Hotelliyrittäjä paljastaa, miten huoneen saa varattua halvimmalla – vaikka huoneen hinta laskee, yrittäjän hyöty kasvaa

Noin neljäsosa Suomen hotellivarauksista tehdään varaussivustojen kautta. Lisäksi sivustot tarjoavat hotelleille näkyvyyttä.

Joensuulaiset hotelliyrittäjät Maria Saastamoinen (vasemmalla) ja Helena Puhakka-Tarvainen ostavat Googlesta mainostilaa, jotta asiakkaat tekisivät varauksen suoraan hotellista varaussivustojen sijasta. Kuva: Alberto Politi / Yle

Monet hotellit tekevät kaikkensa, jotta asiakas tekisi varauksen suoraan hotellista kansainvälisten varaussivustojen sijasta.

Varaussivustot perivät hotelleilta huomattavan suuria välityspalkkioita. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan vähintään neljä viidestä Suomen hotellista on silti jollain varaussivustolla.

Vaikka varaussivustojen käyttö on hotelleille kallista, sivustoja käyttävien hotellien määrä on noussut jatkuvasti.

– Tietyt varaussivustot ovat niin vahvoilla, että hotelleilla ei ole varaa lähteä sieltä pois, Lappi toteaa.

Noin neljäsosa Suomen hotellivarauksista tehdään varaussivustojen kautta. Lisäksi sivustot tarjoavat hotelleille ensiarvoisen tärkeää näkyvyyttä.

Käytännössä moni hotelli onkin pakotettu maksamaan välityspalkkioita varaussivustoille. Hotellin koosta ja sopimusehdoista riippuen välityspalkkiot ovat tyypillisesti 15–20 prosentin luokkaa huoneen hinnasta.

Maran näkemyksen mukaan varaussivustojen vahva asema vääristää kilpailua.

– Varaussivustot laittavat hotelleille sellaiset ehdot, että hotellit eivät saa sähköisissä kanavissaan myydä huoneitaan varaussivustoja halvemmalla, Lappi kertoo.

Lappi pitää varaussivustojen toimintaa laittomana.

– Tällaista ehtoa ei saisi laittaa, koska suurimmat varaussivustot ovat määräävässä markkina-asemassa.

Puhelin kouraan

Joensuussa huoneistohotelli Lietsua pyörittäviä yrittäjiä Helena Puhakka-Tarvaista ja Maria Saastamoista varaussivustojen valta harmittaa. Yrittäjien mukaan suoraan hotellista varaamalla asiakas saisi parempaa palvelua.

– Ottamalla suoraan yhteyttä asiakas pystyy samalla sopimaan lisäpalveluita. Jos tulee muutoksia tai peruutuksia, ne on myös helpompi hoitaa, Saastamoinen sanoo.

Saastamoinen paljastaa myös, että suoraan hotellin kautta varaamalla huoneen saa halvemmalla kuin varaussivustoilta.

Maran Lapin mukaan joensuulaishotellin toiminta ei riko varaussivustojen tyypillisiä sopimusehtoja. Yleisen käytännön mukaan hotellit saavat tarjota varaussivustoja halvempaa hintaa, jos asiakas ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.

Moni hotellivieras ei kuitenkaan Lapin mukaan ymmärrä, että huoneen saisi halvemmalla suoraan hotellista. Varaussivustot koetaan usein helpoiksi ja luotettavaksi isojen markkinointikampanjoiden ansiosta.

– Ihmiset luulevat, että varaussivustot on paras tapa varata hotelleja, Lappi harmittelee.

Lappi muistuttaa myös siitä, että varaussivustoja käytettäessä välityspalkkio ja siitä saatavat verotulot menevät suoraan ulkomaille.

Helena Puhakka-Tarvaisen mukaan vakioasiakkaat ovat oppineet tekemään varauksen suoraan hotellista. Kuva: Alberto Politi / Yle

Rahaa omaan markkinointiin

Kalliista välityspalkkioista huolimatta varaussivustoista on kuitenkin myös hyötyä hotelleille.

Iisalmelaisen Haapaniemen matkailu -majoitusyrityksen isäntä Reijo Lappalaisen mielestä varaussivustojen käyttö on helppoa sekä asiakkaille että yrittäjälle.

– Netin kautta tulee tieto varauksesta, ja rahat tulevat tilille. Kyllä se helpottaa yrittäjää, kun ei tarvitse jokaisen asiakkaan kanssa lähteä erikseen sopimaan.

Myös huoneistohotelli Lietsun Puhakka-Tarvainen ja Saastamoinen myöntävät, että varaussivustoista on hyötyäkin. Esimerkiksi asiakkaan maksukyvystä ei ole epävarmuutta, kun asiakas maksaa etukäteen varaussivustolle.

Puhakka-Tarvainen ja Saastamoinen yrittävät kuitenkin saada varaussivustojen kautta tulevien varausten osuuden laskevan mahdollisimman pieneksi.

Aiemmin joensuulaisyrittäjät tarjosivat ilmaisia lisäpalveluita suoraan hotellista varanneille. Tänä kesänä Puhakka-Tarvainen ja Saastamoinen sijoittavat puolestaan tehostetusti Google-mainontaan.

Kampanjoinnin myötä Puhakka-Tarvainen ja Saastamoinen ovat saaneet varaussivustojen kautta tulevien varausten osuuden laskemaan neljäsosasta noin 15–20 prosenttiin.

Haapaniemen matkailussa kokemus on päinvastainen. Lappalainen on todennut asiakkaiden käyttävän varaussivustoja yhä useammin.– Se on se helppous, mistä ihmiset valitsevat, Lappalainen sano Lähde:Yle