Mitä mahtuu yhdeksän neliömetrin minitaloon? Ainakin saunan lauteet, joilta voi katsoa maisemia seinän kokoisesta ikkunasta.
Fiskarsin idyllisen ruukkimiljöön vanhat rakennukset ovat saaneet naapurikseen modernia arkkitehtuuria.
Niitylle, keskustan tuntumaan on kesän ajaksi rakennettu kuusi arkkitehtien suunnittelemaa tulevaisuuden taloa. Pienin on kooltaan yhdeksän, ja suurinkin vain kolmekymmentä neliömetriä.
– Upea!
– Tykkään tästä oikein paljon. Hienosti suunniteltu kokonaistilan käyttö. Talo on upea myös ulkoapäin, Taneli Sarasoja innostuu.
Taneli ja Marja Sarasoja ihastelevat pientä vihreää taloa ja sen laudoitettua terassia.
Talon sisätiloihin on saatu mahtumaan minikeittiö ja kylpyhuone sekä makuusoppi.
Sarasojat kehuvat myös sisustuksen vaaleita värejä. Heidän mielestään kokonaisuus on tyylikäs.
Sarasojat ovat tulleet Jyväskylästä kesäretkelle läntisellä Uudellamaalla, Raaseporissa sijaitsevaan Fiskarsin ruukkikylään. He kiertelevät Arkkitehdin talo -näyttelyssä, joka on Fiskars Village Art & Design Biennalen tämänvuotinen vetonaula.
– Biennaali on ollut erittäin suosittu, ja kävijämäärä vähintään tuplaantuu vuoteen 2019 verrattuna, jolloin tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran, sanoo sen perustaja ja kuraattori Kari Korkman.
Ihmisten täytyy ymmärtää arkkitehtuurin arvo
Omakotirakentajat voivat etsiä rakennusideoita meneillään olevilta Naantalin asuntomessuilta. Fiskarsin kesänäyttely sopii etenkin niille, jotka pohtivat, mitä saa mahtumaan pieneen tilaan kuten kesämökkiin tai siirtolapuutarhaan.
Puurakenteisia minitaloja on yhteensä kuusi. Ne ovat kaikki malliltaan ja sisätiloiltaan erilaisia.
Taloja ovat suunnitelleet suomalaiset AS LL TK, Rintala Eggertsson Architects, Ateljé Sotamaa, Studio Puisto, Aalto-yliopiston Puustudio sekä ruotsalainen Sommarnöjen.
– Näyttelyllä haluamme saada ihmiset ymmärtämään, mikä on arkkitehtuurin arvo ja merkitys. Kun asiakkaat vaativat rakennuksilta enemmän, myös rakennuttajat joutuvat panostamaan talojen hyvään suunnitteluun, Kari Korkman toteaa.
– Siten syntyy paremmin rakennettuja asuntoja sekä viihtyisämpiä ympäristöjä kuin nykyisin, hän jatkaa.
Minitaloja etätyöläisille tai ateljeetiloiksi
Rakennukset on pyritty valmistamaan ympäristöarvot huomioiden. Osasta puuttuvat kaikki mukavuudet, eikä niissä ole sähköä, wifiä tai juoksevaa vettä. Muutamassa on energian lähteenä aurinkopaneelit.
Ympärivuotiseen asumiseen talot eivät sovellu. Mihin sitten?
– Moniin eri tehtäviin. Ne sopivat lisätilaksi kesämökeille, mutta myös urbaaniin ympäristöön. Talot voivat toimia vierasmajana, etätyöpisteena tai vaikka ateljeetilana, kuraattori Kari Korkman luettelee.
Fiskarsin näyttelytaloissa voi myös yöpyä. Ne ovat päivisin näyttely- ja öisin majoituskäytössä.
Näyttelyn päättyessä talot on tarkoitus myydä.
– Osa mallikappaleista on jo myyty. Joissakin näkyy nostokoukut katolla. Näyttelyn loputtua talot nostetaan rekkojen kyytiin ja viedään lopullisiin sijoituspaikkoihin.
Fiskars Village Art & Design Biennale on arkkitehtuuria, muotoilua ja nykytaidetta yhdistävä kesätapahtuma. Minitalojen lisäksi esillä on kaksi muuta päänäyttelyä: solmujen ja neulosten Knots & Knits sekä HIDDEN – aistien muodot.
Lähde https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/35bfb9b1-e9c6-4810-9d29-ec743ce6a311