Viime vuodet ovat riepotelleet rajusti Suomen ja Viron välistä matkailua.”Putosimme matkailussa 20 vuotta taaksepäin”, kuvailee Visit Estonian asiakkuuspäällikkö Malle Kolnes koronan lamauttamaa Viron-turismia viitaten ulkomaalaisten majoituslukuihin.Vuonna 2019 maassa vieraili kaksi miljoonaa suomalaista, kun vuonna 2021 enää 400 000.

”Säännöllinen laivamatkustajaliikenne katkesi. Kaikki matkailuyritykset joutuivat pohtimaan, jäävätkö eloon”, Kolnes jatkaa.Nyt koronasulut ovat ohi ja matkailu palautuu, kesäsesongin innoittamana jopa kiihtyvään tahtiin.Tammikuusta kesäkuuhun Tallinnan satamaan saapui noin 573 200 suomalaista laivamatkustajaa.

Suomalaiset viettivät noin 247 100 yötä Viron majoitusliikkeissä vuoden alusta toukokuuhun. Vastaava luku vuotta aiemmin oli vain 20 220.

”Koronasyöksystä olemme saaneet tavallaan jo 10 vuotta kiinni”, Kolnes arvioi.

Viron valtiollisen matkailustrategian mukaan ulkomaanmatkustamisen odotetaan palautuvan koronaa edeltävien vuosien tasolle vuoteen 2025 mennessä.

”Tämän vuoden ensimmäiset kuukaudet osoittavat, että palautuminen saattaa olla nopeampaa.”

Suomalaismatkustajista halutaan pitää kiinni

Matkailualan asiantuntijat pitävät suomalaisten roolia Virolle erityisen tärkeänä.

”Vuonna 2019 joka yönä Viron hotelleissa nukkui 4 144 suomalaista. Joka ikisenä päivänä suomalaiset kuluttivat Virossa 1,53 miljoonaa euroa”, Visit Estonian Kolnes kertoo.

Ulkomaalaisista majoituksista 35 prosenttia kuului suomalaisille vuonna 2019.

”Sen lisäksi tehdään esimerkiksi päiväreissuja, tullaan omilla veneillä ja käydään karavaanimatkoilla.”

Kolneksen mukaan eteläisessä naapurimaassa kiinnostavat erityisesti ravintolat, ostosmahdollisuudet, yöelämä, arkkitehtuuri sekä kylpylät.

Rentoa kesämatkailua. Tomi Ahokas, Laura Vesti ja Toivo Ahokas, 8kk (sylissä), lomailivat heinäkuussa Tallinnassa. ”Kävimme merimuseossa Tallinnan vanhakaupungissa, söimme hyvin ja tapasimme kavereita”, Laura Vesti kertoo. Vanhemmat ovat vierailleet Virossa tasaisesti ennen koronaa, muutaman kerran vuodessa. ”Matkaajien ykköskohde on edelleen Tallinna, mutta reissut myös sen ulkopuolelle ovat hieman houkuttelevampia kuin pari vuotta sitten”, hän jatkaa.

Perässä tulevat kesäpääkaupunkina tunnettu Pärnu, kulttuurikaupunki Tartto sekä musiikkielämästään tuttu Saarenmaa.”Myös koronan aikana matkailun mielenkiintoa pyrittiin pitämään yllä. Investoimme paljon, ja teemme nyt aktiivista viestintää, kampanjointia ja markkinointia.”

Visioita tunnelista ja sähkölentoliikenteestä

Viron ulkoministeri sekä yrittäjyys- ja informaatioteknologiaministeri Andres Suttin mukaan maa keskittyy nyt matkailumarkkinoinnissaan erityisesti lähinaapureihinsa, Suomeen ja Ruotsiin.

Ministerillä on modernit visiot tulevaisuuteen maiden välisessä matkailussa.

”Yleisesti liikkuvuus tulee olemaan kehittyneempää pääkaupunkiemme välillä. Henkilökohtaisesti pitäisin tunnelista, joka yhdistäisi Helsingin ja Tallinnan. Kyse olisi kahdesta metroasemasta, jotka olisivat parin kymmenen minuutin päästä toisistaan.”

Suttin mukaan Tallinnalla voisi käytännössä olla kaksi lentokenttää. Ensimmäinen niistä olisi nykyinen Lennart Merin lentoasema Tallinnassa ja toinen Helsinki-Vantaan lentoasema.

”Monet yritykset kehittelevät sähköllä toimivia lentotakseja. Ne tekisivät siirtymisen Tallinnasta Helsinkiin lyhyeksi ja ympäristöystävälliseksi. Se voisi toimia niin, että lentäisimme täältä Vantaalle, josta pääsisi suoralla lennolla esimerkiksi Aasiaan tai Pohjois-Amerikkaan.”

Hyvin yhdistetyt pääkaupungit muodostaisivat ikään kuin kaksoiskaupungin, Talsingin, Sutt visioi.

”Se toimii hyvänä brändinä mainostamaan meitä yhtenä matkakohteena. Haluamme myös houkutella kansainvälistä taitoa tänne kehittämään uutta liiketoimintaa”, Talsinki-nimitystä viljelevä ministeri kertoo.

Kehitettävää löytyy

Visit Estonian mukaan Virolla on Suomesta paljon opittavaa vastuullisuuden näkökulmasta. Vierailun elpyminen tarvitsee myös jatkuvuutta.

”Pitäisi jatkuvasti houkutella kaikkia eri kohderyhmiä, erityisesti nuoria ja perheitä. Lisäksi Viro nähdään usein lomakohteena, mutta myös työmatkailusta, mukaan lukien etätyön mahdollisuudesta, on tehtävä houkuttelevampaa”, Malle Kolnes jatkaa.

Suomen elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Viron ulkoministeri Andres Sutt ovat olleet erittäin huolissaan koronan kielteisistä vaikutuksista maiden väliseen matkustamiseen. Keväällä viimeisten rajoitusten poistuessa ministerit kutsuivat ihmiset vierailuille kotimaihinsa maailmanpolitiikan jännitteistä huolimatta.

Kutsu on edelleen voimassa.

”Mielelläni näkisin taas kaksi miljoonaa vuosittaista suomalaisvierailijaa Virossa. Yhtä hyvin, kehotan kaikkia virolaisia uudelleen löytämään Suomen”, ministeri Sutt toivoo.LähdeTe