Meren pohjassa makaava baarilautta häiritsee Meripäiville saapuvia veneilijöitä Kotkassa – kaupunki rajasi alueen, ettei kukaan hölmöile

Keskiviikkona alkaville Meripäiville saapuu perinteisesti paljon veneilijöitä. Vuonna 2019 tapahtumaan saapui eri reittejä yhteensä 235 000 ihmistä.

Ocean Bar on rajattu, jotta veneilijät eivät aja sen päältä. Kuva: Heini Rautoma / Yle
LINNEA PITKÄNEN

Meren pohjaan uponneen baarilautta Ocean Barin alue on rajattu Kotkan Meripäivien ajaksi.

Alue rajattiin lisääntyvän veneliikenteen vuoksi. Kotkan kaupungin mittausteknikon Risto Inkeroisen mukaan baarilautasta ei ole kuitenkaan irronnut mitään irtaimistoa.

– Kaupunki on tilannut työn pelastuslaitokselta. Se on rajattu Meripäivien veneilyliikenteen takia, ettei kukaan mene hölmöilemään sinne, sanoo Inkeroinen.

Inkeroisen mukaan alue on rajattu ainakin Meripäivien loppuun asti, mutta mahdollisesti myös pitempään.

Baarilautan kohdalla Kotkan Kantasatamassa on noin seitsemän metriä syvää. Sukeltajat kävivät heinäkuun puolivälissä tarkistamassa, ettei lautasta aiheudu vaaraa veneilijöille.

Baarilautta upposi helmikuussa. Alun perin uponnut lautta olisi pitänyt nostaa pohjasta toukokuun puoliväliin mennessä.

Keskiviikkona alkaville Meripäiville saapuu perinteisesti paljon veneilijöitä. Vuonna 2019 tapahtumaan saapui eri reittejä yhteensä 235 000 ihmistä.

Ennen uppoamista lautta oli kallistunut pahoin. Arkistokuva elokuulta 2021. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Ocean Barin vaikeudet alkoivat jo ennen uppoamista

Kotkan kaupunki irtisanoi ravintolalautan vuokrasopimuksen toukokuun alussa viranhaltijapäätöksellä. Silloin yritys velvoitettiin poistamaan kaikki sen omaisuus elokuun alkuun mennessä.

Yritys asetettiin sittemmin konkurssiin ja sillä on nyt pesänhoitaja. Kotkan kaupungin tontti-insinööri Katri Ervastin mukaan vielä ei ole tiedossa, milloin lautta saadaan nostettua ja kuka urakan maksaa.

– Kaupungin lakimies ja pesänhoitaja jatkavat asian läpi käymistä yhteistuumin. Siihen, mikä pesän varallisuus on, ei ole vielä olemassa vastausta, sanoo Ervasti.

Ocean Barin tarina on ollut kohujen sävyttämä. Se toimi ennen Kotkaan päätymistään Helsingin Hakaniemessä, josta se joutui lähtemään puuttuvan rakennusluvan takia vuonna 2019. Kotkassa se on ollut vuodesta 2020 asti.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi viime talvena kaksi ravintolalautan vetäjää ympäristön turmelemisesta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Yhtiö oli oikeuden mukaan toiminut jätelain vastaisesti päästämällä jätevettä mereen.

Lautta upposi helmikuussa noin viikko tuomion jälkeen.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12549360