Tiedätkö, paljonko veneesi kuluttaa polttoainetta? –Meripelastusseuran päällikkö kertoo, paljonko sitä tulisi varata veneretkelle mukaan

Varusteiden tulee olla kunnossa veneilemään lähtiessä. Oleellista pelastusliivien lisäksi on se, että polttoainetta on riittävästi.
Polttoaineiden hinnat ovat korkealla, mutta omaa turvallisuutta ei kannata riskeerata veneilyssä sen vuoksi.
Polttoaineiden hinnat ovat korkealla, mutta omaa turvallisuutta ei kannata riskeerata veneilyssä sen vuoksi. Kuva: Marita Waenerberg

Polttoaineen määrästä ei pidä tinkiä veneilemään lähtiessä, vaikka menoveden hinta onkin noussut jyrkästi, muistutetaan Suomen meripelastusseuran tiedotteessa.

Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenbergin mukaan polttoainetta tulisi varata venereissulle jopa 30 prosenttia enemmän kuin matkaan arviolta kuluu.

Veneily on olosuhteiden muutoksille altis laji. Stenberg huomauttaa tiedotteessa, että matkaan voi tulla mutkia, sääolot voivat muuttua tai jostain syystä joudutaan ajamaan nopeudella, jolla kulutus on suurempi.

Oman veneen kulutusominaisuuksien tunteminen ei ole pelkästään viisasta taloudenpitoa vaan myös omasta turvallisuudesta huolehtimista.

Polttoaineen loppuminen on täysin turha vaaranaiheuttaja”, toteaa Stenberg.

Helteellä pelastusliivit voivat tuntua tukalilta, mutta niistä on hyötyä vain päälle puettuna.

Vesillä avun saaminen voi kestää kauan.

”Kannattaa varautua siihen, että apua ei välttämättä saa heti, vaan sen saapuminen voi kestää tunteja. Sen lisäksi, että tankki on täynnä, pitää myös veneen moottorin ja varusteiden olla kunnossa, puhelimessa tulee olla virtaa ja lisäksi kannattaa varata mukaan riittävästi juotavaa ja syötävää”, Marko Stenberg muistuttaa.

Turvallisen veneilyn edellytys ovat myös pelastusliivit, tiedotteessa kerrataan.

”Helteellä pelastusliivit voivat tuntua tukalilta, mutta niistä on hyötyä vain päälle puettuna. Onnettomuuden sattuessa ei useimmiten ole enää aikaa liivien hakemiseen ja pukemiseen”

Polttoaineen määrän varmistaminen tuntuu itsestäänselvältä asialta veneilemään lähtiessä. Kuitenkin tänä kesänä polttoaineen loppumisesta johtuvat tehtävät ovat kuormittaneet vapaaehtoisia meripelastajia tavallista enemmän.

Tiedotteen mukaan kaikista tehtävistä yli 10 prosenttia on johtunut polttoaineen loppumisesta, kun normaalisti niitä on 4–6 prosenttia.Lähde:MT