Ruisleipäpussin hintainen hirsitalo Liperin Viinijärveltä Pohjois-Karjalasta löysi ostajansa.

Kahdella eurolla kaupattu, 450 neliömetrin rakennus on tyydyttävässä kunnossa. Sitä myi Viinijärven kyläyhdistys, ja päätös ostajasta tehtiin tarjouskaupan sijaan tutustumalla ostajaehdokkaiden ilmoittamaan käyttötarkoitukseen ja tulevaisuuden toimintasuunnitelmiin. Aiemmassa jutussa painotettiin, ettei kyläyhdistys aio ottaa talosta vastaan kahta euroa enempää.

Tämä vanha koulurakennus vaihtoi omistajaa kahdella eurollaTämä vanha koulurakennus vaihtoi omistajaa kahdella eurolla
Tämä vanha koulurakennus vaihtoi omistajaa kahdella eurolla HEIKKI KONTKANEN
Kahden euron kolikko aiotaan kehystää.Kahden euron kolikko aiotaan kehystää.
Kahden euron kolikko aiotaan kehystää. HEIKKI KONTKANEN

Tarjouksen talosta teki Viinijärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Virpi Erosen mukaan määräaikaan mennessä noin 130 ostajaehdokasta ja kaikkiaan 200 viestiä, joista osa oli puhtaasti unelmointia.

– Niitä unelmia oli ihanaa kuunnella, Eronen sanoo ja lisää toivovansa, että moni unelma toteutuisi ennemmin tai myöhemmin.

Ostajaehdokkaita ilmaantui Skotlantia, Saksaa ja Espanjaa myöten. Suomen sisältä ostajaehdokkaita ilmaantui erityisen paljon Pohjanmaalta, mutta myös Helsingistä, Turusta ja Lapista. Tarjouksia tuli itse asiassa kaikista vähiten aivan Viinijärven läheltä, mutta lopulta voittaja oli lähes paikallisia.

– Suunnitelma täytti kyläyhteisön tavoitteet parhaiten ja oli toteuttamiskelpoisin. Toki päätökseen vaikutti myös, että ostajalla oli ennestään näyttöjä samanlaisen kyläkoulun saattamisesta majoituskäyttöön, eli sillä tavalla myös luotettava ehdokas.

Kauppakirjat tehtiin viime viikon lopulla ja samalla talon avaimet vaihtoivat omistajaa. Nykyinen omistaja on Mika Hiltunen, joka omistaa entisestään koulurakennukseen Kontioniemelle rakennetun Wanhan Mestan majatalon.

Kahden euron kolikko puolestaan on kyläyhdistyksen hallussa.

– Arvelimme kehystää ja laittaa sen yhteisötalo Vinkkarin seinälle.

Mika Hiltunen on luottavainen.Mika Hiltunen on luottavainen.
Mika Hiltunen on luottavainen. MIKA HILTUSEN ALBUMI

Luottavainen fiilis

Hiltunen kertoo olleensa juuri ajamassa ostamansa hirsitalon pihan nurmikkoa.

– Fiilis on nyt parempi ja luottavaisempi kuin itse asiassa heti kaupanteon jälkeen, Hiltunen sanoo.

Hän sanoo, että aina ostamisen jälkeen tulee jännittynyt olo ja epätietoisuus siitä, oliko ostopäätös oikea, mutta jännitys on jo hieman hälvennyt.

Viinijärven hirsitalokoulu kiinnitti Hiltusen huomion välittömästi. Hän sanoo pitävänsä vanhoista kiinteistöistä ja tavaroista. Hänen aiemmin kunnostamaansa, noin 50 kilometrin päässä Kontioniemellä sijaitsevaan kyläkouluun verrattuna, Viinijärven koulu on kuitenkin huomattavasti vanhempi.

– Kontioniemellä kunnostamassani kyläkoulussa sijaitsee majatalo, juhlatila ja museo. Näillä samoilla eväillä ajattelin Viinijärven kouluakin kunnostaa.

Hiltunen on jo siistinyt ostamansa talon pihaa.Hiltunen on jo siistinyt ostamansa talon pihaa.
Hiltunen on jo siistinyt ostamansa talon pihaa. MANDI HILTUNEN

Kunnostusta vaativaa Viinijärven hirsirakennusta Hiltunen ei olisi kuitenkaan ostanut, ellei sen katto olisi ollut jo kunnostettu. Hyväkuntoinen katto vähentää sijoituksen riskiä.

Kaikkiaan remontointiin kuluu Hiltusen arvion mukaan noin viitisen vuotta. Juhlatila olisi tarkoitus kunnostaa ensimmäisenä ja saada käyttöön jo ensi kesäksi.

– Siitä tulee aivan mahtava paikka pitää häitä ja syntymäpäiviä.

Hiltunen sanoo arvanneensa, että hänen ehdotuksensa on yksi varteenotettavista, mutta voittoon hän ei uskonut.

– Yleensä olen vähän huono-onninen, eli en luottanut siihen.

Lähde https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/88ba089e-ac3c-4099-a00a-ab2a430fcc7d