Varoitus tuli: Ilmalämpöpumput aiheuttavat koteihin karuja vesivahinkoja – Vakuutus ei välttämättä korvaa

Käytä ammattilaista. Vakuutus ei korvaa omatoimiasentajien virheitä

Suomalaiset tekevät yhä enemmän korvaushakemuksia ilmalämpöpumppujen ja siirrettävien viilennyslaitteiden aiheuttamista vesivahingoista, kertoo Pohjola Vakuutus.

Ongelmat siirrettävien viilennyslaitteiden kanssa johtuvat usein siitä, ettei laitteen kondenssivesisäiliötä ole muistettu tyhjentää tai laite on jätetty valvomatta. Syynä vahinkoon on yli tulviva kondenssivesisäiliö.

Myös ilmalämpöpumppuun syntyy jäähdytyskäytössä kondenssivettä. Jos vesi ei pääse poistumaan putkistoja pitkin, se kertyy laitteen sisäyksikköön ja valuu rakennuksen seinään tai sisälle kotiin.

”Joskus on ollut jopa tapauksia, joissa siirrettävä viilennyslaite on jätetty viikonlopuksi päälle ja lähdetty lomalle. Eteen on tullut myös vahinkoja, joissa laitteen oman kondenssivesisäiliön koko on todettu riittämättömäksi ja vesi on ohjattu esimerkiksi ämpäriin”, sanoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden korvaus päällikkö Sini Kujala tiedotteessa.

Näissä tapauksissa vakuutus ei korvaa vahinkoja

Jos ilmalämpöpumppua tai muuta viilennyslaitetta käyttää väärin, takuu voi raueta. Ohjeiden vastainen käyttö voi johtaa myös siihen, ettei kotivakuutus korvaa omalle omaisuudelle aiheutunutta vahinkoa.

Erityisen tärkeää on, että jäähdytyslaitteiden poistoputkien asennuksessa noudattaa tarkasti valmistajan ohjeita.

Pohjola Vakuutus saa ilmoituksia vahingoista, joissa jäähdytyslaitteiden poistoputkia on asennettu ilman taloyhtiön lupaa seinien ja muiden rakenteiden läpi. Tällaiset omatoimiasennukset luetaan asennusvirheiksi, eikä niiden omalle omaisuudelle aiheuttamasta vahingosta saa korvausta.

Jos vahinkoa aiheutuu myös taloyhtiölle tai naapurihuoneistolle, korvausta voi hakea omasta kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta.

Asennusvirheistä johtuvat vahingot on rajattu kotivakuutuksissa korvauspiirin ulkopuolelle silloinkin, kun työn on hoitanut ammattilainen. Näissä vahingoissa tulee kääntyä asentajan puoleen.

Ilmalämpöpumpun ja kylmäainetta sisältävän jäähdytyslaitteen asennus- ja sähkötöihin tarvitaan aina urakoitsija, joka on kirjattu Tukesin pätevyysrekisteriin. Sen sijaan jos laitteen takuuaika on mennyt umpeen ja laitteeseen tulee vika, kotivakuutus korvaa yleensä vahingon.

”Korvauksen määrään vaikuttaa laitteen ikä ja vakuutukseen valittu omavastuu”, Sini Kujala kertoo.Jotta vahingoilta välttyy, laite kannattaa huoltaa säännöllisesti. Suositus on, että ammattilainen huoltaisi ilmalämpöpumpun jo muutaman kuukauden kuluttua sen asennuksesta. Tämän lisäksi laitetta täytyy huoltaa omatoimisesti ja pitää suodattimet sekä ulkoyksikkö puhtaana. Jos käytössä on myös suojayksikön suojakotelo, sen riittävä ilmankierto tulee varmistaa.Lähde:Te