Venäjälle matkustaminen Ukrainan sodan aikana on loppupeleissä jokaisen oma valinta, sanoo matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesonen. Itärajan yrittäjät toivottavat venäläisturistit tervetulleiksi.
Suomalaiset voivat matkustaa perjantaista lähtien Venäjälle vapaammin kuin kahteen vuoteen.
Venäjä ilmoitti viime viikolla poistavansa maahantuloa koskevat koronarajoitukset heinäkuun 15. päivä alkaen, lukuun ottamatta ulkomaalaisilta vaadittavaa negatiivista PCR-testitulosta.
Samalla Venäjän hyökkäys Ukrainassa on jatkunut lähemmäs viisi kuukautta. Sinä aikana tuhannet sotilaat ja siviilit ovat saaneet surmansa.
Monen mielessä voi käydä ajatus, että onko sopivaa matkustaa Venäjälle tässä maailmantilanteessa. Venäjälle matkustaminen lihottaa maan valtion kassaa ainakin verojen muodossa.
– Se riippuu siitä, miten asian haluaa nähdä. Jos ostat yksityisyrittäjältä palveluita, siitä menee veroja valtion kassaan. Kaikella kulutuksella on oma vaikutuksensa, sanoo Itä-Suomen yliopiston matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesonen.
Voiko Venäjälle matkustaa nyt ilman tunnontuskia? Professori: “Se on loppupeleissä jokaisen oma valinta”
Pesonen nostaa esiin sen, että Suomen valtio määrää matkustusta rajoittavat tai mahdollistavat lait, joiden puitteissa toimitaan. Lopulta on ihmisen oma valinta, mitä hän pitää eettisenä.
– Jos joku haluaa boikotoida Venäjää, sen ymmärtää helposti. Mutta jos lasten seuraava ateria on kiinni siitä, että säästät 30 euroa bensakuluissa ostamalla bensan Venäjältä, senkin ymmärtää.
Toimiiko rankaisu?
Myös venäläiset voivat matkustaa perjantaista alkaen helpommin kuin korona-aikana, kun Venäjä poistaa kansalaisiaan koskevat koronarajoitukset. Tällöin Venäjältä pääsee taas esimerkiksi Suomeen.
Pesonen sanoo, että jos EU ja Suomen valtio pitäisivät tärkeänä, että tavallisten Venäjän kansalaisten tuloa rajoitettaisiin, niin varmaan tehtäisiin. Matkailualan yrityksille venäläisten turistien palvelemisesta kieltäytyminen ei hänen mielestään olisi kovin kauaskantoista.
– Kun alamme päättää ihmisten kansallisuuden, kielen, ulkonäön tai luonteenpiirteiden perusteella keitä palvelemme, olemme vaarallisen polun alkupisteessä, toteaa Pesonen.
Toisaalta turistit pääsevät rajan ylittäessään ostamaan länsimaisia tavaroita, joita ei Venäjällä tällä hetkellä saa. Tavaroiden puutteen on toivottu herättävän Venäjän kansalaiset siihen, että Ukrainassa soditaan.
Pesonen kuitenkin epäilee sitä, saadaanko kansalaisten rankaisulla aikaan toivottua vaikutusta.
– Jos tavallisia venäläisiä aletaan rangaista estämällä heiltä matkailu, kääntääkö se heidän mielipiteensä siihen suuntaan, että sota pitää lopettaa vai siihen suuntaan, että kaikki länsimaat ovat meitä vastaan ja sotaa pitää jatkaa?
Yrittäjille kelpaavat venäläiset asiakkaat
Lähellä itärajaa sijaitseva Imatran kylpylä oli venäläisten turistien suosiossa ennen koronarajoituksia. Kylpylän varatoimitusjohtaja Harri Hirvelä sanoo, että jos Suomen hallitukselle sopii se, että venäläisiä maahan tulee, kylpylä ei käännytä heitä pois.
– Meidän etiikkamme on hyvin yksiselitteinen. Jos joku henkilö laillisesti Suomeen pääsee ja etsii majoituspaikkaa, niin meiltä sellaisen saa.
Nuijamaan rajanylityspaikan läheisyydessä sijaitsevan Laplandia Marketin kauppias Mohamad Darwich sanoo, ettei tavallisia Venäjän kansalaisia tarvitse rangaista siitä, mitä päättäjät ovat tehneet.
– Suomen ja Venäjän suhteiden kannattaisi olla aina hyvässä kunnossa. Politiikkaa ja tavallisten kansalaisten elämää ei tarvitse sekoittaa.
Moskova kuin Dubai
Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Ulkoministeriö varoittaa matkustustiedotteessa muun muassa maksuliikenteen riskeistä.
Toisaalta maahan on vielä mahdollista matkustaa kuten moniin muihinkin ihmisoikeusrikkomuksia tekeviin maihin. Itä-Suomen yliopiston professorin Juho Pesosen mukaan esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista syytetty Yhdistyneet Arabiemiraatit jakaa mielipiteitä.
– Joidenkin mielestä Dubai on maailman hienoin kohde ja toisten mielestä helvetti maan päällä. Suomen valtion mielestä maahan voi matkustaa.
Pesonen ottaa esiin sen, että monet länsimaat ostavat Venäjältä raaka-aineita ja tavaroita. Silloin olisi ristiriitaista sanoa, etteivät kansalaiset saa matkustaa maahan.
– Mihin me voimme vaikuttaa on se, mitä me itse teemme matkailijoina. Olisi hyvä ainakin pohtia positiivisia ja negatiivisia puolia ja sitä, minkälaisia vaikutuksia omilla valinnoilla on.
Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12534293