siis riitä, vaan pitää myös muistaa pitää huoli riittävästä suolojen saannista, Lanki muistuttaa.

Suojaava puketuminen kannattaa muistaa myös festareilla. Kuva: Kaapo Kamu Lähde:Yle