Tältä näyttävät Fiskarsin vanhan ruukkimiljöön modernit minitalot

Mitä mahtuu yhdeksän neliömetrin minitaloon? Ainakin saunan lauteet, joilta voi katsoa maisemia seinän kokoisesta ikkunasta.

Fiskars, Fiskars Village Art  &  Design Biennale, Kari Korkman.   Kuraattori,  Toimitusjohtaja,   Fiskars Village &  Design Biennale

Arkkitehtien talo on yksi Fiskars Village Art & Design Biennalen kolmestä päänäyttelystä. Se esittelee modernia puurakentamista Fiskarsin vanhassa ruukkimiljöössä.
MINNA RINTA-TASSI

Fiskarsin idyllisen ruukkimiljöön vanhat rakennukset ovat saaneet naapurikseen modernia arkkitehtuuria.

Niitylle, keskustan tuntumaan on kesän ajaksi rakennettu kuusi arkkitehtien suunnittelemaa tulevaisuuden taloa. Pienin on kooltaan yhdeksän, ja suurinkin vain kolmekymmentä neliömetriä.

Pienimmmäsä talossa on sauna. Isosta ikkunasta avautuu maisema luontoon. Suunnittelijana Studio Puisto. Kuva: Unto Rautio

– Upea!

– Tykkään tästä oikein paljon. Hienosti suunniteltu kokonaistilan käyttö. Talo on upea myös ulkoapäin, Taneli Sarasoja innostuu.

Taneli ja Marja Sarasoja ihastelevat pientä vihreää taloa ja sen laudoitettua terassia.

Talon sisätiloihin on saatu mahtumaan minikeittiö ja kylpyhuone sekä makuusoppi.

Sarasojat kehuvat myös sisustuksen vaaleita värejä. Heidän mielestään kokonaisuus on tyylikäs.

Ruotsalaisen Sommarnöjenin Original Sommar 30 -talo on Taneli ja Marja Sarasojan suosikki. Kuva: Markku Rantala / Yle

Sarasojat ovat tulleet Jyväskylästä kesäretkelle läntisellä Uudellamaalla, Raaseporissa sijaitsevaan Fiskarsin ruukkikylään. He kiertelevät Arkkitehdin talo -näyttelyssä, joka on Fiskars Village Art & Design Biennalen tämänvuotinen vetonaula.

– Biennaali on ollut erittäin suosittu, ja kävijämäärä vähintään tuplaantuu vuoteen 2019 verrattuna, jolloin tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran, sanoo sen perustaja ja kuraattori Kari Korkman.

Ateljé Sotamaan suunnitteleman talon nimi on UFO. Kuva: Ateljé Sotamaa
Minitalojen ulkoterasseilta löytyy lisää oleskelutilaa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Ihmisten täytyy ymmärtää arkkitehtuurin arvo

Omakotirakentajat voivat etsiä rakennusideoita meneillään olevilta Naantalin asuntomessuilta. Fiskarsin kesänäyttely sopii etenkin niille, jotka pohtivat, mitä saa mahtumaan pieneen tilaan kuten kesämökkiin tai siirtolapuutarhaan.

Puurakenteisia minitaloja on yhteensä kuusi. Ne ovat kaikki malliltaan ja sisätiloiltaan erilaisia.

Taloissa on esillä tekstiilejä ja esineitä tunnetuilta suunnittelijoilta ja muotoiluyrityksiltä: Artekilta, Fiskarsilta, Woodnotesilta, Iittalalta ja Nukarilta. Kuva: Ateljé Sotamaa

Taloja ovat suunnitelleet suomalaiset AS LL TK, Rintala Eggertsson Architects, Ateljé Sotamaa, Studio Puisto, Aalto-yliopiston Puustudio sekä ruotsalainen Sommarnöjen.

– Näyttelyllä haluamme saada ihmiset ymmärtämään, mikä on arkkitehtuurin arvo ja merkitys. Kun asiakkaat vaativat rakennuksilta enemmän, myös rakennuttajat joutuvat panostamaan talojen hyvään suunnitteluun, Kari Korkman toteaa.

– Siten syntyy paremmin rakennettuja asuntoja sekä viihtyisämpiä ympäristöjä kuin nykyisin, hän jatkaa.

Minitaloja etätyöläisille tai ateljeetiloiksi

Rakennukset on pyritty valmistamaan ympäristöarvot huomioiden. Osasta puuttuvat kaikki mukavuudet, eikä niissä ole sähköä, wifiä tai juoksevaa vettä. Muutamassa on energian lähteenä aurinkopaneelit.

Studio Puiston suunnittelema Space of Mind. Suuren ikkunan takaa pilkistää parivuode. Kuva: Studio Puisto

Ympärivuotiseen asumiseen talot eivät sovellu. Mihin sitten?

– Moniin eri tehtäviin. Ne sopivat lisätilaksi kesämökeille, mutta myös urbaaniin ympäristöön. Talot voivat toimia vierasmajana, etätyöpisteena tai vaikka ateljeetilana, kuraattori Kari Korkman luettelee.

Fiskarsin näyttelytaloissa voi myös yöpyä. Ne ovat päivisin näyttely- ja öisin majoituskäytössä.

Näyttelyn päättyessä talot on tarkoitus myydä.

– Osa mallikappaleista on jo myyty. Joissakin näkyy nostokoukut katolla. Näyttelyn loputtua talot nostetaan rekkojen kyytiin ja viedään lopullisiin sijoituspaikkoihin.

Taloissa on käytetty paljon puuta ja lasia. Kari Korkman esittelee ASLLTK:n kolmion muotoisen hirsitalon liukuovia. Kuva: Markku Rantala / Yle

Fiskars Village Art & Design Biennale on arkkitehtuuria, muotoilua ja nykytaidetta yhdistävä kesätapahtuma. Minitalojen lisäksi esillä on kaksi muuta päänäyttelyä: solmujen ja neulosten Knots & Knits sekä HIDDEN – aistien muodot.

Kuparipaja-rakennuksessa on esillä taiteilijaosuuskunta Onoman näyttely, jonka aiheena ovat aistit. Tuotantokoordinaattori Tia Takala esittelee Aapo Revon teosta Hidden Puppeteer. Kuva: Markku Rantala / Yle

Lähde https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/35bfb9b1-e9c6-4810-9d29-ec743ce6a311