Ravustuskausi käynnistyy torstaina 21. heinäkuuta kello 12, kertoo Kalatalouden Keskusliitto tiedotteessa. Kausi jatkuu lokakuun 31. päivään asti.
Saaliiksi voi saada sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Täplärapu on haitallinen vieraslaji, joka on lähes aina rapuruton tartuttama. Lajin leviäminen on suurin uhka erittäin uhanalaiselle jokiravulle.
Ravustaja voi ehkäistä rapuruton leivämistä desinfioimalla, kuivaamalla tai pakastamalla kaikki rapujen pyynnissä käytettävän välineet ennen niiden siirtämistä vesistöstä toiseen, Kalatalouden Keskusliitto vinkkaa.
Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa ravustus tehdään. Muualta olevia syöttejä tulee pakastaa kolme vuorokautta ennen käyttöä.
Täpläravun istuttaminen on laissa kielletty. Myös jokiravun istuttaminen vaatii aina luvan.
Etenkin ilta ja yö on hyvää ravustusaikaa, mutta saalista voi saada päivälläkin. Vuotuinen rapusaalis Suomessa oli 2010-luvulla 3–5 miljoonaa yksilöä. Vuosikymmenen loppupuolella vain 10 prosenttia saalista oli jokirapuja.
Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa ja 18–64-vuotiailla tulee olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Rapumerrat tulee merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään viisi senttimetriä veden pinnasta. Merroista tulee myös olla ravustajan yhteystiedot ja pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää. Laittomasta jokiravun pyynnistä voidaan määrästä maksettavaksi 50 euroa jokaista pyydettyä rapua kohden. Lähde: MT