Pihojen tuttu kone, ruohonleikkuri, on vaarallinen tapaturmien ja esinevahinkojen aiheuttaja, huomauttaa vakuutusyhtiö LähiTapiola.

Nurmikonleikkuussa tapahtuu vuosittain kymmeniä tapaturmia ja sadoittain esinevahinkoja. Syy löytyy usein käyttäjästä.

LähiTapiolan tilastojen mukaan viime vuonna tapahtui 80 ruohonleikkuriin liittyvää tapaturmaa. Erityisesti bensakäyttöiset, työnnettävät ruohonleikkurit sekä päältä ajettavat ruohonleikkurit ovat osallisina tapaturmissa.

Työnnettävillä ruohonleikkureilla tyypillinen vamma syntyy erilaisten kaatumisien yhteydessä.

”Hyvin yleisestä on, että ruohonleikkaaja kävelee leikkurin kanssa takaperin ja epähuomiossa astuu kuoppaan tai kompastuu johonkin esteeseen. Näistä aiheutuu erilaisia venähdyksiä ja vääntymisiä ja jopa murtumia”, toteaa LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja Antti Määttänen.

Jopa leikkautumisia

Pahimmat tapaturmat syntyvät käynnissä olevan polttomoottorileikkurin kanssa. Esimerkiksi pikkukivet ovat tehokkaita sinkoamaan valtavalla nopeudella osuessaan leikkuriin. Jälki on ikävää, jos ne osuvat ihmiseen. Kaikkein vaarallisinta on, jos leikkuria ryhdytään putsaamaan tai nostelemaan sen käynnissä ollessa.

”Sormia ja varpaita on leikkautunut, kun käynnissä olevaa leikkuria on ryhdytty putsaamaan tai nostelemaan pohjasta”, Määttänen kertoo.

Tapaturmia voi välttää oikeanlaisilla jalkimilla. Nurmikolla ne ovat luistamattomat turvajalkineet.

Päältä ajettavilla leikkureilla tapaturmia aiheuttavat usein erilaiset putoamiset ja kaatumiset.

Joskus itse leikkuri voi olla syypää tapaturmaan. Terät aiheuttavat toisinaan haavoja esimerkiksi huollon yhteydessä. Painavan leikkurin nostaminen voi johtaa venähdyksiin ja lihasongelmiin.

Esineet vahingoittuvat myös

Ruohonleikkurit vahingoittavat vuosittain paljon erilaisia laseja, auton ikkunoista silmälaseihin. Syynä on niistä sinkoutuvat kivet ja muut terävät esineet.

Ruohonleikkureilla ajetaan toisinaan myös erilaisten esineiden päältä, jolloin ne tuhoutuvat. Jotkut törmäävät niillä myös autoihin.

Usein myös itse ruohonleikkuria vahingoitetaan, jolloin niiden osat saattavat rikkoutua.

Robottileikkureille eniten vahinkoja aiheuttavat salamaniskut. Sen sijaan palamaan syttymisiä tapahtuu yleisimmin päältä ajettaville ruohonleikkureille. Lähde:Te