Noin kuusi vuotta sitten Katja Meriläinen laittoi ensimmäisen omistusasuntonsa vuokrattavaksi Airbnb:n kautta. Kun Katjan ystävä ehdotti asiaa, hän ajatteli aluksi, ettei siinä olisi mitään järkeä. Kuka tulisi Espooseen, kun se on niin kaukana Helsingin keskustasta? Toiminta lähtikin hyvin pyörimään ja Katja innostui siitä toden teolla. Sen jälkeen Katja laittoi myös toisen asunnon vuokrattavaksi ja on laajentanut toimintaansa pikkuhiljaa.

Tällä hetkellä Katjalla on kahdeksan Airbnb-asuntoa, joista osassa hän toimii niin sanotusti hostina, eli hoitaa asuntoa jonkun toisen omistajan puolesta. Sen lisäksi Katjalla on myös muita kohteita, joita hän vuokraa normaalisti perinteisellä vuokrasopimuksella.

Katja kertoo Instagram ja Tiktok-tileillään hauskoja sattumuksia siitä, millaista Airbnb-hostin arki on ja mitä kaikkea vieraat asuntoihin unohtavat tai jättävät. Katjan mukaan vähintään joka toisella jää jotain jääkaappiin.

– Kaikkea maan ja taivaan väliltä ihmisillä jää asuntoihin. Ruokaa, esimerkiksi voita, kaurahiutaleita ja hilloja. Välillä ihan järkyttäviäkin määriä. Mua ei haittaa vaikka ruokaa jättäisikin varsinkin, jos ne on avaamattomia pakkauksia. Mielelläni mä niitä itse hyödynnän, Katja tuumaa.

Asuntoihin jää myös paljon vaatteita, mutta Katja ei osaa sanoa jättääkö ihmiset ne tahallaan vai vahingossa.

– Ne on usein tosi selkeissä paikoissa kuitenkin. Jos nyt jää sängyn alle jotain, niin sillon voi olla, että on jäänyt vahingossa. Mutta usein jää takkeja naulaan tai kaappiin on jätetty jotain vaatteita. Kerran yhdeltä vieraalta jäi iso muovisäkillinen vaatteita.

– Kenkiä ja laukkuja, kaikkea mahdollista. Ei ole varmaan mitään sellaista vaatekappaletta jota ei olis jäänyt. Yhdeltä vieraalta jäi jopa pyykit koneeseen, Katja kertoo.

Syömäkelpoiset ruoat ja jotkut sopivat vaatteet Katja saattaa hyödyntää itse. Tavaroita ja vaatteita hän yleensä säilyttää jonkin aikaa. Jos niiden perään ei kysellä, niin sitten ne hävitetään tai laitetaan kierrätyskeskukseen.

Harvoin tavaran perään kysellään, ellei kyse ole jostain arvokkaammasta. Mutta poikkeuksiakin löytyy.

– Mä olen postittanut ulkomaille hammasharjan. Silloin mietin, että eikö olisi järkevämpää vain ostaa uusi hammasharja. Se oli muutenkin parhaat päivänsä jo nähnyt. Sitä ehkä hieman ihmettelin, mutta kyllä postitin sitten, kun asiakas siitä postimaksun maksoi, Katja sanoo.

Yllätys mikrossa

Kerran Katjan asunnossa alkoi haista. Hän mietti monta päivää, että mistä haju mahtoi tulla.

– Mä olin ihan kauhuissani, siivosin koko kämpän, siirsin huonekalut ja huuhtelin viemärit. Mietin, että mikä täällä voi haista aivan ruumiille. Mä olin aivan varma, että sinne oli piilotettu jotain.

– Sitten yhtenä päivänä mä löysin raa’an pakastekanan mikrosta. Sellainen kokonainen päätön pakastekana. Se oli myös aika mieleenpainuva keissi.

Jotkut ovat myös ostaneet viherkasveja ja jättäneet ne asuntoon. Asunnoista voi löytyä vieraan jäljiltä myös uusia tyynyjä, lakanoita ja pyyhkeitä. Mutta ehkä suurin ja oudoin yllätys asunnossa on ollut sängystä löytynyt hammas.

Katja ei ollut koskaan nähnyt yhtä isoa hammasta, joten hän kertoo olleensa kauhuissaan. Hänen mielestään se tuskin oli ihmisen hammas.

Katja tallensi hampaan videolle, jonka voit katsoa jutun ylhäältä.

– Luulen, että se on ehkä ollut joku onnen amuletti tai matkamuisto, Katja pohtii.

Katja mietti monta skenaariota mielessään, että mikä mahtoi olla hampaan tarina.

– Ei ollut ihan semmoinen hammas, että se olisi keneltäkään voinut yhtäkkiä pudota nukkuessa. Koska ajattelin, että kyseessä on joku tämmöinen matkamuisto tai vastaava, niin käärin se sitten talouspaperiin ja otin talteen. Ajattelin, että ottaakohan vieras mahdollisesti yhteyttä ja kyselee sitä takaisin.

Hammas päätyi vahingossa roskiin eikä sen tarina ole vielä tänä päivänäkään selvinnyt.

– Mulla kävi silleen hassusti, kun olin laittanut paikkoja kuntoon seuraavaa asukasta varten, niin jossain siinä kohtaa olin vahingossa sen talouspaperin heittänyt roskiin siivouksen yhteydessä. Tajusin sen vasta myöhemmin. Sitten en ottanut yhteyttä siihen asukkaaseen eikä hän ole onneksi sen hampaan perään kysellytkään, Katja kertoo.

Hammaslääkäri: Kysessä on ihmisen hammas

Iltalehteen yhteydessä ollut erikoishammaslääkäri Laura Saarioinen vahvistaa kyseessä olevan ihmisen takahammas.

– Hammas on pitkään heilunut ja sitten joko pudonnut tai irrotettu, kertoo Saarioinen.

Kyseinen hammas on Saarioisen mukaan irronnut suusta yhtä vaivattomasti kuin maitohammas, joten on käytännössä mahdollista, että hammas on pudonnut Katjan vuokralaiselta jopa vahingossa.

– Värjääntynyt juuri kertoo, ettei hammas ole enää siltä kohdin ollut kiinni luussa.

Saarioinen arvelee, että hammasta on myös paikattu. Erityisesti ennen 80-lukua syntyneillä on suussaan usein harmaita amalgaamipaikkoja, ja tällaiseksi erikoishammaslääkäri tunnistaa myös Katjan sängystä löytyneen hampaan tumman läikän.

Vaikka pysyvien hampaiden eli niin sanottujen rautahampaiden putoaminen itsestään ei ole täysin tavatonta, muistuttaa erikoishammaslääkäri huolellisen kotihoidon olevan avain tällaisten tapausten ennaltaehkäisyyn.

Lähde https://www.iltalehti.fi/iltv-lukijan-videot/a/df341d42-9de8-4416-b56b-c131925c0948