Pullovesi maksaa Italiassa kolmanneksen siitä mitä Suomessa, miten se on mahdollista?

 

Kolmasosa Suomen hinnoista. Italiassa myydään kaupoissa selvästi Suomen hintoja halvempaa pullovettä.  Kuva Tapio Mainio 
Suomesta ei saa pullovettä 14 sentin litrahinnalla, koska se ei ole kaupan sisäänvetoartikkeli kuten Italiassa. Mikä pullovedessä maksaa?

Pullovesiröykkiöt ovat näkyvästi tarjolla Manerba de Gardan kylän kaupoissa Pohjois-Italiassa. Pulloveden hinta hämmästyttää suomalaista. Lähes kaikissa kaupoissa kahden litran vetoista lähdevesipulloa kaupataan 28 sentillä. Sen päälle ei tarvitse maksaa ylimääräistä pullopanttia, koska Italiassa ei ole Suomen kaltaista pullopalautusjärjestelmää. Litrahinta on siis 14 senttiä.

Suomessa vastaavan veden litrahinta on liki kolminkertainen. Suomessa brändättyjen niin sanottujen makuvesien litrahinta on yli kymmenkertainen. Niitä valmistavat etenkin johtavat panimoyritykset Suomessa.

Mihin Italian edullinen pulloveden hinta perustuu? Miksi Suomesta ei saa pullovettä yhtä halvalla?

Pääosan Suomen halpispullovesistä pakkaa Keski-Pohjanmaalla Toholammin Sykyräisen kylällä sijaitseva Finn Spring.

”Italiassa ja myös Saksassa pullovettä käytetään kaupan sisäänvetoartikkelina kuten Suomessa kahvia. 14 sentin litrahinta on niin alhainen, että sillä ei juuri kateta edes muovipullon valmistuskustannuksia, sillä kohonnut öljyn hinta on tuonut alalle hinnantarkistuspaineita raaka-aineiden ja rahtikustannusten muodossa”, sanoo Finn Springin toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala.

Toisin sanoen Italian ja Saksan kauppa tukee pulloveden hintaa kovassa kilpailussa. Italiassa vähittäiskaupan markkinoita ovat valloittaneet saksalaiset Lidl ja Aldi.

”Lidlillä on omia pullovesipakkaamoja. Niissä voidaan linjastolla pakata kustannustehokkaasti yhtä pullovesilaatua valtavia määriä, kun meidän Sykyräisten tehtaalla on noin 400 eri tuotetta. Lisäksi Etelä-Euroopan ja Italian vesi- ja virvoitusjuomamarkkina on ihan eri suuruusluokkaa kuin Suomessa”, Ali-Haapala sanoo.

”Tuo 14 sentin litrahinta on meille täysin mahdoton. Meidän pakkaamastamme pullovedestä on maksettava virvoitusjuomaveroa 13 senttiä per litra ja sen päälle tulee vielä arvonlisävero. Italiassa ja Saksassa ei ole virvoitusjuomaveroa. Olen ihmetellyt, kuinka pitkään Saksassa voidaan myydä 1,5 litran vesipulloja 19 sentin litrahinnalla.”

Halvemmat hinnat. Pullovettä myydään Italiassa 14 senttiä per litra. Kuva Italomarket Manerba de Gardan kylällä.Kuva Tapio Mainio
Kivennäisvesien myyntimäärät kasvussa

”Saksassa ja Italiassa vesimarkkina on aivan eri suuruusluokkaa kuin Suomessa. Italiassa kivennäisvesien kulutus on noin 200 litraa per asukas, Suomessa noin kymmenesosa siitä”, kertoo Panimoliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Viime vuonna Suomen virvoitusjuomateollisuuden kokonaismyynti oli 836 miljoonaa litraa, josta kivennäisvesien osuus oli 112,7 miljoonaa litraa. Olut oli ylivoimaisesti suurin tuoteryhmä. Sitä myytiin 347,2 miljoonaa litraa. Virvoitusjuomat oli toiseksi suurin ryhmä. Niiden kulutus oli 300 miljoonaa litraa.

Suomalaiset juovat Loikkasen mukaan yhä enemmän pullotettuja kivennäisvesiä vesiä.

”Niiden kulutus kasvaa nyt kaikkein nopeimmin. Kulutus kiihtyy, jos hellekausi jatkuu pidempään. Kasvu olisi vieläkin suurempi, jos pullovedeltä ei perittäisi virvoitusjuomaveroa. Veron poisto ohjaisi kulutusta terveellisempään suuntaa”, hän sanoo.

Euroopan virvoitusjuomajärjestö Unesda arvioi, että Suomen vesimarkkinan suuruus on hieman sata miljoonaa litraa. Suomeen tuodaan vesiä noin 20 miljoonaa litraa vuodessa. Eniten Suomessa kulutetaan hiilihapollisia vesiä. LähdeKL