Jopa 1,5 miljoonan suomalaisen asunto-osakekirjat muuttuvat sähköisiksi – Näitä toimia uudistus edellyttää osakkaalta

Maanmittauslaitos kertoo noin 1,5 miljoonan suomalaisen asunto-osakekirjojen muuttuvan sähköisiksi, kun uusi huoneistotietojärjestelmä otetaan käyttöön. Isännöitsijöitä huolettaa tietoturva, mutta Maanmittauslaitos vakuuttaa suojausten olevan kunnossa.

Maanmittauslaitoksen kehittämä sähköinen huoneistotietojärjestelmä on valmiina vastaanottamaan taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirrot, kertoo MML tiedotteessaan. Tällä hetkellä Suomen 90 000 taloyhtiöstä vain noin 10 000 on siirtynyt sähköiseen järjestelmään.

Osakeluetteloiden siirto ei käy aivan nappia painamalla. Toimia tarvitaan isännöitsijöiden lisäksi myös osakkeenomistajilta. Osakkaiden tulee hakea omistuksensa rekisteröintiä sähköiseen muotoon ja toimittaa paperinen osakekirja mitätöitäväksi Maanmittauslaitokselle.

Isännöitsijät huolissaan tietoturvasta

Kehitystyön aikana moni isännöitsijä osoitti huolensa sähköisen järjestelmän mukanaan tuomista mahdollisista tietoturvariskeistä. Maanmittauslaitos haluaa vakuuttaa, että asukkaiden omaisuus on turvassa myös jatkossa.

Huoneistotietojärjestelmän turvallisuustaso on korotettu, häiriötilanteita varten harjoitellaan säännöllisesti ja järjestelmälle on tehty häiriötilanteita varten toipumissuunnitelma. Sähköiset asiakirjat eivät voi myöskään fyysisten papereiden tavoin kadota tai tuhoutua.

Maanmittauslaitos kertoo järjestelmän helpottavan isännöitsijöiden työtä esimerkiksi kaupanteon yhteydessä. Joissain tapauksissa monimutkaisetkin omistajaselvitykset hoitaa jatkossa Maanmittauslaitos. Samoin varainsiirtoverojen valvonta ostajien osalta jää pois isännöinnin tehtävistä.

Monet isännöitsijät ovat olleet huolissaan myös järjestelmän mahdollisesta alkukankeudesta.

Huoli ei ole ollut aivan tuulesta temmattua, sillä omistusten kirjaamisessa järjestelmään on ollut ruuhkaa. Osakkeenomistajat, asunnon ostajat ja isännöitsijät ovat joutuneet odottamaan pitkäänkin tietoa ja varmistusta omistusten rekisteröinneistä.

Maanmittauslaitos kertoo, että ongelmaan on puututtu ja rekisteröintiajat ovat lyhentyneet noin viikon mittaisiksi.Lähde:Te