Venäjä luopuu koronarajoituksista rajalla – ostoskylä Zsar ja osuuskauppa Eekoo odottavalla kannalla turistien suhteen: “Toivomme käteismaksua”

Etelä-Karjalan Eekoo ja Virolahden Zsar eivät ole erityisesti varautuneet koronarajoitusten poistumiseen.
Etelä-Karjalan osuuskauppa on varautunut kesäsesonkiin, mutta ei erityisesti koronarajoitusten purkamiseen itärajalla. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Vaalimaalla toimivan Zsar-ostoskylän kaupallinen johtaja Kaisa Hänninen on varovaisen optimistinen venäläisten ostosmatkailun suhteen.

– Jos matkailija ylittää rajan, niin ainakin toivotaan, että pysähtyisi tässä, sanoo Hänninen.

Eilen maanantaina kerrottiin, että Venäjä poistaa koronapandemian takia asettamansa rajanylitysrajoitukset maarajalla 15. heinäkuuta.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että venäläismatkailijat pääsevät itärajan yli Suomeen ilman koronarajoituksia. Suomen ulkorajoilla koronarajoitukset päättyivät jo 1. heinäkuuta.

Toiveissa on turismin kasvu

Etelä-Karjalan osuuskauppa Eekoo on ostosmatkailun suhteen odottavalla kannalla. Vähittäiskaupan toimialajohtaja Petteri Väyrysen mukaan tulevaa on tällä hetkellä vaikea ennakoida.

– Raja on ollut koronarajoitusten takia kiinni tai suurelta osin suljettuna maaliskuusta 2020 asti. Miten tai millaiseksi ostosmatkailu palautuu, sitä on vaikea ennakoida. Ei ole peiliä, josta katsoa taaksepäin, kun poikkeusaikaa on ollut niin pitkään, Väyrynen toteaa.

Koronapandemian aikana venäläismatkailijoiden määrä Zsarissa vähentyi huomattavasti. Nyt toiveissa on, että rajanylitysrajoitusten poistaminen kuroisi pienemmäksi rakoa koronapandemiaa edeltävään aikaan.

– Pikkuhiljaa toivotaan, että päästäisiin samaan, mutta kyllähän se aika iso työ on vielä, toteaa Hänninen.

Zsarissa toivotaan matkailijoiden varautuvan käteismaksuihin. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Loppuvuosi näyttää suunnan

Eekoon Petteri Väyrysen arvion mukaan loppuvuosi 2022 näyttää, mihin suuntaan ostosmatkailu kehittyy. Koronarajoitusten päättymispäivään ei ole Eekoon myymälöissä erityisemmin varauduttu.

– Elämme kuuminta kesäsesonkia Saimaan alueella ja varautumistoimet on tehty sitä myöten. Tiedämme, että näillä toimilla asiakasmäärää saa lisätä seuraavienkin viikkojen aikana, Väyrynen sanoo.

Myöskään Zsarissa ei olla valmistauduttu erityisesti venäläisturistien saapumiseen, mutta kesän vuoksi esimerkiksi aukioloaikoja on pidennetty, kertoo Hänninen.

Venäläismatkailijoiden saapumista Suomeen varjostavat maksukorttiongelmat. Luottoyhtiö Visan ja Mastercardin Venäjällä myönnetyillä korteilla ei voi maksaa maan rajojen ulkopuolella.

Zsarin Kaisa Hännisellä onkin venäläisturisteille selkeä toive.

– Toivomme käteismaksua, sanoo Hänninen.Lähde.Yle