Veneen takaa löytynyt mursu palasi omin voimin takaisin mereen Haminassa: “Tämä on paras vaihtoehto”

Mursuhavainto on erittäin harvinainen. Norppatutkija Itä-Suomen yliopistosta oli matkalla Joensuusta Haminaan, mutta kääntyi Imatralla takaisin.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastajat auttoivat perjantaina aamupäivällä mursua Haminassa. Kuva: Kymenlaakson pelastuslaitos
LINNEA PITKÄNEN

Haminasta Salmenvirran rannasta löytynyt mursu on palannut omin voimin takaisin veteen.

Mursu lähti hyvävointisen oloisena uimaan rannasta kohti merta kello yhden jälkeen iltapäivällä. Poliisi jäi vielä hetkeksi seuraamaan sen uintia.

– Tasaista tahtia uinut mursu päästettiin tarkkailusta Haminanlahden kohdalla, ja se sai jatkaa matkaansa kohti ulappaa, kertoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Ilari Saarikivi.

Itä-Suomen yliopiston norppatutkija Mervi Kunnasranta kertoo, ettei mursun liikkeitä ole enää tarpeen seurata. Hän oli jo matkalla Joensuusta Haminaan selvittämään mursun tilannetta, mutta kääntyi tilanteen ratkettua takaisin.

– Tämä on paras vaihtoehto, että se lähti omin voimin liikkeelle. Luonto huolehtii omistaan, toteaa Kunnasranta.

Havainto mursusta tehtiin Haminassa jo torstaina, jossa se uiskenteli kaupungin keskustassa Tervasaaressa. Poliisi sai tiedon eläimestä perjantaiaamuna Salmenkylästä, joka sijaitsee parin kilometrin päässä Haminan keskustasta.

Lähes neljämetrinen mursu kömpi Salmenvirran rantaan pian poliisin mentyä paikalle.

mursu rannalla veneen takana

Salmenkylässä maihin kömpinyt mursu nähtiin jo torstaina uimassa Tervasaaressa Haminan keskustan tuntumassa.

Viranomaisilla heräsi huoli mursun mahdollisesta nääntymystilasta, koska se oli täysin sille väärässä elinympäristössä. Pelastuslaitos saapui paikalle hoitamaan mursun kastelua ja avustamaan mahdollisessa kiinniotossa. Paikalle saapui myös eläinlääkäri.

Rannan lähistölle kertyi aamupäivän aikana kymmeniä ihmisiä. Poliisi ei päästänyt sivullisia mursun lähelle, koska mursu voi olla vaarallinen. Lisäksi haluttiin varmistaa, ettei eläin häiriinny.

Mursua kasteltiin koko aamupäivän ajan, jotta se ei kuivuisi.

“Olenko keskellä luonto-ohjelmaa”

Haminalainen Minna Harju näki mursun rantautuvan Haminan Salmenkylän puolelle aamupäivällä. Mursu puhalteli kymmenen metrin päässä vedessä ja rantautui hitaasti Harjun ja hänen työkaverin silmien alla.

– Vähän sitä ihmetteli, että ollaanko sitä keskellä Avara Luonto -luonto-ohjelmaa.

Ohjelmaa katsonutkin Harju arvelee mursun hampaiden perusteella sen olleen jo vähän vanhempi. Mursu käyttäytyi rauhallisesti koko tunnin ajan, kun Harju oli rannalla.

He olivat vain muutaman metrin päässä harvinaisesta vieraasta, kun se löntysti rannalle. Se ei tuntunut häiriintyvän tuttavuuksista rannalla.

Harju lähti paikalta kymmenen aikaan samalla, kun paikalle tuli koko ajan muita uteliaita seuraamaan mursua.

Mursu luiskahti omin voimin takaisin mereen, ja jätti sotkut jälkeensä. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Mursu on kaukana kotoa

Sea Life -eläintarhan intendentti Markus Dernjatin oli aluksi epäuskoinen, kun kuuli mursusta Haminan rannikolla.

– Ajattelin että sen täytyy olla feikki. Onhan se nyt äärimmäisen harvinaista. Kyllä se kaukana on nyt, sanoo Dernjatin.

Rannikolla on Dernjatin mukaan nähty vuosien varrella eksyneitä valaita ja jopa merikilpikonna, mutta mursu on kuitenkin uusi tuttavuus.

Itä-Suomen yliopiston tutkijan Mervi Kunnasrannan mukaan kyseessä oli todennäköisesti sama eläin, joka on havaittu kevään ja kesän aikana eri puolilla Eurooppan rannikoita.

Mursut viihtyvät yleensä äärimmäisen pohjoisessa, kuten Jäämerellä ja Barentsinmerellä.

– Irlannissa nähtiin mursu keväällä, ja viikko sitten Puolan rannikolla. Näitä yksittäisiä harhailijoita on aina välillä. Ne tulevat tänne Tanskan salmien kautta. Kyseessä ovat yleensä nuoret yksilöt, mutta sitä on vaikea sanoa, miksi ne vaeltelevat, kertoo Kunnasranta.

Ihmisiä rannalla poliisiautojen vieressä.

Poliisi eristi ranta-alueen turvatakseen eläimen ja sivullisten turvallisuuden.

Vointi huolestuttaa

Myös Dernjatin arvioi, että kyseessä on todennäköisesti sama yksilö, joka on nähty muualla Itämeren rannikolla. Dernjat arvelee, että mursu on uinut useita satoja kilometrejä ja joutunut eksyksiin.

Vaikka mursu lähtikin omin voimin takaisin veteen, Dernjatin on huolissaan mursun voinnista.

– Itämeressä on simpukoita, joita mursu syö, mutta ei tämä valtameren olosuhteita vastaa. Veikkaan, että yksilö voi olla aika nääntynyt, toteaa Dernjatin.

Jos mursun näkee ranta-alueella, on havainnoista hyvä ilmoittaa hätäkeskukseen. Poliisi muistuttaa, ettei mursua tule missään nimessä lähestyä, sillä kyseessä on suurikokoinen villieläin eivätkä ihmiset kuulu sen normaaliin elinympäristöön.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12537847